Tovább várat magára a Starliner személyzettel történő tesztrepülése?

Kapcsolódó

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Patricia Sanders, az Aerospace Safety Advisory Panel (ASAP) elnöke arra ösztönözte az ügynökséget, hogy ne hamarkodják el a Boeing CST-100 Starliner űrhajójának személyzettel történő tesztrepülését, továbbá egy, a kapszula műszaki problémáinak független „mélyreható vizsgálatára” is felszólította a NASA-t.

Sanders az ASAP május 25-i nyilvános ülésén szkeptikusan nyilatkozott arról, hogy az ügynökség és a Boeing képes lesz-e még időben orvosolni a Starlinerrel kapcsolatos ismert problémákat a jelenleg július 21-re tervezett indításig. Ez az időpont természetesen nincs kőbe vésve, és mint mondta: „nem feltétlenül jelenti a repülési teszt végrehajtására való készenlét elismerését”.

Az ejtőernyők tanúsításán, és az avionikai rendszerek egyik egységben talált logikai hibán túl az elnök asszony több más problémát is felvetett, amelyek közül néhányat csak nemrég fedeztek fel a hitelesítési folyamat részeként. Ide sorolta például a az akkumulátor oldalfalának megrepedésével kapcsolatos aggályokat, továbbá a folyamatban lévő szoftvertesztelések aktív kockázatait.

„Tekintettel a Starliner tanúsítása előtt álló fennmaradó kihívások számára, határozottan arra biztatjuk a NASA-t, hogy lépjen hátrébb, és mérlegelve tekintse át a CFT repülésével kapcsolatos hátralévő munkálatokat.” – fejezte be azzal érvelve, hogy az ügynökségnek egy független csoportot kellene bevonnia a tételek alapos vizsgálatához.

A Starliner egy korábbi fotón. Forrás: Boeing
Dark mode powered by Night Eye