Továbbra sem megy simán az Ariane-6 földi tesztelése

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

Ismét el kellett halasztani a rakéta statikus hajtóműtesztjét.

Nem akar összeállni a kép az Ariane-6 tesztprogramjában: az ESA egy mai bejegyzésében az X-en arról számolt be, hogy a 29-ére tervezett hajtóműtesztet a földi infrastruktúra hibája miatt ismét el kellett halasztani. A Francia Guyana területén fekvő Kourou Űrközpontban zajló tesztsorozatról Josef Aschbacher, az ESA igazgatója mondott el részleteket még augusztus közepén, a bemutatott terv azonban máris a múlté.

Az Ariane-6 következő próbatétele egy rövid időtartamú hajtóműteszt lenne a Vulcain-2.1 rakétamotorral, amit eredetileg még júliusban szerettek volna végrehajtani, de az üzemanyag-átfejtő berendezés és a visszaszámláló rendszer meghibásodása ezt kedden ismét meghiúsította. A következő kísérletre szeptember 5-én kerülhet sor, majd ha ezt sikerrel teljesíti a rakéta, 26-án következhet a hosszabb időtartamú hajtóműteszt.

Eközben a rakéta felső fokozatának hajtóművével külön fognak szeptember 1-jén a németországi Lampoldhausenben tesztet végrehajtani. Ezt szintén még júliusban tervezték lebonyolítani, de ott egy szoftveres hiba szólt közbe. 
Az ESA 4-én fog egy átfogó beszámolót adni az eddigi haladásról (vagy inkább egy helyben tiporgásról?) és az Ariane-6 bemutatkozó repülésére való felkészülésről. Az már korábban nyilvánvalóvá vált, hogy a rakéta legkorábban 2024 elején emelkedet a magasba, de a sorozatos földi hibák ezt még tovább tolhatják.

Az Ariane-6 a Kourou Űrközpontban. Forrás: ESA/CNES/Arianespace
Dark mode powered by Night Eye