Tovább bonyolódik a NASA holdraszállási programja

Kapcsolódó

Nikon fényképezőgép utazik a Holdra

A NASA nemrégiben számolt be arról, hogy megállapodást kötöttek...

A nap képe #1396 – Ivanpahi naperőmű

A kaliforniai Mojave-sivatagban található ivanpahi naperőmű. Mindegyik torony egy...

Mivel foglalatoskodtak a Crew-7 űrhajósai a Nemzetközi Űrállomáson?

A Crew-7 küldetés tagjai hamarosan hazatérnek, de természetesen  nem...

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Egyre jobban bonyolódik a NASA HLS pályázatának élete. A Human Landing System, vagyis a holdraszálláshoz szükséges űrhajó kifejelesztésének pályázatára a SpaxeX, a Dynetics, és a Blue Origin vezette Nemzeti Csapat versenyzett, és bár a korábbi tervek arról szóltak, hogy a NASA legalább két győztest hirdet majd, végül a SpaceX lett az egyedüli befutó a Starshippel. A bátor döntés hátterében két dolog állt: a Starship fejlesztése és tesztelése már javában zajlik (míg a konkurensek űreszközei csak a tervezőasztalon szerepelnek), illetve a Kongresszus által megszavazott rendkívül alacsony összeg, ami a NASA erre a célra költhet.

A SpaceX győzelmének bejelentése után pár nappal a vesztes Dynetics és Blue Origin is óvást jelentett be a döntés ellen, ezért a NASA 30 napra felfügesztette a program folytatását, a kivizsgálás jelenleg is tart.

A nemrégen hivatalba lépett új NASA vezető, Bill Nelson múlthéten azt nyilatkozta, hogy amennyiben az óvást elfogadják, úgy új pályázat kiirására kerül sor, és elkötelezett abban, hogy több forrást lobbizzon ki a törvényhozástól a HLS-programra. Ez azt jelentené, hogy több győztest is lehetne hirdeteni – azt ne feledjük, hogy ez további késéseket jelentene az Artemis-programnak, az eddig is vágyálomnak számító 2024-es dátum még messzebbre kerülhet.

A tegnapi nap Washington állam szenátora, a demokrata Maria Canwell egy új törvényjavaslatot nyújtott be, ami további 10 milliárd dollárt adna az űrhivatalnak a HLS-programra 5 év alatt. Emlékeztetőül, a SpaceX 2,9 milliárd dollárt nyert a pályázaton, míg a Dynetics és Blue Origin ennek legalább a duplájáért vállaltak volna az űreszközök megépítését. Amennyiben elfogadják a törvénytervezetet, úgy azonnal új pályázatot kell kiírnia a NASA-nak, és legkésőbb 60 napon belül nyerteseket kell hirdetnie. A törvény szövegezése természetesen sokszor említi a fenntarthatóságot és a versenyhelyzet megtartását, azonban a politikus annak a Washington államnak a szenátora, ahol a Blue Originnek van a főhadiszállása. Véletlen egybeesés lenne?

A hogyan továbbot egyelőre nem tudjuk, de várható volt, hogy a politika és lobbi nem fogja tétlenül nézni a SpaceX egyedüli győzelmét. Elvégre sokkal több pénzt is el lehet költeni más államokban, más programokra, csak aztán nehogy az SLS sorsára jusson a HLS is..

.

Dark mode powered by Night Eye