Tizenhét év után először tér haza a NASA űrszondája

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A NASA STEREO-A névre hallgató űrszondája 17 év után, 2023. augusztus 12-én „meglátogat” minket, melynek alkalmával elhalad a Nap és bolygónk között, ami a küldetés első Föld melletti elrepülése lesz. Az esemény különleges lehetőséget kínál az űrszonda számára, hogy új ismereteket tárjon fel központi csillagunkról.

A STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory) űrszondák 2006. október 25-én indultak a floridai Cape Canaveral-ből; a STEREO-A („Ahead”, azaz „Előre”), valamint a STEREO-B („Behind”, azaz „Hátra”). A startot követő első években a kettős űrszonda-küldetés már el is érte a mérföldkőnek számító célját; az első sztereoszkopikus képet nyújtotta csillagunkról.  2011. február 6-án újabb fontos állomás következett általuk: az emberiség ekkor láthatta először Napunkat teljes gömb alakban.

A projekt az évek során számos más tudományos eredményt is elért, ám 2014-ben a küldetésirányítás egy tervezett visszaállítás után elvesztette a kapcsolatot a STEREO-B-vel. A STEREO-A azonban mint láthatjuk folytatja útját, és továbbra is rögzíti Napunkról a Földről elérhetetlen felvételeket.

Forrás: NASA
Ez a mozgókép a Napot mutatja 2011. január 31-én, a NASA STEREO űrszondájának és a Solar Dynamics Observatory egyidejű felvételével. Ez a három különböző nézőpont lehetővé tette a tudósok számára, hogy szinte az egész Napot egyszerre, csak egy kis adathiánnyal rögzítsék. Forrás: NASA/Goddard/STEREO
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye