Több mint másfél év után indult újabb ChinaSat műhold az űrbe

Kapcsolódó

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A NASA-val együtt valósulhat meg az európai ExoMars küldetés

A komponenseket, amiket korábban a Roszkoszmosz gyártotta volna, az...

A nap képe #1472 – Ship 29&Booster 11

A Ship 29 és a Booster 11 összeillesztése.

Magyar idő szerint ma délután 12:23-kor kezdte meg útját egy Hosszú Menetelés-3B/E (CZ-3B/E) nehézrakéta. Ahogy azt már megszokhattuk, előzőleg semmilyen információ nem állt rendelkezésre a hasznos terhet illetően, de mint utólag kiderült, egy újabb ChinaSat (Zhongxing, magyarosan Csunghszing) műhold, egész pontosan a 6E jelzésű egység indult el és állt pályára a Hszicsang Űrközpontból. Legutóbb ilyen típusú szatellit 2022 áprilisában indult, a mostani geostacionárius műhold a 2007-ben felbocsátott és azóta elöregedő 6B jelzésű társát váltotta fel.

A ChinaSat/Csunghszing-széria műholdjait az állami tulajdonban lévő China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) üzemelteti, a rendszer fő profilja pedig telekommunikációs és műsorszórási szolgáltatások nyújtása az ázsiai piac számára. A műholdcsaládon belül több típust is meg tudunk különböztetni, ez esetben a flotta 6-os szériájának ötödik darabja jutott Föld körüli pályára, amit kereskedelmi-polgári működésre terveztek (ezt ugyebár azért fontos kihangsúlyozni, mert Kínában gyakorta fordulnak elő olyan esetek, hogy egy előre civil műholdként bejelentett űreszközről derül ki, hogy valójában katonai célt szolgál).

A ChinaSat-6E a korábbi műholdakhoz hasonlóan 25 darab C-sávú transzponderrel van felszerelve, mellyel megbízható és nagy sávszélességű kétirányú műsorszórást és adattovábbítást fog biztosítani a televíziós- és rádiós központok, valamint a felhasználók számára Kína és a Csendes-óceán nyugati térsége felett. A szatellit körülbelül 5 tonna tömegű, energiaellátásért pedig két kihajtható napelemszárny felel. A kijelölt 36000 km-es magasságú pályát várhatóan 10 nappal a start után fogja elérni egy hajtóműves pályaemelő manőver révén.

A Hosszú Menetelés rakétacsalád ezen verziójának ez volt idei 5., összességében pedig kereken 150. indítása, melyből a 142. zárult sikerrel.

Fotó: CASC
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye