Tovább halad az Artemis-I rakétájának felkészítése

Kapcsolódó

Rocket Lab | The Beat Goes On küldetésprofil

Újabb BlackSky műholdak indulhatnak az űrbe a Rocket Lab...

Egy mostani kutatás új magyarázatot adhat az Europa jégtakarójának eltérő mozgási sebességére

A kutatók egy új modell segítségével igyekeznek magyarázatot találni...

A nap képe #1051 – Josh Cassada szálláshelyén

Josh Cassada a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén található szálláshelyén. Cassada...

Felkerült az Ariane-5 orrkúpjának díszítése

Hamarosan megkezdi útját a JUICE űrszonda, melynek előkészületei már...

Újabb holdi megbízást nyert el a Firefly Aerospace a NASA-tól

A küldetésre 2026-ban kerülhet sor, melynek keretében egy leszállóegység...

Frissítés, kiegészítés a július 20-i NASA-sajtótájékoztató után: az űrhivatal vezetői beszámoltak a küldetés jelenleg tervezett indítási időpontjairól, időtartamáról, és az SLS rakéta felkészítési állapotáról, ezeket foglaljuk össze most néhány mondatban.

A tervezett dátumok a következők: augusztus 29. 14:33, szeptember 2. 18:48 és szeptember 5. 23:12. A végső dátumot egy héttel az indítás előtt közlik a Launch Readiness Review értekezleten, amikor az utolsó ellenőrzési és felkészülési pontok listáján végighaladva döntenek arról, hogy készen áll-e minden rendszer.

Az SLS központi fokozatán kicserélték a szivárgó hidrogénszelepeket, a hajtóműveket magába foglaló egység kilazult befogógyűrűit, aktiválták a második fokozat akkumulátorait, illetve hamarosan a központi fokozaton is ez a munkafolyamat következik, és behelyezték a tesztbábukat az Orion űrhajóba. Augusztus elején fogják felszerelni a küldetés-vészmegszakítórendszert, és előreláthatólag 18-án fogják utoljára átszállítani a rakétát az LC-39B indítóállásra.

Eredeti cikk

A hidrogénszivárgás forrásának javítási munkálatai során a mérnökök egy laza szerelvényt azonosítottak a rakéta hajtóműszekciójának belső falán, a folyékony hidrogén vezetékének gyorscsatlakozójánál. A „gallérnak” nevezett alkatrész egy nagyjából ököl méretű gyűrű, amely a gyorscsatlakozót segít bevezetni a helyére. A technikusok a hajtóműszekcióba bemászva fogják megjavítani a gallért, az indítás előkészítéséhez tervezett egyéb munkálatokkal párhuzamosan.

A NASA továbbra is az augusztus végi indítási időszakot tűzi ki célul, a mérnökök a gyűrű vizsgálatát követően határozzák majd meg a konkrét indítási céldátumot.

Az SLS rakéta a szállítójárművön, a VAB belsejében. Forrás: NASA

A technikusok folytatják az akkumulátorok aktiválásával kapcsolatos munkálatokat, és a hétvégén tervezik a központi fokozat akkumulátorainak bekapcsolását, mielőtt azokat a rakétára szerelnék. Ezután a csapatok megkezdik a repülésmegszakító rendszerek műveleteit, amelyek magukban foglalják a központi fokozat és a gyorsítórakétákat biztosító és élesítő rendszer eszközeinek eltávolítását kalibrálás céljából, valamint a parancsvevő modulok eltávolítását és kicserélését a repülési egységekre.

Eközben az Orion űrhajón a csapatok egy olyan technológiai demonstrációt telepítettek, amely a digitális segítségnyújtást és a videós együttműködést teszteli majd a világűrben. A mérnökök a személyzeti modul és az európai kiszolgálómodul fűtőberendezésein és érzékelőin is végeznek energetikai teszteket.

Dark mode powered by Night Eye