Tréningen az orosz űrfilm stábja

Kapcsolódó

A nap képe #1129 – Archimedes hajtómű

A Rocket Lab újgenerációs Neutron hordozójának Archimedes hajtóműve, mely...

Szovjet űrkutyák – 1. rész

Sokan ismerhetjük Lajka történetét vagy akár Belka és Sztrelka...

Tartható a Psyche űrszonda októberi indítása

Az eredeti tervek szerint tavaly augusztusban indult volna a...

A nap képe #1128 – GOODS-South mező

A James Webb űrtávcső infravörös felvétele az égbolt GOODS-South...

Pár héten belül ismét repülésre alkalmas lehet a New Shepard

A Blue Origin szuborbitális rakétája 9 hónap kényszerszünet után...

Megkezdte a közös tréninget az idén októberben induló Szojuz MSz-19 személyzete. A küldetésen utazik Julia Pereszild színésznő és Klim Shipenko filmrendező is, akik a „Kihívás” című orosz űrfilm egyes jeleneteit forgatják majd a Nemzetközi Űrállomáson. A küldetés és a Szojuz parancsnoka Anton Skaplerov, akinek ez lesz a negyedik űrutazása. A misszió kb. 1 hétig tart majd, Pereszild és Shipenko a Szojuz MSz-18 űrhajóval térnek vissza, várhatóan Oleg Novickij társaságában. Skaplerov 6 hónapot tölt majd el a Nemzetközi Űrállomáson az Expedíció-66 tagjaként.

A személyzet a napokban 4 órás Szojuz-tréningen vett részt Csillagvárosban, ahol egy szimulátorban az indítás utáni és a dokkolási műveleteket gyakorolták.

A küldetésről amúgy régóta hallani olyan pletykákat, hogy a film főszereplőjét, Julia Pereszildet várhatóan lecserélik a tartalék Alena Mordovinára (szintén színésznő). A pontos okokat nem tudjuk (állítólag több tréningről hiányzott), és hivatalos megerősítés sem érkezett, de több forrás is ilyen híresztelésnek adott hangot.

Julia Pereszild, Anton Skaplerov, Klim Shipenko

Dark mode powered by Night Eye