Többszöri halasztás után újabb sikeres küldetés a Rocket Labtől

Kapcsolódó

Szojuz indítás tarkította a Falcon-9-esek munkáját

A Szojuz hordozó 2.1b variánsa is felbukkant, melynek 2024-es...

A nap képe #1393 – Crew-8 statikus hajtóműteszt

A vadonatúj B1083 jelű Falcon-9-es statikus hajtóműtesztje. A hordozó...

Kevesebb mint 20 méteren múlt egy amerikai és egy korábbi orosz műhold összeütközése

A két irányíthatatlan szatellit 608 km-es magasságban került rendkívül...

Bemutatták India első űrhajósosztályát

Négy tesztpilóta alkotja az első hivatalos csoportot, akik közül...

A nap képei #1392 – Szárnyaszegett Ingenuity

A Perseverance újabb felvételein, melyet SuperCam műszerével rögzített, remekül...

Miután először egy földi szenzor jelzése, majd az időjárás is közbeszólt a korábban kitűzött indítási kísérleteknél, magyar idő szerint csütörtök éjjel 2:38-kor végre elstartolhatott az Electron rakéta, rakterében két darab BlackSky földmegfigyelő műholddal a Love At First Insight küldetés keretében.

A rakéta minden gond nélkül indult el, és a fokozatszétválási folyamatok („hot staging”) is rendben megtörténtek az emelkedés és gyorsítás során. Az első fokozat T+2:27-nél vált le, majd miután a második fokozat is tovább gyorsította a végfokozatot (kick stage), a Curie hajtóművek 94 másodperces működésével érte el a fokozat a kijelölt pályát. A BlackSky műhold-konstelláció nyolcadik és kilencedik darabja végül 55 perccel a startot követően rendben levált az platformról. A Rocket Lab ismét egy lépéssel közelebb próbált kerülni az első fokozat újrahasznosításának eléréséhez, és miután irányított ejtőernyős visszatéréssel egy darabban ért vizet a fokozat, egy helikopterrel emelték ki az óceánból. Ez volt a cég harmadik sikeres kísérlete és tesztje ahhoz, hogy később még a levegőben kapják el a boostert. A mostani visszatérés során továbbfejlesztett ernyőket alkalmaztak, amik még korábban és még magasabb légköri rétegben nyíltak ki, hogy a visszatérést figyelő csapatnak még több ideje legyen elemezni az adatokat és a rakéta viselkedését. A küldetés tehát teljes sikerrel zárult és a cég ismét sokat tanulhatott az ambíciózus cél eléréséhez, hogy a könnyűrakétás indítások piacán elsőként alkalmazzanak újrahasznosítható első fokozatot.

A Rocket Lab következő küldetésére nem kell sokat várni: a „Data With Destiny” misszió indítását november 27-ére tűzték ki, melynek során újabb két BlackSky műhold juthat a világűrbe.

Forrás: Rocket Lab

Az egyik BlackSky műhold a szállító platformra való rászerelés közben. Fotó: Rocket Lab

Dark mode powered by Night Eye