Továbbra is vizsgálják az Orion űrhajó hőpajzsát

Kapcsolódó

Kiválasztották az európai Vigil űrszonda építőjét

Az Európai Űrügynökség május 22-én tartotta Brüsszelben azt az...

A nap képe #1481 – Tenacity kicsomagolás

A Dream Chaser Tenacity „kicsomagolása”, miután megérkezett a Kennedy...

Rendkívüli: kiválasztották a következő magyar űrhajóst!

Lezárult a HUNOR-Program kiválasztási szakasza, a végső felkészülés az...

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

Tavaly decemberben érkezett haza az Artemis-1 küldetés Orion űrhajója, mely kicsivel több mint 25 napot töltött az űrben, és amivel kapcsolatban megállapítást nyert, hogy a vártnál nagyobb mértékű erózió volt észlelhető a hőpajzs anyagában. Anno természetesen nyomatékosították, hogy ez az elváltozás nem veszélyeztette magát az űrhajót, hiszen mint azt közölték, „jelentős mennyiségű tartalék” volt még az Avcoat néven ismert ablatív anyagból – az ablatív hőpajzsok úgy távolítják el a nem kívánt hőt, hogy a pajzs darabjai fokozatosan elégnek -, viszont ez a nem várt jelenség nem maradhat magyarázat, és megoldás nélkül.

Éppen ezért a NASA továbbra is vizsgálatokat folytat, vagy ahogyan Jim Free, az Artemis-program felelős vezetője egy november 17-i ülésen fogalmazott: „a hőpajzs az egyetlen dolog, amin még dolgozunk.” Előadásában azonban nem bocsátkozott részletekbe, így nem tisztázódott, hogy az ügynökség mit vizsgál még a hőpajzzsal kapcsolatosan.

Lakiesha Hawkins, a NASA Moon to Mars Program társvezetője a későbbiekben hozzátette, hogy a mérnökök olyan befolyásoló tényezőre fókuszálnak, melyek az Avcoat anyagának elvesztését okozhatták a visszatérés során. Továbbá kifejtette azt is, hogy a földi tesztekkel sikerült reprodukálni a hőpajzson a visszatérés során tapasztalt körülményeket. Utóbbi tehát minden bizonnyal nagy segítség lehet a hiba forrásának megtalálásában, ami mondhatni egyre inkább égetővé válik, hiszen az Artemis-2 misszió a tervek szerint egy év múlva venné kezdetét. Ez a dátum egyelőre nincs veszélyben Free elmondása szerint, amihez viszont hozzátette, hogy ha módosítani kell az Orion hőpajzsának alkotóelemeit, vagy a teljes csere mellett döntenek, akkor természetesen nyitottan állnak majd ezen megoldásokhoz is. Az azonban nem derült ki egyikük nyilatkozatából sem, utóbbi miként hatna az Artemis-2 menetrendjére.

Az Artemis-1 Orion űrhajója. Forrás: NASA/Skip Williams
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye