Array

Továbbra is csökkentett üzemmódban a Hubble

Kapcsolódó

Az MDA Space 2030-ig támogatja a Nemzetközi Űrállomás robotikai rendszerét

Az MDA Space egy körülbelül 182 millió dollár értékű...

A nap képe #1444 – A Nancy Grace Roman optikai rendszere

A Nancy Grace Roman űrteleszkóp optikai rendszere, mely 10...

Első magyarként választották be az űrkutató hírességek közé Almár Ivánt

A Magyar Asztronautikai Társaság (MANT) örökös tiszteletbeli elnökét a...

A nap képe #1443 – Szojuz MSz-25 űrhajó

Nyikolaj Csub kozmonauta lenyűgöző fotót készített az orosz szegmens...

Egy hete számoltunk be arról, hogy csökkentett módba kapcsolt a Hubble űrteleszkóp. A NASA most egy viszonylag szűkszavú közleményben tudatta: továbbra is vizsgálják azt, hogy az űrtávcső műszerei miért váltottak biztonsági, vagy más néven csökkentett üzemmódba, felfüggesztve a tudományos műveleteket. 

A Hubble tudományos műszerei október 23-án magyar idő szerint 7 óra 46 perckor hibakódokat jeleztek, amelyek egy bizonyos szinkronizációs üzenet elvesztését jelezték. Ez az üzenet olyan időzítési információkat tartalmaz, amelyeket a műszerek az adatkérésekre és parancsokra való helyes reagáláshoz használnak. A küldetést irányító csapat újraindította a műszereket, így a Hubble másnap reggel folytathatta a tudományos munkát.

Október 25-én, magyar idő szerint 8:38-kor az űrteleszkóp ismét hibakódokat adott ki, amelyek a szinkronizációs üzenetek többszöri elvesztését jelezték. Ennek következtében a tudományos műszerek autonóm módon csökkentett módba kapcsoltak, az arra beprogramozott módon.

A mérnökök jelenleg az űreszköz adatait és a rendszerinformációkat értékelik ki, hogy jobban megértsék a szinkronizációs problémát, és megtalálják a módot annak megoldására. Emellett eljárási módokat dolgoznak ki a Hubble tesztelésére, és további adatok gyűjtésére. Ezek a tevékenységek várhatóan még legalább egy hetet vesznek igénybe.

Az űrteleszkóp többi komponense a várakozásoknak megfelelően működik.

A Hubble űrteleszkóp. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye