Array

Továbbra is csökkentett üzemmódban a Hubble

Kapcsolódó

Már tesztelik a Starship holdi verziójának dokkolórendszerét

A rendszer a Dragon 2 űrhajó aktív dokkolómechanizmusán alapul,...

A nap képe #1395 – A várakozó Buran

A várakozó Buran és az Antonov An-225 „Mrija” repülőgép.

Rocket Lab tervek: 2024-es Neutron indítás, saját műhold-konstelláció

A Rocket Lab új fejleményeket osztott meg egy február...

Szedjük fel a marsi mintatárolókat!

A Mars Sample Return kampánnyal kapcsolatban vegyesek voltak az...

A nap képe #1394 – Szojusz MSz-25 személyzet

A Szojuz MSz-25 személyzete a Csillagvárosban: Tracy Dyson, Oleg...

Egy hete számoltunk be arról, hogy csökkentett módba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp. A NASA most egy viszonylag szűkszavú közleményben tudatta: továbbra is vizsgálják azt, hogy az űrtávcső műszerei miért váltottak biztonsági, vagy más néven csökkentett üzemmódba, felfüggesztve a tudományos műveleteket. 

A Hubble tudományos műszerei október 23-án magyar idő szerint 7 óra 46 perckor hibakódokat jeleztek, amelyek egy bizonyos szinkronizációs üzenet elvesztését jelezték. Ez az üzenet olyan időzítési információkat tartalmaz, amelyeket a műszerek az adatkérésekre és parancsokra való helyes reagáláshoz használnak. A küldetést irányító csapat újraindította a műszereket, így a Hubble másnap reggel folytathatta a tudományos munkát.

Október 25-én, magyar idő szerint 8:38-kor az űrteleszkóp ismét hibakódokat adott ki, amelyek a szinkronizációs üzenetek többszöri elvesztését jelezték. Ennek következtében a tudományos műszerek autonóm módon csökkentett módba kapcsoltak, az arra beprogramozott módon.

A mérnökök jelenleg az űreszköz adatait és a rendszerinformációkat értékelik ki, hogy jobban megértsék a szinkronizációs problémát, és megtalálják a módot annak megoldására. Emellett eljárási módokat dolgoznak ki a Hubble tesztelésére, és további adatok gyűjtésére. Ezek a tevékenységek várhatóan még legalább egy hetet vesznek igénybe.

Az űrteleszkóp többi komponense a várakozásoknak megfelelően működik.

A Hubble űrteleszkóp. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye