Több mint egy év után ma hazatért a Szojuz MSz-23 személyzete

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

A Szojuz űrhajó földet érése 13:17-kor várható a Kazahsztánban található Zsezkazgan városától délre, amint ez megtörténik frissítjük cikkünket!

Frissítés 14:07: Az előírtak szerint, problémamentesen tért vissza az űrhajó a háromtagú személyzettel, és 13:17-kor értek földet a kijelölt területtől néhány km-re. Ezt követően a mentőcsapatok mindhárom űrhajóst kiemelték a kabinból, és később az orvosi központokba szállítják őket.

Forrás: Roszkoszmosz

A visszatérést és a leszállást mi is élőben közvetítettük:


Eredeti cikk

Ma reggel magyar idő szerint 9:54-kor ledokkolt a Szojuz MSz-23 űrhajó a Pricsal kikötőmodulról, hogy több mint egy éves űrben tartózkodás után hazahozza a háromtagú személyzetét. Szergej Prokopjev, Dmitrij Petyelin és Frank Rubio, 2022. szeptember 21-e óta állandó lakója volt a Nemzetközi Űrállomásnak. A küldetésük  nemcsak számunkra, hanem számukra is emlékezetes marad, hiszen rendkívüli események és rekorddöntések is történtek. A fél évre tervezett küldetésük váratlanul meghosszabbodott a tavaly decemberi Szojuz MSz-22 hűtőfolyadék szivárgása miatt, majd a következő rendkívüli esemény történt idén februárban, ezúttal nem egy Szojuz, hanem egy Progressz teherűrhajó kezdett el szivárogni, miután megérkezett egy újabb Progressz az ISS-re. A biztonságukra tekintettel nem jöhettek haza a sérült MSz-22-vel, így február végén kaptak helyette egy MSz-23-at. Így az orosz szegmensen biztosan nem unatkoztak, és azon kívül sem, hiszen Prokopjev és Petyelin párosa hat űrsétát teljesített a két expedíció alatt, mindez a Nauka modulon való munkát jelentette. Az eredmények alapján Szergej Prokopjev eddigi karrierje során 8 űrsétát teljesített, ami összesen 55 óra 15 percet jelent, míg Petyelin 6 űrsétát abszolvált, ami összesen 39 óra 44 percet jelent. Prokopjev az 55 óra 15 perces űrséta idejével a 10. helyre lépett a világ legtapasztaltabb „űrjáróinak” listáján. Frank Rubio is kivette a részét az amerikai űrséták terén, ő három űrsétát teljesített. Összesen egyhuzamban 371 napot töltöttek a keringő laboratórium fedélzetén, ami már így is egy szép számnak mondható el, pláne ha az ember első űrrepülésén vesz részt. A NASA űrhajósa, Frank Rubio abszolút rekordernek mondható a NASA-n belül és Petyelin is megelőzte kozmonauta társait. Prokopjev már tapasztalt űrhajós, így ő karrierje során összesen 567 napot töltött az űrben és a mostani két expedíciója során majdnem egy évig volt a Nemzetközi Űrállomás parancsnoka.

Viszlát fiúk! Ma hajnalban elbúcsúztak az állomáson maradt kollégáiktól és beszálltak a Szojuz űrhajóba. Forrás: Konsztantyin Boriszov
A távolodó Szojuz. Forrás: Roszkoszmosz
Dark mode powered by Night Eye