Tovább csúszik a Starliner emberes tesztrepülése

Kapcsolódó

Négy javaslat jutott tovább a Kínai Űrállomással kapcsolatos pályázat következő fázisába

A Kínai Emberes Űrrepülésért Felelős Iroda (CMSEO) négy pályázatot...

A nap képe #1244 – Endeavour a Kennedy Űrközpont felett

Az Endeavour űrsikló és az SCA (Shuttle Carrier Aircraft),...

A Falcon-9 B1069 főszereplésével az idei 69. küldetést is teljesítette a SpaceX

Ha már a Starlink-indítások önmagukban nem jelentenek akkora izgalmat...

A nap képe #1243 – Frank Rubio üdvözlése

Mark Vande Hei így üdvözölte társát, aki előző nap...

Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk arról a tényről, hogy a Boeing Starliner űrhajója továbbra is gondokkal küzd, ennek köszönhetően kérdésessé vált a július közepére tervezett emberes tesztrepülése. Ez a kérdés most eldőlt, a vállalat ugyanis tegnap bejelentette, hogy visszalépnek az indítási kísérlettől. Döntésük hátterében a járművel kapcsolatban nemrég felfedezett problémák, pontosabban az azokra való összpontosítás áll.

Mark Nappi, a Starliner alelnöke és programvezetője elmondta, hogy az elmúlt héten két problémát fedeztek fel az űrhajóval kapcsolatban, így belső megbeszélések során úgy határoztak, hogy elhalasztják az emberes tesztrepülést.

Az első ilyen probléma, mely már egy ideje szerepel a listán, az az ejtőernyőkkel kapcsolatos, jobban mondva a lágy csatolótagokkal (soft links), amikről a Boeing felfedezte, hogy nem olyan erősek, mint azt korábban gondolták. Ugyan egy normál, 3 ejtőernyővel végrehajtott ereszkedés során mindez nem jelentene veszélyt, ha azonban az egyik ejtőernyő meghibásodik, lehetségessé válna, hogy az űrhajó és a fennmaradó két ejtőernyő közötti kötélzet elszakad a plusz terhelés miatt.

A második probléma a P-213-as üvegszövet szalagra vonatkozik, amit az űrhajó több száz méternyi kábelkötegeire tekertek. A szalag célja, hogy megvédje a vezetékeket a sérülésektől. A közelmúltbeli tesztek során azonban kiderült, hogy bizonyos körülmények között, amelyek a repülés során előfordulhatnak, ez a szalag gyúlékony.

Összefoglalva tehát egy ideig még biztosan nem láthatjuk a Starlinert emberekkel a fedélzetén végrehajtott tesztrepülésen, főleg azután, hogy ezeket a hibákat csak pár héttel az indítás előtt fedezték fel.

A Starliner megközelíti az űrállomást 2022-ben. Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye