Tovább szárnyal az Ingenuity

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

Már meg sem kell lepődnünk, amikor az Ingenuity sikeres küldetést abszolvál, azon annál inkább, hogy újra és újra olyan teljesítményt nyújt, amivel saját magát szárnyalja felül, új rekordokat megdöntve.

A kis helikopter múlt héten, február 22-én és 25-én teljesítette 45. és 46. misszióját, amiben lassan azt mondhatjuk, hogy nincs semmi rendkívüli. Hacsak nem az, hogy az 5 repülésre tervezett jármű egyre közeledik az 50. küldetéséhez, azaz ha ez megtörténik, már tízszeresen túlteljesít.

A mostani repülések azonban más valami miatt is különlegesek voltak. A 45. küldetés során az Ingenuity megdöntötte saját sebességrekordját, és 6 m/s-al haladva (korábbi rekordja 5,5 m/s volt) teljesítette a 496 méteres távolságot a Mars felszíne felett 12 méterrel, amely így 144,5 másodpercig tartott.

A 46. misszió teljesítésekor valamelyest visszább vett a tempóból, „mindössze” 5,3 m/s sebességgel haladva, 135,9 másodperc alatt tett meg 445 métert, szintén 12 méteres magasságban. Az utolsó küldetésénél az érdekesség az volt, hogy 10 napon belül ez volt az Ingenuity 4. sikeres repülése.

Összességében ez elég szép teljesítmény egy olyan autonóm módon repülő helikoptertől, amely nemrég a tél kihívásaival kellett hogy szembenézzen.

A Mars felszíne az Ingenuity szemszögéből (azaz navigációs kamerájától) a 45. repülés során. Kép forrása: NASA/JPL

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye