Tökéletes indítás után Föld körüli pályán a SpaceX Crew-4

Kapcsolódó

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

Elindult a SpaceX negyedik emberes operatív küldetése a Nemzetközi Űrállomásra! Ez már összességében az amerikai magáncég hetedik olyan indítása, melynek során embereket szállít egy Crew Dragon űrhajó, ráadásul kevesebb mint három hét alatt két emberes indítást is végrehajtottak az Axiom-1 április 8-i felbocsátása után.

A Crew-4 eredetileg április 19-én indult volna, azonban az Ax-1 küldetés visszatérésének többszöri halasztása erre a startra is kihatott. Végül miután az első teljesen privát személyzet sikeresen ledokkolt és hazatért az ISS-ről hétfő este, már csak az időjárás akadályozhatta volna meg a mai indítást, de a floridai körülmények tökéletesek voltak. A Falcon-9 B1067 negyedik alkalommal emelkedett el 9:52-kor a Kennedy Űrközpont LC-39A indítóállásáról. Ez a hordozórakéta szállította az űrbe a Crew-3 személyzetét is a Crew Dragon Endurance űrhajóval tavaly november 11-én.

A küldetés személyzetének teljes felkészülési folyamata órákkal előbb kezdődött meg az ébresztéssel és a közös étkezéssel. Ezt követően a földi felkészítő csapat segítségével lezajlott az űrruhák felvétele, majd a négy asztronautát átszállították az indítóálláshoz.

A Crew-4 tagjai a Neil Armstrong nevét viselő felkészítő épület előtt

Miután lifttel feljutottak a szerviztorony felső szintjére, az utolsó telefonbeszélgetések után átvonultak a kiszolgáló személyzeti hídon, ahol már várta őket az ott szolgálatot teljesítő csapat, akik segítették az űrhajósokat a Crew Dragonba történő beszállásnál és az ülésekbe szíjazásnál. A teljes felkészülési folyamat minden pontját simán végrehajtották, még a tervezett időnél előbb is, és az oldalsó kabinajtó megfelelő, szivárgásmentes lezárása is elsőre sikerült. Az indítás előtt 45 perccel visszahúzták a személyzeti hidat, majd T-35 perckor megkezdődött a Falcon-9 első fokozatának feltankolása RP-1 finomított rakétakerozinnal és cseppfolyósított oxigénnel. Ekkor már a vészhelyzeti küldetésmegszakító rendszer is élesítve volt, hogy ha bármilyen technikai probléma felmerül, a Crew Dragon saját hajtóművei megfelelő távolságra juttassák a kapszulát, megmentve ezzel a személyzetet. De ennél a folyamatnál is minden rendben zajlott, és a rakéta másodpercre pontosan 9:52:55-kor elstartolhatott.

„Freedom soars and the Dragon flies fourth”, azaz „A Szabadság szárnyal és a Dragon negyedszerre repül” – a kommentátor szavai az indítás első pillanataira reagálva.

Az indítás pillanata

Az emelkedési és gyorsítási fázis, majd a rakétafokozatok szétválása is az előírtaknak megfelelően történt, és a már szokásos módon az első fokozat nem sokkal később megkezdte a visszatérési manővereket az 535 km-re a floridai partoktól az Atlanti-óceánon várakozó „A Shortfall of Gravitas” drónhajóra. A második fokozat eközben mintegy 27000 km/órás keringési sebességre gyorsította az űrhajót, majd épp a megadott pillanatban leállt a vákuum-optimalizált Merlin hajótmű. Az indítás után 11 perccel és 58 másodperccel pedig levált a Crew Dragon Freedom, és immár önálló űrhajóként folytatta az útját. A B1067 hordozórakéta pedig a légkörbe való visszatérési fékezőmanőver után hibátlan leszállást hajtott végre, ezzel negyedik indítását és visszatérését teljesítve.

A személyzetre 16 órányi pályaemelő és megközelítő fázis vár. Ezalatt levehetik az űrruhát, többször étkezhetnek és egy 8 órás kötelező alvási periódust is beiktatnak. Holnap hajnali negyed 4 körül érkeznek majd a Nemzetközi Űrállomásra, ahol a Harmony modul zenit oldali (világűr felé néző) dokkolóportjára fog automatikusan dokkolni a Crew Dragon Freedom.

Fotó: Trevor Mahlmann (@TrevorMahlmann)

A Falcon-9 B1067 első fokozata a sikeres leszállás után a drónhajón

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye