Továbbra sem kapott kiviteli engedélyt a Tienkungra induló indiai műszer

Kapcsolódó

A sugárzásokkal szembeni sebezhetősége miatt egyelőre kétséges az Europa Clipper indítási dátuma

Úgy tűnik, az űrszonda félvezetői túl érzékenyek és sérülékenyek...

A nap képe #1528 – Ariane-6 indítás

Az Ariane-6 hordozórakéta elemelkedése, melyre július 9-én került sor.

Bejelentkezett a GRBBeta

A magyar műszert is tartalmazó kockaműhold kedden jutott Föld...

Újraindítás közben robbant fel a Falcon-9 második fokozati hajtóműve a Starlink 9-3 küldetés közben

Egyelőre ismeretlen okból történt az anomália, aminek következtében alacsonyabb...

A nap képe #1527 – YPSat & Föld

Az Ariane-6 fedélzetén helyet kapó YPSat (Young Professionals Satellite)...

A frissen közzétett információk alapján az Indiai Asztrofizikai Intézet által a csillagközi gázok elemzésére kifejlesztett berendezés továbbra is exportálási gondokkal küzd. A Spectroscopic Investigations of Nebular Gas (Sing) berendezés Kínába történő szállítására körülbelül egy éve kértek engedélyt az indiai külügyminisztériumtól, ám azóta sem történt előrelépés az ügyben. A jelenleg is a tisztaszobában rostokló, és két hónapja teljesen befejezett 50 000 dolláros Sing egyébként a Tienkung űrállomáson látná el feladatát, melynek tervezett élettartamát hat hónap és egy év közé becsülik.

Közölték, hogy a kérelmünk feldolgozása folyamatban van, és még nem hagyták jóvá.” – mondta Jayant Murthy, a projekt vezetője. „A Sing műszernek tavaly kellett volna megérkeznie Kínába, hogy 2023 közepén elinduljon, de a Covid miatt késedelmet szenvedett.” – tette hozzá az asztrofizikus.

Más, a Kínai Űrállomásra kiválasztott nemzetközi kísérletek, köztük az Európában kidolgozottak is hasonló engedélyezési problémákkal küzdenek. Így ha a Sing még idén eljut Kínába, akkor valószínűleg ez lesz az első internacionális hasznos teher, amely a Tienkungon működik. „Az adataink teljesen nyilvánosak lesznek, így bárki felhasználhatja majd őket.” – közölte Murthy.

Kilátás a Tienkungról. Forrás: CMS
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye