Tizennyolc új kínai űrhajós

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

A kínai emberes űrrepülésért felelős központ tizennyolc tajkonautát választott ki az új csoportjába, akik a jövőbeli moduláris űrállomáson (is) fognak majd dolgozni.

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség (CMSA) csütörtökön jelentette be az új tajkonauta-csoportot. A 18 új űrhajós közül heten pilóták, heten fedélzeti mérnökök és négy pedig küldetés specialista. 17 férfi és egy nő a nemek aránya. A háromfordulós kiválasztási folyamat 2018. májusában kezdődött, körülbelül 2 500 jelentkezővel. Az identitásukat egyelőre még nem hozták nyilvánosságra.

A Sencsou-10 személyzete: (balról) Vang Japing, Nie Haj-seng és Csang Hsziaokuang – 2013

A CMSA a Kínai Néphadsereg (PLA) fennhatósága alá tartozik, ami az összes tajkonauták kiválasztásáról szóló információt titkosított… Az 1998-as és 2010-es válogatások csak a légierő pilótáinak voltak megnyitva, a jelenlegi viszont már civilek számára is engedélyezett volt – ez is azt sugallja, hogy Kína már komoly űrállomás-építési tervekkel számol. A fedélzeti mérnökök az űrhajók állapotát fogják figyelni és műszaki teszteket hajtanak majd végre. A küldetés specialisták fognak a kutatási eszközök működtetéséért felelni, illetve a tudományos kísérleteket fogják végrehajtani. A következő tudományterületekkel számolhatnak majd a jövőben: földmegfigyelés, csillagászat, űrbéli élettani hatások, gyógyszerkutatás, anyagtudomány, fizika, időjárárás megfigyelése és űridőjárás-előrejelzés.

Sencsou-11 küldetés a Tienkung-2 űrállomással való dokkolás után. Bal oldalt Csen Tung, mellette pedig Csing Haj-peng2016

A kiképzés után az új űrhajósok csoportja csatlakozhat majd az űrállomás építéséhez és az űrállomáson való munkához, nyilatkozta a CMSA. Az első két válogatásból már kiképzés alatt állnak a tajkonauták az idén induló űrállomásra. Sajnos semmilyen információnk nincs a kritériumokról, de hasonlóan nagyra tehetik a lécet, mint a többi űrügynökség.

Az első kínai űrsétát, Csaj Cse-kang tajkonauta hajtotta végre – 2008
Dark mode powered by Night Eye