Tovább épül az új indítókomplexum Vosztocsnijban

Kapcsolódó

A Tienkung Űrállomás védelmében hajtottak végre űrsétát

Rekordhosszú, 8 és fél órás űrsétát hajtott végre a...

Elhagyta a Nemzetközi Űrállomást a Progressz MSz-25

A teherűrhajó december óta tartózkodott az Nemzetközi Űrállomáson. Csaknem fél...

A nap képe #1482 – A Hold és a Canadarm2

A Hold társaságában láthatjuk a Nemzetközi Űrállomás Canadarm2 robotkarját,...

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

Az Oroszország távol-keleti Amur régiójában található Vosztocsnij kozmodrómban befejeződött az Angara hordozórakéta indításához épülő indítókomplexum ötödik emeletének telepítése. Az oldalsó szakaszok lejtőinek felhelyezése után a szakemberek hamarosan megkezdik a hatodik emelet telepítését is. A tornyot összesen 17 szintesre tervezik. A 66 méter magas, 3000 tonnás indítóállást úgy tervezték, hogy befogadja a komplexum berendezéseit és annak kommunikációs rendszereit és egységeit, valamint megóvja a rakétákat az erősebb széllökésektől az indítópadon, illetve biztosítja, hogy a személyzet bármikor hozzá tudjon férni a hordozóhoz és a szolgáltatási területekhez.

Az új startállás építés közben

Fotó: Roszkoszmosz

Ebben a komplexumban egy egész „földalatti város” épült oxigén, nitrogén, naftil és hidrogén tárolására szolgáló létesítményekkel, hatalmas kábelekkel és alagutakkal, a parancsnoki állomás erőteljes bunkerével és végül egy mérnöki központtal. Az épülő létesítmény több mint kétszer olyan erős lesz, mint a Szojuz-2 rakéták indítókomplexuma. Vosztocsnijból tavaly öt sikeres indítást hajtottak végre, a Roszkoszmosz úgy tervezi, hogy 2023 végétől képes lesz mindegyik típusú rakétáját indítani Vosztocsnijból, így biztosítva az ország teljes függetlenségét a világűrhöz való hozzáférésben. A tervek szerint a jövőben a Vosztocsnij kozmodróm váltaná fel a jelenleg is tartósbérletben üzemelő, Kazahsztánban található Bajkonur űrközpontot.

Az épülő komplexum. A második felvételen a jelenlegi Szojuz startállás látható.

Fotó: Roszkoszmosz

Mindeközben megkezdődött az új Angara-A5 hordozórakéta gyártása a Vosztocsnij kozmodróm számára Omszkban. A továbbfejlesztett Angara-A5M rakéta gyártása során új technológiákat fognak használni a súlymegtakarítás eléréséhez, ami tovább növeli a rakéta teherbírását az Angara-A5-höz képest.

Az Angara-A5M rakéta elemeinek gyártása Omszkban.

Fotó: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye