Tizenhét év után először tér haza a NASA űrszondája

Kapcsolódó

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Kína 2024-ben felszíni mintákat hoz a Földre a Hold túlsó oldaláról

Kína jövőre elindítja a Csang'e-6 küldetését, hogy először gyűjtsön...

Felszerelték az egyik napelemszárnyat a Hera űrszondára

Még augusztus végén számoltunk be arról, hogy a Hera...

A nap képe #1242 – Artemis-2 személyzeti modul 

Az Artemis-2 misszió személyzeti modulja várakozik a szervizmodullal történő...

Autonóm navigáció egy marsi sziklamezőn

A Perseverance a NASA más marsjárói számára szükséges idő egyharmada alatt navigált át egy nagyjából fél kilométeres sziklamezőn.

A NASA STEREO-A névre hallgató űrszondája 17 év után, 2023. augusztus 12-én „meglátogat” minket, melynek alkalmával elhalad a Nap és bolygónk között, ami a küldetés első Föld melletti elrepülése lesz. Az esemény különleges lehetőséget kínál az űrszonda számára, hogy új ismereteket tárjon fel központi csillagunkról.

A STEREO (Solar TErrestrial RElations Observatory) űrszondák 2006. október 25-én indultak a floridai Cape Canaveral-ből; a STEREO-A („Ahead”, azaz „Előre”), valamint a STEREO-B („Behind”, azaz „Hátra”). A startot követő első években a kettős űrszonda-küldetés már el is érte a mérföldkőnek számító célját; az első sztereoszkopikus képet nyújtotta csillagunkról.  2011. február 6-án újabb fontos állomás következett általuk: az emberiség ekkor láthatta először Napunkat teljes gömb alakban.

A projekt az évek során számos más tudományos eredményt is elért, ám 2014-ben a küldetésirányítás egy tervezett visszaállítás után elvesztette a kapcsolatot a STEREO-B-vel. A STEREO-A azonban mint láthatjuk folytatja útját, és továbbra is rögzíti Napunkról a Földről elérhetetlen felvételeket.

Forrás: NASA
Ez a mozgókép a Napot mutatja 2011. január 31-én, a NASA STEREO űrszondájának és a Solar Dynamics Observatory egyidejű felvételével. Ez a három különböző nézőpont lehetővé tette a tudósok számára, hogy szinte az egész Napot egyszerre, csak egy kis adathiánnyal rögzítsék. Forrás: NASA/Goddard/STEREO
Dark mode powered by Night Eye