További három emberes küldetéssel bízta meg a NASA a SpaceX-et

Kapcsolódó

Ismét tudományos adatok érkeznek a Voyager-1 szondától

Újabb jó hírek érkeztek az 1977-ben indított Voyager-1 szondával...

Háromból három: a Falcon-9-es továbbra is csúcsra járatva

A héten már zsinórban harmadik alkalommal emelkedett el egy...

A nap képe #1478 – Buran/MiG-25

A Buran űrrepülőgép egy MiG-25-ös vadászrepülőgép társaságában.

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

Tegnapi bejelentésében megerősítette a NASA, hogy további három emberes küldetést hajthat végre a SpaceX a Nemzetközi Űrállomásra. Ezt tavaly decemberben már felvetette az amerikai űrhivatal, most viszont véglegessé vált, hogy a jelenleg egyedüli amerikai megoldást jelentő Falcon-9 rakétával és Crew Dragon űrhajóval utazhatnak majd űrhajósok a Crew-7, Crew-8 és Crew-9 küldetések keretében. Ezzel a 2014-ben megkötött kereskedelmi szerződés közel 3,5 milliárd dollár összértékre növekszik (ez az összeg a korábbi 2,8 milliárd dolláros szerződés 700 millió dollárral történő kibővítése, nem pedig egy újabb ekkora támogatási összeget nyert most el a SpaceX, ahogy azt sokan tévesen gondolják).

A most bejelentett újabb három küldetést 2028. március 31-ig kell teljesítenie a magáncégnek, de a jövőben további szerződésmódosításra is lehetősége lesz a NASA-nak, hogy újabb küldetésekkel bízza meg a SpaceX-et. Mivel a Boeing Starliner űrhajójára továbbra is még személyzet nélküli és emberes tesztek várnak, érthető az űrhivatal mostani döntése. Azt is fontos megjegyezni, hogy a Starlinert az az Atlas-V rakéta juttatja Föld körüli pályára, amelyet orosz RD-180 rakétamotor hajt, és a ULA már nem vásárol több egységet újabb rakétákhoz. A mostani feszült nemzetközi helyzetben, illetve annak jövőbeli hatásaiból kiindulva pedig nem valószínű, hogy újabb szerződést kötnének a felek további RD-180 hajtómű vételekre, így a Starliner-küldetések sorsa is kérdésessé válhat…

Egy Crew Dragon űrhajó a Nemzetközi Űrállomáson.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye