TROPICS: Teljesítve az ikerküldetés első része

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...
A Rocket Lab Electron hordozója 36. repülésével sikeresen pályára állította a TROPICS-konstelláció 3U méretű műholdjait.

A kis teherbírású rakéta a NASA megbízásából emelkedett a magasba, melyre magyar idő szerint 03:00-kor került sor. Az Electron a maga fürgeségével hagyta el a Mahia-félszigeten található LC-1B) indítóállást, ami másodjára adott otthont egy missziónak. A fedélzeti kamera ismét remek kilátást nyújtott, továbbá a viszonylag stabil képnek köszönhetően nyomon követhettük az űrbe tartó Electront is.

Az első és második fokozat szétválását 94 kilométeres magasságban pillanthattuk meg, ekkor a hordozó kb. 7500 km/h-ás sebességgel haladt. A folyamat hibátlan lezajlásának köszönhetően a második fokozat 1 db vákuum-optimalizált Rutherford hajtóműve átvette a főszerepet, és tovább gyorsította a  2 db 3U méretű CubeSat-ot. A következő kritikusnak tekinthető pillanat az akkumulátorok leválasztása volt a repülés 7. percében, de ennek végrehajtása sem okozott semmiféle gondot.

A küldetés 10. percében ismét fontos mérföldkőhöz érkezett a Rocket Like A Hurricane fantázianévre keresztelt megbízatás, hiszen ekkor került sor a kick stage leválasztására. Mindezek után egy hosszabb „üresjárat” következett, amit a Curie hajtómű beindítása szakított meg, majd pár perc múlva bekövetkezett a hasznos terhek útjára bocsátása is. Utóbbi sikerességét a Rocket Lab is megerősítette Twitter posztjában, mely egyúttal a cég idei negyedik indítását is lezárta.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye