Több mint 100 darabra hullott szét egy nem működő orosz műhold

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

A műhold darabjai miatt kisebb vészhelyzet alakult ki a Nemzetközi Űrállomáson.

Az US Space Command (USSPACECOM) június 27-i közleménye szerint a már nyugdíjazott Reszursz-P1 földmegfigyelő műhold június 26-án valamiféle esemény következtében több mint 100 darabra „szakadt szét”, ezzel jelentős törmeléket hagyva maga után. Az alacsony Föld körüli pályát globális radarhálózattal megfigyelő LeoLabs cég június 26-án számolt be az eseményről a közösségi médiában. A LeoLabs szóvivője június 27-én azt mondta, hogy a vállalat jelenleg legalább 180 objektumot (törmeléket) követ nyomon az eseményt követően, és ez a szám még tovább is növekedhet. A szóvivő hozzátette azt is, hogy még korai lenne megállapítani, hogy mi is okozta a műhold széthullását.

A 4. Reszursz-P Bajkonurban. Forrás: Roszkoszmosz

Úgy tűnik, hogy az esemény miatt a Nemzetközi Űrállomás személyzete átmenetileg az állomáshoz dokkolt űrhajóikban húzódott meg. Június 26-án szerdán a NASA arra utasította az űrállomás fedélzetén tartózkodó űrhajósokat, hogy a szokásos elővigyázatossági intézkedések szerint menjenek be a saját űrhajóikba, miután az űrállomáshoz közeli magasságban egy műhold széteséséről értesültek. A küldetésirányító központ körülbelül egy óra múlva szólt az űrhajósoknak, hogy a veszély elhárult és kijöhetnek az űrhajókból.

A Reszursz-P1 egy leszerelt orosz földmegfigyelő műhold, amely körülbelül 6000 kilogrammot nyom. A 2013-ban napszinkron pályára bocsátott műholdat 2022-ben szerelték le, és azóta a pályamagassága folyamatosan csökkent. Az incidens idején a tengerszint feletti magassága körülbelül 355 kilométerre csökkent, és a műhold valószínűleg még az év vége előtt elégett volna a Föld légkörében. Azóta sem világos, hogy pontosan mi okozta a szatellit szétesését. A hitelesnek tűnő magyarázat az, hogy maga a műhold felrobbant, mert nem volt megfelelően passziválva a küldetése végén. A passziválás magában foglalja az energiaforrások teljes elhasználását, például az akkumulátorok teljes lemerítését és a tartályok légtelenítését. Ugyanakkor nem zárhatjuk ki azt sem, hogy akár egy követhetetlen űrszemét törmelék ütközhetett neki. Egyes találgatások során már felmerült a szándékosság gyanúja. Sokan úgy gondolják, hogy a 2021-es Kozmosz-1408-as incidenshez (amely során 1800 darab űrszemét keletkezett) hasonlóan itt is egy orosz műholdelhárító (ASAT) fegyver találhatta el a Reszursz-P-t. A gyanakvást azt is felerősítette, hogy a műhold pályája pont Pleszeck mellett haladt el. Azonban sem az Amerikai Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma, sem az Orosz Védelmi Minisztérium nem nyilatkozott egy ilyen tesztről, amelyet valószínűleg az amerikai eszközök is észrevettek volna, és Oroszország nem is nyújtott be légtérkorlátozást az ASAT-teszt lehetséges kilövőhelyeivel kapcsolatban.

Az új 4. Reszursz-P idén márciusban indult útjára, amelyről itt írtunk. A Roszkoszmosz pedig újra bővíteni szeretné a konstellációt, ugyanis idén év vége előtt az 5. Reszursz-P-t a 2. Kondor-FKA radarműholddal együtt szeretné elindítani Vosztocsnijból.

A Reszursz-P műholdak a Föld felszínéről rendkívül részletes képet mutatnak. Forrás: Roszkoszmosz
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye