Többszöri halasztás után újabb sikeres küldetés a Rocket Labtől

Kapcsolódó

GSLV Mk II | NVS-01 (IRNSS-1J) küldetésprofil

A legutóbbi, 2021 augusztusi sikertelen indítása után újra a...

A nap képe #1118 – Ali Al-Karni az ISS-en

Ali Al-Karni, az Ax-2 misszió 31 éves űrhajósa a...

Befejeződött a HAKUTO-R misszió kiértékelése

Az ispace május 26-án, azaz tegnap bejelentette, hogy megtörtént...

Elérte végső formáját a JUICE űrszonda

Hat hete, hogy elindult a JUICE űrszonda, mely idő...

7. generációs műholddal emelkedett el a Falcon-9

Korán reggel, magyar idő szerint 06:30-kor került sor az...

Miután először egy földi szenzor jelzése, majd az időjárás is közbeszólt a korábban kitűzött indítási kísérleteknél, magyar idő szerint csütörtök éjjel 2:38-kor végre elstartolhatott az Electron rakéta, rakterében két darab BlackSky földmegfigyelő műholddal a Love At First Insight küldetés keretében.

A rakéta minden gond nélkül indult el, és a fokozatszétválási folyamatok („hot staging”) is rendben megtörténtek az emelkedés és gyorsítás során. Az első fokozat T+2:27-nél vált le, majd miután a második fokozat is tovább gyorsította a végfokozatot (kick stage), a Curie hajtóművek 94 másodperces működésével érte el a fokozat a kijelölt pályát. A BlackSky műhold-konstelláció nyolcadik és kilencedik darabja végül 55 perccel a startot követően rendben levált az platformról. A Rocket Lab ismét egy lépéssel közelebb próbált kerülni az első fokozat újrahasznosításának eléréséhez, és miután irányított ejtőernyős visszatéréssel egy darabban ért vizet a fokozat, egy helikopterrel emelték ki az óceánból. Ez volt a cég harmadik sikeres kísérlete és tesztje ahhoz, hogy később még a levegőben kapják el a boostert. A mostani visszatérés során továbbfejlesztett ernyőket alkalmaztak, amik még korábban és még magasabb légköri rétegben nyíltak ki, hogy a visszatérést figyelő csapatnak még több ideje legyen elemezni az adatokat és a rakéta viselkedését. A küldetés tehát teljes sikerrel zárult és a cég ismét sokat tanulhatott az ambíciózus cél eléréséhez, hogy a könnyűrakétás indítások piacán elsőként alkalmazzanak újrahasznosítható első fokozatot.

A Rocket Lab következő küldetésére nem kell sokat várni: a „Data With Destiny” misszió indítását november 27-ére tűzték ki, melynek során újabb két BlackSky műhold juthat a világűrbe.

Forrás: Rocket Lab

Az egyik BlackSky műhold a szállító platformra való rászerelés közben. Fotó: Rocket Lab

Dark mode powered by Night Eye