Törmelékfehlő miatt vészhelyzet a Nemzetközi Űrállomáson

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A mai napon vészhelyzeti készültséget rendeltek el a Nemzetközi Űrállomáson, ugyanis pályáját törmelékfelhő keresztezte. A létesítmény 7 főből álló személyzete az Űrállomáson tartózkodó Dragon és a Szojuz űrhajókba húzódott.

Meg nem erősített hírek szerint a reggeli órákban Oroszország egy ASAT (Anti-Satellite), azaz műholdmegsemmisítési tesztet hajtott végre egy már 1984 óta nem működő Ikar-39 (vagy más néven Koszmosz-1408) műholdon. A feltételezések szerint a megsemmisült műhold darabjai alkotta törmelékfelhő volt az, amely veszélyt jelentett az ISS-re. A Roszkoszmosz által nagyjából 15:30 magasságában kiadott közlemény szerint a veszély elmúlt, és a Nemzetközi Űrállomást már nem fenyegeti a törmelék, és Anton Skaplerov is azt írta twitteren, hogy náluk minden rendben, a megszokott módon zajlik. A műhold, vagy annak darabjai jelenleg egy olyan pályán keringenek, amelynek legalacsonyabb pályamagassága 465 km, legmagasabb pályamagassága pedig 490 km. Ebből az szűrhető le, hogy az alacsony Föld körüli pályán keringő objektumok (műholdak, és az ISS is) továbbra is komoly veszélynek vannak kitéve, ugyanis a törmelékfelhő a jövőben bármikor keresztezhet más objektumok pályáját. A hírek szerint a USSPACECOM – United States Space Command (magyarul az  Egyesült Államok Űrparancsnoksága, amely a világűrben végrehajtott katonai műveletekért felelős) azt állítja, hogy tudatában vannak egy törmelékképződési eseménynek a világűrben, dolgoznak ennek elemzésén, és továbbra is biztosítják, hogy minden érintett nemzet rendelkezzen a műholdjaik manőverezéséhez szükséges információkkal, ha becsapódás veszélye állna fenn.

Az ISS és a megsemmisült Kosmos-1408 műhold pályája. Forrás: Jonathan McDowell

A Koszmosz-1408 és a Nemzetközi Űrállomás pályamagasságának alakulása az évek során. Forrás: Jonathan McDowell

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye