Tovább feszegette a Falcon-9 képességének határait a SpaceX

Kapcsolódó

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Az Ingenuity újra munkába áll

Mint tudjuk, az Ingenuity fő küldetése véget ért, mely...

A Starlink 6-39 küldetés az eddigi legtöbb Starlink v2 Mini műhold felbocsátását jelentette.

A Falcon-9 az elmúlt években elképesztő magabiztosságról tett tanúbizonyságot, de a SpaceX folyamatosan próbára teszi a hordozó képességeit, olykor akár minden korábbinál nagyobb terheléssel is. Így történt ez a tegnap késő este végrehajtott Starlink 6-39 misszió esetében is, melynek keretében 24 db v2 Mini műhold kapott helyet a rakéta rakterében. Ez 17,5 tonnás terhelést jelentett az újrahasználható módban induló Falconnak az eddigi legtöbb, ~16,7 tonna helyett. 

A B1069 jelű hordozó magyar idő szerint 23:06-kor kezdte meg 13. útját a Cape Canaveral Űrhaderőbázis SLC-40 indítóállásáról. Közel egy hónap szünet után folytatódott a hatodik műholdréteg bővítése, de az elmúlt hetekben jóval fontosabb megbízásokat teljesített Floridából a SpaceX. Ezen az indításon sem történt semmi rendkívüli, minden a forgatókönyv szerint játszódott le, az első fokozat a szétválás után hibátlan leszállást hajtott végre az A Shortfall of Gravitas drónhajóra, a második fokozat pedig a kijelölt 275 km x 285 km-es, 43° hajlásszögű pályára állította a műholdakat. 

A mostani 24 újabb műhold pályára állításával összesen eddig 5896 egységet juttatott már az űrbe a SpaceX, ezek közül 5438 kering Föld körüli pályán, és 5402 üzemel.

Forrás: SpaceX
Dark mode powered by Night Eye