Tracy, az űrszondák varázslója

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

Tracy Drain-nel beszélgetni… Arra sok-sok időt érdemes szánni, hiszen számtalan küldetésben találkozhatunk „keze nyomával”. De megéri türelmesnek lennünk, hiszen egy lelkes szakember olyan beszámolóját hallgathatjuk, aminek lendülete minket is magával fog ragadni.

Hol találkoztam először a nevével?

Teljesen váratlan módon, de utólag abszolút érthető szálon került Tracy figyelmem középpontjába. 2021-ben a NASA a Star Trek sorozat megalkotóját, Gene Roddenberry-t köszöntötte 100. születésnapja alkalmából. Az örökké mosolygós Drain, a NASA Jet Propulsion Laboratory (JPL) mérnöke szintén egyik szereplője volt az ünnepségnek. Arról mesélt, hogy a Star Treket nézve nőtt fel. Igen, az Enterprise űrhajó csodálatos kalandjai őt is inspirálták! Olyannyira, hogy felnőtté válva maga is a távoli világok felfedezésén dolgozik.

A Kentucky állambeli Louisville-ben élt gyerekkorában. A kislány Tracy-nek anyukája mindig mutogatta a fejük felett elhúzó repülőgépeket, és mindig megnézette vele a tévében az űrrakéták indítását. Nagyon megszerette a Star Trek, a Star Wars és a Battlestar Galactica képzeletbeli univerzumait. Szabadidejében Arthur C. Clarke és Isaac Asimov sci-fi szerzők műveit olvasta. A varázslatos világokból a saját mesés álmait szövögette, ami később, munkájában is segítségére volt. Számára nem létezik olyan, hogy abszurd ötlet, egyszerűen csak ötlet van, amit meg kell valósítani! Olyan, addig elképzelhetetlennek hitt tervek körvonalazódtak elméjében már NASA alkalmazottként, mint például az, hogy hogyan építenénk meg egy teljes robotállomást a Marson? Ez őrült jó móka volt, mondaná nekünk nevetve, ha erről faggatnánk. Hiszen mindig is szerette a rejtvényeket és az agytornát. A JPL-ben végzett mérnöki munkáját is kihívásnak, új problémamegoldó játéknak tartja ma is.

Gyakorlatias volt a pályaválasztáskor, nem hiába, hiszen végül mérnök lett belőle… Imádta a zenét, és gyakran volt az első klarinétos az osztályzenekarában. Ellenben úgy gondolta, hogy a zene hosszú távú, anyagilag stabil karrierhez nem vezethet. Így más irányba indult tovább. Érdekelte a csillagászat is, de nem volt pontos elképzelése arról, hogy milyen karrierlehetőségek kínálkoznak ezen a területen.

Végül a mérnöki pálya mellett döntött, és a gépészmérnöki szakot választotta az űrkutatás helyett. De a repülés, az égi járművek továbbra is lenyűgözték.

Tracy Drain-nel beszélgetni… Elmesélné, hogy emlékszik még arra, amikor először olvasott a Naprendszer keletkezéséről. Arra a tényre, hogy szupernóvák által kibocsátott gáz- és poranyagból alakult ki, majd a gravitáció hatására összeállt, létrehozva a Napot és a bolygókat, csak ennyit mond még ma is: ez nagyon király! És miért nem lett mégis inkább csillagász? A magyarázata logikus, és természetesen lelkes. A repülési rendszerekkel foglalkozó mérnök azért felelős, hogy elegendő ismerettel rendelkezzen ahhoz, hogy biztosítani tudja egy küldetés általános céljainak megvalósulását. És ez önmagában remek dolog!

Így az atlantai Georgia Institute of Technology mesterképzésén vezérléstechnikát és rezgéscsillapítást tanult. A golyóscsapágyakat terhelő stresszterhelési projektje még a helikoptereknél is alkalmazható volt. Ez a kutatása, valamint a NASA Langley Research Centerben töltött nyári gyakorlatainak köszönhette, hogy 2000-ben megkapja első állását a NASA-nál.

Tracy Drain-nel beszélgetni… Szégyenlősen vallaná be, hogy korábban soha nem tudott semmit a JPL-ről. De amint rájött, hogy EZ AZ a kutatóközpont, amely a Voyager, a Pathfinder és sok más küldetést irányította, saját bevallása szerint gyakorlatilag lecsapott a felkínált álláslehetőségre. Később behívták interjúra, és nevetve mondja, hogy ámulattal bámult mindenkire, akivel csak megengedték, hogy beszéljen. Steve Matousek ajánlott fel neki állást a rendszermérnöki részlegen.

Így dolgozott szépen sorban mindenhol: a Mars Reconnaissance Orbiter projekten (MRO), a Kepler, a Juno és a Psyche küldetéseken is. Ezt olyan száraz így leírni, de… Tracy Drainnel beszélgetni… Minden színekkel és csodákkal telik meg!

Az MRO indítása sokáig az egyik legkedvesebb emléke volt. Ő lehetett az egyik „ász” – a mérnökök egyike, akik a Deep Space Networkkel kommunikált. Parancsokat küldtek a marsszondának, majd figyelhették a visszaérkező jeleket. Ez volt az első indítása, és arra jött rá, hogy kevés olyan izgalmas dolog van, mint az irányítóteremben dolgozni. Ott lenni, miközben visszaszámolnak. Ott lenni, egészen a felszállásig, egy olyan küldetésnél, amelyet segített eljuttatni egészen az indítóállásig.

A Kepler űrtávcsövet 2009-ben indították útjára. 2010-ben történt meg első exobolygó felfedezése. És Tracy ott volt itt is, mint mérnök. Ez az a küldetés, amely a kislánykori álmainak egyik tökéletes megvalósulása: olyan helyekre eljutni, ahol ember még nem járt, felfedezni távoli világokat… Hiszen ezt látta a Csillagflotta legénységétől is!

Tracy Drain-nel beszélgetni… A Juno-műveletekről is sok szép emléket hallhatunk. Számos kalandot élt át az út során! Az űrhajó biztonsági üzemmódba helyezésétől kezdve, a Föld melletti elrepülés során, a meghajtás-ellenőrző szelep problémáján át a Jupiter körüli pályán tervezett manőver előtt, egészen a számítógép újraindításáig, alig néhány hónappal a tudományos küldetés után… Csodálatos és izgalmas pillanatok! A Juno által visszaküldött bámulatos, a pólusokról készült látható fényben és infravörösben készített képek valóban lélegzetelállítóak.

Azt csak zárójelben jegyzem meg, hogy egy ilyen laza és vidám mérnökhöz teljesen illik, hogy az űrszonda három legó minifigurát is szállított: Galileit, továbbá Jupiter római istent és feleségét, Junót vitte magával a kozmikus útra.

A Psyche kisbolygó-küldetés, aminek indulását úgy vártuk már, most augusztusban mégsem indul – egyelőre várat magára a Mars és a Jupiter közti aszteoridaöv titokzatos objektumának vizsgálata.

Hősünk jelenleg a NASA Europa Clipper küldetésének vezető fedélzeti rendszermérnöke. Ez az eszköz valószínűleg 2024-ben indul, és szintén a Jupiter-rendszerbe tart. Ezúttal a gázbolygó jeges holdjának, az Europának a tanulmányozása a cél. Tracy Drainnel beszélgetni… „Ez az egyik leglenyűgözőbb hely a Naprendszerben. A tudósok szerint több vizet tartalmaz, mint a Föld összes óceánja együttvéve, sőt, megszorozva kettővel. Valószínűsíthető, hogy az élethez szükséges összes összetevő megtalálható rajta.”

Tracy Drain-nel beszélgetni… Csupa optimizmus a két jövőbeli missziót tekintve: „alig várom, hogy a Psyche és az Europa Clipper küldetésekből származó fantasztikus tudományos eredmények megszülessenek.”

Azokat magunk is együtt várjuk ezzel a vidám, talpraesett hölggyel, akinek ennyi remek küldetésben volt már része. A kisgyerekként elvarázsolta az, aminek felnőve maga is részese lett: munkája nyomán űreszközökkel eljutottunk oda, ahol ember még nem járt. Ő pedig eközben is olvas tovább, nagyon sokat, sőt spanyolul és koreaiul is tanul.

Az űr a legvégső határ, ennek végtelenjét járják azok a szondák, amiknek irányítója, rendszermérnöke lehetett Tracy Drain.

(Kocsis ERzsó)

Coolstarz (https://www.facebook.com/Coolstarz-Csillag%C3%A1szati-Szakk%C3%B6r-103638095183248)

Planetology (https://planetology.hu/?fbclid=IwAR3Ri1QJtfEM16V9ke6dd_Awj99apPqBKkqhlsIkVc0bcPvtBVYC9RhwgXs)

Tracy Drainről: Impulzus Podcast (https://www.youtube.com/watch?v=0mkB0taz_qM&t=122s)

Forrás:

https://solarsystem.nasa.gov/people/3063/tracy-drain/

https://www.space.com/gene-roddenberry-100th-anniversary-nasa-celebration

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye