Tizennyolc új kínai űrhajós

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A kínai emberes űrrepülésért felelős központ tizennyolc tajkonautát választott ki az új csoportjába, akik a jövőbeli moduláris űrállomáson (is) fognak majd dolgozni.

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Ügynökség (CMSA) csütörtökön jelentette be az új tajkonauta-csoportot. A 18 új űrhajós közül heten pilóták, heten fedélzeti mérnökök és négy pedig küldetés specialista. 17 férfi és egy nő a nemek aránya. A háromfordulós kiválasztási folyamat 2018. májusában kezdődött, körülbelül 2 500 jelentkezővel. Az identitásukat egyelőre még nem hozták nyilvánosságra.

A Sencsou-10 személyzete: (balról) Vang Japing, Nie Haj-seng és Csang Hsziaokuang – 2013

A CMSA a Kínai Néphadsereg (PLA) fennhatósága alá tartozik, ami az összes tajkonauták kiválasztásáról szóló információt titkosított… Az 1998-as és 2010-es válogatások csak a légierő pilótáinak voltak megnyitva, a jelenlegi viszont már civilek számára is engedélyezett volt – ez is azt sugallja, hogy Kína már komoly űrállomás-építési tervekkel számol. A fedélzeti mérnökök az űrhajók állapotát fogják figyelni és műszaki teszteket hajtanak majd végre. A küldetés specialisták fognak a kutatási eszközök működtetéséért felelni, illetve a tudományos kísérleteket fogják végrehajtani. A következő tudományterületekkel számolhatnak majd a jövőben: földmegfigyelés, csillagászat, űrbéli élettani hatások, gyógyszerkutatás, anyagtudomány, fizika, időjárárás megfigyelése és űridőjárás-előrejelzés.

Sencsou-11 küldetés a Tienkung-2 űrállomással való dokkolás után. Bal oldalt Csen Tung, mellette pedig Csing Haj-peng2016

A kiképzés után az új űrhajósok csoportja csatlakozhat majd az űrállomás építéséhez és az űrállomáson való munkához, nyilatkozta a CMSA. Az első két válogatásból már kiképzés alatt állnak a tajkonauták az idén induló űrállomásra. Sajnos semmilyen információnk nincs a kritériumokról, de hasonlóan nagyra tehetik a lécet, mint a többi űrügynökség.

Az első kínai űrsétát, Csaj Cse-kang tajkonauta hajtotta végre – 2008
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye