Több, mint 372 millió dollárt oszt szét a NASA 14 amerikai cég között az Artemis-program fejlesztéséhez

Kapcsolódó

Visszatértek a Hold túloldalán gyűjtött kínai minták a Földre

A Csang'e-6 küldetés során először gyűjtöttek és hoztak...

A nap képe #1510 – Vörös lidérc az űrből

Matthew Dominick remek fotókat készít a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről,...

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Az Artemis-egyezmény aláírásán kívül más fontos közleményt is nyilvánosságra hozott szerdán a NASA. 14 különböző cég között összesen több, mint 372 millió dolláros támogatást oszt szét az űrhivatal. A kiválasztott cégek az Artemis-program keretében, azon belül is a Holdon való minél hatékonyabb és fenntartható tevékenységek kifejlesztésében és megvalósításában lesznek érdekeltek, és a kiszabott összegeket az előre kitűzött feladatok szerint kell felhasználniuk. A fejlesztések, rendszerek, eszközök felhasználását azonban később a Marson is alkalmaznák.

A Tipping Pointnak (azaz Fordulópontnak) elnevezett megállapodásban három fő kategóriát határozott meg a NASA, és eszerint választotta ki a nyertes cégeket.

1, Kriogenikus folyadékok kezelése
A mélyhűtött folyadékok szerepe főleg a hosszútávú küldetésekben értékelődik fel, rendelkezésre állásuk a fenntartható tevékenységek egyik alapfeltétele, ezért erre a területre összpontosul a teljes keretösszeg legnagyobb része, mintegy 256 millió dollár. Ez az összeg az alábbi partnerek esetében a következőképp oszlik meg:

 • Eta Space of Merritt Island, Florida – 27 millió dollár
  Egy teljes, mélyhűtött folyékony oxigénkezelő rendszer bemutatása. A rendszert a Rocket Lab fogja egy Photon műholdjával az űrbe juttatni, és 9 hónapig gyűjtenek majd adatot a működésről. A kis cég a Marshall Űrközponttal, a Glenn Kutatóközponttal és a Kennedy Űrközponttal működik majd együtt.
 • Lockheed Martin, Littleton, Colorado – 89,7 millió dollár
  A legnagyobb összegű támogatást a leginkább kihívásokkal teli kriogenikus folyadék, a mélyhűtött hidrogén űrben való felhasználásának fejlesztésére kell fordítani. A felhasználási módokat úgy kell kifejlesztenie a cégnek, hogy az későbbi űripari rendszereknél is alkalmazható legyen. A Lockheed a Marshall és a Glenn Központokkal működik együtt.
 • SpaceX, Hawthorne, California – 53,2 millió dollár
  Talán az egyik legizgalmasabb feladatot nem véletlenül nekik adta a NASA: 10 tonnányi kriogenikus folyadék (főleg oxigén) átjuttatása két Starship üzemanyagtankja között. A cég a Marshall és a Glenn Központokkal dolgozik együtt.
 • United Lauch Alliance (ULA), Centennial, Colorado – 86,2 millió dollár
  Kisméretű kriogenikus üzemanyag-ellátó rendszer kifejlesztése folyékony oxigénnel és hidrogénnel a Vulcan rakéta Centaur felső fokozatával. A rendszerrel az üzemanyag áttankolásokat, a precíz tanknyomás-szabályzást és többféle üzemanyag tárolását kell megoldaniuk. A ULA a Marshall, a Kennedy és a Glenn Központokkal dolgozik együtt.

2, Holdfelszíni technológia kifejlesztése, innovációk bemutatása
A kiválasztott cégek feladata a Holdon található nyersanyagok kinyeréséhez, a felszíni áramellátó- és energiatároló rendszerekhez, kommunikáció biztosításához szükséges technológiák kifejlesztése lesz. Ezen megoldások a Hold emberi és robotikus felfedezését hivatottak segíteni

 • Alpha Space Test and Research Alliance, Houston, Texas – 22,1 millió dollár
  Olyan űrkutatási és technológiaértékelő létesítmény kifejlesztése és kidolgozása, ami a Hold felszínén gyűjt adatokat az ultraviola- és a töltött részecskesugárzásról.
 • Astrobotic Technology, Pittsburgh, Pennsylvania – 5,8 millió dollár
  Vezeték nélküli energiatöltő-rendszer fejlesztése, mely főleg kereskedelmi robotikus holdkompok használatakor lehet nagy segítség. A cég a Glenn Központtal fog együttműködni.
 • Intuitive Machines, Houston, Texas – 41,6 millió dollár
  Kisméretű és egészen rövid repülésekre, “ugrásokra” alkalmas holdkomp kifejlesztése, mely kb. 1 kilogrammnyi terhet képes kb. 2,5 km-re eljuttatni. Az eszköznek kráterekben is képesnek kell leszállnia, és nagyfelbontású képeket kell tudnia készíteni a felszínről.
 • Masten Space System, Mojave, California – 2,8 millió dollár
  Egy általánosan felhasználható kémiai hő- és elektromos energia ellátórendszer kifejlesztése a szállítmányok extrém körülmények elleni védelmére
 • Nokia of America Corporation, Sunnyvale, California – 14,1 millió dollár
  A cég nagy múltú szárazföldi kommunikációs rendszerein alapuló és továbbfejlesztett LTE/4G kommunikációs hálózat űrbéli kiépítése. A hálózat segítségével nagy távolságokból gyorsabban történhet a kommunikáció a jelenlegi standardekhez képest.
 • pH Matter, Columbus, Ohio – 3,4 millió dollár
  Olyan üzemanyag rekeszek fejlesztése, melyek visszafordítható irányúak, és energia-visszanyerő funkcióval is rendelkeznek. Ez nagyban megkönnyíti majd a holdi energiatárolást, és a Holdon kinyert víz tárolását, és üzemanyag előállításához a felhasználását. A kis cég a Glenn Központtal dolgozik majd együtt.
 • Precision Combustion Inc., North Haven, Connecticut – 2,4 millió dollár
  Egy költséghatékony elektromos energiaforrás kidolgozása űrbéli, katonai és mindennapi földi felhasználásra is. A szilárd oxid üzemanyag-cella egység metánból és oxigénből, illetve egyéb helyi nyersanyagokból is képes lesz elektromos energiát előállítani.
 • Sierra Nevada Corporation, Madison, Wisconsin – 2,4 millió dollár
  Olyan metánt és koncentrált napenergiát felhasználó eszköz kifejlesztése, mely a holdi regolitból nyer ki oxigént. Bármelyik kereskedelmi holdkompon tesztelhető lesz, hogy később akár egész erőműveket tudjanak építeni hasonló folyamatok elvégzéséhez.
 • SSL Robotics (Maxar Technologies), Pasadena, California – 8,7 millió dollár
  Egy könnyű és olcsó robotkar kifejlesztése Holdfelszíni műveletekhez, orbitális szervizekhez.
 • Teledyne Energy Systems, Hunt Valley, Maryland – 2,8 millió dollár
  Egy hidrogén alapú elektromos energiarendszer kifejlesztése, melynek üzemanyagcelláit 10000 munkaórára tervezik. Az első teszteszközöket egy különböző gravitációs körülményeket szimuláló repülőgépes teszten fogják megvizsgálni.

3, Zárt láncú ereszkedési és landolási képesség bemutatása
Olyan szuborbitális felhasználású platform tesztelése integrált precíziós landolási és veszélyt elkerülő technológiákhoz, melyek a holdi ereszkedéseknél és leszállások lesznek a járművek segítségére.

 • Masten – 10 millió dollár
  Különböző Hold-megközelítő pályáról történő ereszkedési és leszállási technológia kifejlesztése az Xogdor nevű jármű továbbfejlesztésével.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye