TROPICS: Teljesítve az ikerküldetés első része

Kapcsolódó

Már 2030 előtt leszállhat az első kínai űrhajós a Hold felszínére

A kínai személyzettel végrehajtott küldetésekért felelős hivatal az eddiginél...

A nap képe #1122 – Ax-2 hazatérés

Az Ax-2 misszió kiemelés előtt álló Freedom névre hallgató...

Az első élő közvetítés a Marsról

Az ESA június 2-án, pénteken egy órán át élő...

Új holdjáró fejlesztésére írt ki pályázatot a NASA

Az új járművet a 2029-re kitűzött Artemis-5 küldetéstől alkalmaznák,...

Spanyolország az Artemis Egyezmény 25. aláírója

A madridi Moncloa-palota adott otthont az Artemis Egyezmény 25....
A Rocket Lab Electron hordozója 36. repülésével sikeresen pályára állította a TROPICS-konstelláció 3U méretű műholdjait.

A kis teherbírású rakéta a NASA megbízásából emelkedett a magasba, melyre magyar idő szerint 03:00-kor került sor. Az Electron a maga fürgeségével hagyta el a Mahia-félszigeten található LC-1B) indítóállást, ami másodjára adott otthont egy missziónak. A fedélzeti kamera ismét remek kilátást nyújtott, továbbá a viszonylag stabil képnek köszönhetően nyomon követhettük az űrbe tartó Electront is.

Az első és második fokozat szétválását 94 kilométeres magasságban pillanthattuk meg, ekkor a hordozó kb. 7500 km/h-ás sebességgel haladt. A folyamat hibátlan lezajlásának köszönhetően a második fokozat 1 db vákuum-optimalizált Rutherford hajtóműve átvette a főszerepet, és tovább gyorsította a  2 db 3U méretű CubeSat-ot. A következő kritikusnak tekinthető pillanat az akkumulátorok leválasztása volt a repülés 7. percében, de ennek végrehajtása sem okozott semmiféle gondot.

A küldetés 10. percében ismét fontos mérföldkőhöz érkezett a Rocket Like A Hurricane fantázianévre keresztelt megbízatás, hiszen ekkor került sor a kick stage leválasztására. Mindezek után egy hosszabb „üresjárat” következett, amit a Curie hajtómű beindítása szakított meg, majd pár perc múlva bekövetkezett a hasznos terhek útjára bocsátása is. Utóbbi sikerességét a Rocket Lab is megerősítette Twitter posztjában, mely egyúttal a cég idei negyedik indítását is lezárta.

Dark mode powered by Night Eye