Továbbra sem megy simán az Ariane-6 földi tesztelése

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

Ismét el kellett halasztani a rakéta statikus hajtóműtesztjét.

Nem akar összeállni a kép az Ariane-6 tesztprogramjában: az ESA egy mai bejegyzésében az X-en arról számolt be, hogy a 29-ére tervezett hajtóműtesztet a földi infrastruktúra hibája miatt ismét el kellett halasztani. A Francia Guyana területén fekvő Kourou Űrközpontban zajló tesztsorozatról Josef Aschbacher, az ESA igazgatója mondott el részleteket még augusztus közepén, a bemutatott terv azonban máris a múlté.

Az Ariane-6 következő próbatétele egy rövid időtartamú hajtóműteszt lenne a Vulcain-2.1 rakétamotorral, amit eredetileg még júliusban szerettek volna végrehajtani, de az üzemanyag-átfejtő berendezés és a visszaszámláló rendszer meghibásodása ezt kedden ismét meghiúsította. A következő kísérletre szeptember 5-én kerülhet sor, majd ha ezt sikerrel teljesíti a rakéta, 26-án következhet a hosszabb időtartamú hajtóműteszt.

Eközben a rakéta felső fokozatának hajtóművével külön fognak szeptember 1-jén a németországi Lampoldhausenben tesztet végrehajtani. Ezt szintén még júliusban tervezték lebonyolítani, de ott egy szoftveres hiba szólt közbe. 
Az ESA 4-én fog egy átfogó beszámolót adni az eddigi haladásról (vagy inkább egy helyben tiporgásról?) és az Ariane-6 bemutatkozó repülésére való felkészülésről. Az már korábban nyilvánvalóvá vált, hogy a rakéta legkorábban 2024 elején emelkedet a magasba, de a sorozatos földi hibák ezt még tovább tolhatják.

Az Ariane-6 a Kourou Űrközpontban. Forrás: ESA/CNES/Arianespace
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye