Több mint másfél év után indult újabb ChinaSat műhold az űrbe

Kapcsolódó

Új teherszállítási és hőpajzs technológiák a NASA támogatásával

Két amerikai kisvállalkozás, név szerint a Canopy Aerospace Inc.,...

A nap képe #1305 – Herbig-Haro 797

A James Webb űrteleszkóp közeli infravörös kamerájának (NIRCam) felvétele...

Ezt nem láttuk jönni: a Jeff Bezos vezette Amazon három indítással bízta meg a SpaceX-et

A Kuiper internetszolgáltató műholdak a Starlink vetélytársaként működnek majd,...

Angola csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Immáron 33 nemzetet számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis Bulgária...

Az orosz kormányzat jóváhagyta a kínai holdbázis-projektben való együttműködés ratifikálását

Az eddigi szándéknyilatkozat után immár hivatalos szintre emelik az...

Magyar idő szerint ma délután 12:23-kor kezdte meg útját egy Hosszú Menetelés-3B/E (CZ-3B/E) nehézrakéta. Ahogy azt már megszokhattuk, előzőleg semmilyen információ nem állt rendelkezésre a hasznos terhet illetően, de mint utólag kiderült, egy újabb ChinaSat (Zhongxing, magyarosan Csunghszing) műhold, egész pontosan a 6E jelzésű egység indult el és állt pályára a Hszicsang Űrközpontból. Legutóbb ilyen típusú szatellit 2022 áprilisában indult, a mostani geostacionárius műhold a 2007-ben felbocsátott és azóta elöregedő 6B jelzésű társát váltotta fel.

A ChinaSat/Csunghszing-széria műholdjait az állami tulajdonban lévő China Aerospace Science and Technology Corporation (CASC) üzemelteti, a rendszer fő profilja pedig telekommunikációs és műsorszórási szolgáltatások nyújtása az ázsiai piac számára. A műholdcsaládon belül több típust is meg tudunk különböztetni, ez esetben a flotta 6-os szériájának ötödik darabja jutott Föld körüli pályára, amit kereskedelmi-polgári működésre terveztek (ezt ugyebár azért fontos kihangsúlyozni, mert Kínában gyakorta fordulnak elő olyan esetek, hogy egy előre civil műholdként bejelentett űreszközről derül ki, hogy valójában katonai célt szolgál).

A ChinaSat-6E a korábbi műholdakhoz hasonlóan 25 darab C-sávú transzponderrel van felszerelve, mellyel megbízható és nagy sávszélességű kétirányú műsorszórást és adattovábbítást fog biztosítani a televíziós- és rádiós központok, valamint a felhasználók számára Kína és a Csendes-óceán nyugati térsége felett. A szatellit körülbelül 5 tonna tömegű, energiaellátásért pedig két kihajtható napelemszárny felel. A kijelölt 36000 km-es magasságú pályát várhatóan 10 nappal a start után fogja elérni egy hajtóműves pályaemelő manőver révén.

A Hosszú Menetelés rakétacsalád ezen verziójának ez volt idei 5., összességében pedig kereken 150. indítása, melyből a 142. zárult sikerrel.

Fotó: CASC
Dark mode powered by Night Eye