Több indításra szóló megbízást nyert el a Relativity Space a Terran-R rakétával

Kapcsolódó

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

Bár a rakéta még csak a tervezőasztalon létezik, máris egy komolyabb szerződés köthető hozzá.

Tegnapi hivatalos közleményében számolt be róla a Relativity Space, hogy több évre és több indításra szóló megállapodást kötöttek az Intelsat távközlési vállalattal, mely máig a legnagyobb integrált űrbéli és földi kommunikációs hálózattal rendelkezik. Az új műholdakat az a Terran-R fogja feljuttatni az űrbe, mely még bőven tervezés alatt áll, de a szerződés értelmében az első indításra legkorábban 2026-ban kerülthet sor.  

A Relativity Space a szinte kizárólag 3D nyomtatással készülő rakétáival hívta fel magára a figyelmet, és jövőbeli közepes teherbírású Terran-R hordozójukat is ilyen technológiával fogják gyártani. A rakéta előnye, hogy korunk igényeihez és trendjeihez igazodva részben újrahasználható, így a cég alacsonyabban tudja kínálni az indításokat. Akár kormányzati, akár kereskedelmi indításokra is alkalmas lehet, és alacsony-, közepes Föld körüli, vagy geostacionárius pályákra is képes lesz hasznos terhet juttatni. Az Intelsat nagy bizalmat szavazott a Relativity Space-nek azzal, hogy még fejlesztés alatt álló rakétára kötöttek rögtön több indításra szóló szerződést. Arról egyelőre nincs információ, hogy pontosan hány felbocsátás keretében hány műholdat fognak pályára állítani, és a szerződés teljes összegét sem hozták még nyilvánosságra. De a feltörekvő magáncég számára most minden megbízás nagyon fontos tőkét jelent, hogy a megfelelő ütemben tudják fejleszteni rakétájukat, és minél előbb megkezdhessék az első tesztjármű gyártását, majd tesztelését. 

Bővebben a Terran-R hordozóról ebben a cikkben írtunk.

Illusztráció a Terran-R rakétáról. Forrás: Relativity Space
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye