További gyors reakcióidejű indításokat tervez végrehajtani a Firefly

Kapcsolódó

Nagyjából 5 tonnás műholddal indult útjára a Falcon-9-es

A házon belüli Starlink missziókat picit megfűszerezve ezúttal a...

A nap képe #1506 – Mawrth Vallis régió

A Mars Mawrth Vallis régiójáról készült felvétel, melyet a...

Ötvenedik küldetését teljesítette ma a Rocket Lab

Az Electron hordozó egy 25 tagú műhold-konstelláció első 5...

A nap képe #1505 – Dragon a Starliner ablakából

A Crew-8 küldetés Dragon űrhajója, melyet Matthew Dominick fotózott...

Tavaly az Amerikai Űrhaderő megbízásából alig 27 óra alatt készültek fel egy demonstrációs indításra.

Tavaly szeptemberben hajtotta végre első gyors reakcióidejű küldetését a Firefly az Űrhaderő megbízásából, akkor mindössze 27 óra alatt készítették fel az Alpha rakétát az indításra, amit aztán sikeresen teljesítettek is. Ezzel a magáncég bebizonyította, hogy nem feltétlenül szükséges több heti felkészülés egy rakétaindításhoz, ezt pedig a jövőben újabb küldetéseken is szeretnék bemutatni, akár kereskedelmi megbízások keretében is.

Egy február 1-jei bemutatón Brett Alexander, a Firefly bevétel fő tisztségviselője elmondta, „ha ilyen szűk időintervallumban is képes vagy megbízhatóan működni, nem szeretnél lejjebb adni ebből az ütemből”. Ezt a tavalyi utolsó, december 22-i indítási kísérlet is bizonyította, amikor 19 órával a tervezett start előtt kezdték meg az Alpha felkészítését, ám akkor az időjárás közbeszólt, és végül nem került sor indításra. 

A cég készen áll újabb hasonló, rövid felkészülési idő alatt végrehajtott küldetések lebonyolítására, miután végeztek az imént említett, csak részben sikeres indítás körülményeinek vizsgálatával. Akkor az Alphának nem sikerült a kijelölt pályára állítania hasznos terhét, de a megbízó Lockheed Martin így is minden elsődleges célkitűzést teljesíteni tudott. 
Miközben a Firefly várja a további Alpha-megrendeléseket, a háttérben gőzerővel végzi az Antares 330 hordozórakéta főhajtőművek és üzemanyagtartályának fejlesztését is.

Az Alpha indítása a tavalyi Victus Nox küldetésen. Fotó: Firefly Aerospace
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye