Tizennyolc új kínai űrhajós

Kapcsolódó

Jól halad az új kínai holdrakéta hajtóművének tesztprogramja

A Hosszú Menetelés-9 óriásrakéta újrahasználható koncepcióként fog megvalósulni a...

Újabb Falcon-9 teljesítette tizenhetedik repülését

Közel egy hét szünet után hajtott végre a SpaceX...

A nap képe #1300 – Kameravédelem az űrben

A NASA egykori űrhajósa, Jack Fischer osztotta meg az...

Blue Whale-1: Dél-Korea metán meghajtású, félig újrafelhasználható hordozórakétája

A dél-koreai Perigee Space magáncégről egészen idáig még nem...

Földünk az űrből: Sós tavak

Ezúttal Kelet-Afrikában járunk, hála a Sentinel-2 missziónak, mely két...

A kínai emberes űrrepülésért felelős központ tizennyolc tajkonautát választott ki az új csoportjába, akik a jövőbeli moduláris űrállomáson (is) fognak majd dolgozni.

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség (CMSA) csütörtökön jelentette be az új tajkonauta-csoportot. A 18 új űrhajós közül heten pilóták, heten fedélzeti mérnökök és négy pedig küldetés specialista. 17 férfi és egy nő a nemek aránya. A háromfordulós kiválasztási folyamat 2018. májusában kezdődött, körülbelül 2 500 jelentkezővel. Az identitásukat egyelőre még nem hozták nyilvánosságra.

A Sencsou-10 személyzete: (balról) Vang Japing, Nie Haj-seng és Csang Hsziaokuang – 2013

A CMSA a Kínai Néphadsereg (PLA) fennhatósága alá tartozik, ami az összes tajkonauták kiválasztásáról szóló információt titkosított… Az 1998-as és 2010-es válogatások csak a légierő pilótáinak voltak megnyitva, a jelenlegi viszont már civilek számára is engedélyezett volt – ez is azt sugallja, hogy Kína már komoly űrállomás-építési tervekkel számol. A fedélzeti mérnökök az űrhajók állapotát fogják figyelni és műszaki teszteket hajtanak majd végre. A küldetés specialisták fognak a kutatási eszközök működtetéséért felelni, illetve a tudományos kísérleteket fogják végrehajtani. A következő tudományterületekkel számolhatnak majd a jövőben: földmegfigyelés, csillagászat, űrbéli élettani hatások, gyógyszerkutatás, anyagtudomány, fizika, időjárárás megfigyelése és űridőjárás-előrejelzés.

Sencsou-11 küldetés a Tienkung-2 űrállomással való dokkolás után. Bal oldalt Csen Tung, mellette pedig Csing Haj-peng2016

A kiképzés után az új űrhajósok csoportja csatlakozhat majd az űrállomás építéséhez és az űrállomáson való munkához, nyilatkozta a CMSA. Az első két válogatásból már kiképzés alatt állnak a tajkonauták az idén induló űrállomásra. Sajnos semmilyen információnk nincs a kritériumokról, de hasonlóan nagyra tehetik a lécet, mint a többi űrügynökség.

Az első kínai űrsétát, Csaj Cse-kang tajkonauta hajtotta végre – 2008
Dark mode powered by Night Eye