Tovább csúszik a Starliner emberes tesztrepülése

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Egy korábbi cikkünkben mi is beszámoltunk arról a tényről, hogy a Boeing Starliner űrhajója továbbra is gondokkal küzd, ennek köszönhetően kérdésessé vált a július közepére tervezett emberes tesztrepülése. Ez a kérdés most eldőlt, a vállalat ugyanis tegnap bejelentette, hogy visszalépnek az indítási kísérlettől. Döntésük hátterében a járművel kapcsolatban nemrég felfedezett problémák, pontosabban az azokra való összpontosítás áll.

Mark Nappi, a Starliner alelnöke és programvezetője elmondta, hogy az elmúlt héten két problémát fedeztek fel az űrhajóval kapcsolatban, így belső megbeszélések során úgy határoztak, hogy elhalasztják az emberes tesztrepülést.

Az első ilyen probléma, mely már egy ideje szerepel a listán, az az ejtőernyőkkel kapcsolatos, jobban mondva a lágy csatolótagokkal (soft links), amikről a Boeing felfedezte, hogy nem olyan erősek, mint azt korábban gondolták. Ugyan egy normál, 3 ejtőernyővel végrehajtott ereszkedés során mindez nem jelentene veszélyt, ha azonban az egyik ejtőernyő meghibásodik, lehetségessé válna, hogy az űrhajó és a fennmaradó két ejtőernyő közötti kötélzet elszakad a plusz terhelés miatt.

A második probléma a P-213-as üvegszövet szalagra vonatkozik, amit az űrhajó több száz méternyi kábelkötegeire tekertek. A szalag célja, hogy megvédje a vezetékeket a sérülésektől. A közelmúltbeli tesztek során azonban kiderült, hogy bizonyos körülmények között, amelyek a repülés során előfordulhatnak, ez a szalag gyúlékony.

Összefoglalva tehát egy ideig még biztosan nem láthatjuk a Starlinert emberekkel a fedélzetén végrehajtott tesztrepülésen, főleg azután, hogy ezeket a hibákat csak pár héttel az indítás előtt fedezték fel.

A Starliner megközelíti az űrállomást 2022-ben. Forrás: NASA
Dark mode powered by Night Eye