TROPICS: Teljesítve az ikerküldetés első része

Kapcsolódó

A nap képe #1437 – F. Story Musgrave űrsétája

A felvételen F. Story Musgrave látható. Az STS-6 keretén...

Az ESA 522 millió eurós szerződéssel segíti az ExoMars küldetést

A kissé hányattatott sorsú ExoMars küldetés újabb lendületet vehet,...

A Rocket Lab egy 14,4 millió dolláros szerződéssel gazdagodott

Nem mindennapi megbízást nyert el a Rocket Lab: a...

A nap képe #1436 – A Szojuz MSz-24 űrhajó belsejében

Loral O’Hara, Oleg Novickij és Marina Vasziljevszkaja a Szojuz...

Közel két hónap után teljesített ismét küldetést a SpaceX az Amerikai Űrhaderő megbízásából

Ezúttal egy űridőjárás-figyelő műholdat juttatott napszinkron pályára a Falcon-9. Kis...
A Rocket Lab Electron hordozója 36. repülésével sikeresen pályára állította a TROPICS-konstelláció 3U méretű műholdjait.

A kis teherbírású rakéta a NASA megbízásából emelkedett a magasba, melyre magyar idő szerint 03:00-kor került sor. Az Electron a maga fürgeségével hagyta el a Mahia-félszigeten található LC-1B) indítóállást, ami másodjára adott otthont egy missziónak. A fedélzeti kamera ismét remek kilátást nyújtott, továbbá a viszonylag stabil képnek köszönhetően nyomon követhettük az űrbe tartó Electront is.

Az első és második fokozat szétválását 94 kilométeres magasságban pillanthattuk meg, ekkor a hordozó kb. 7500 km/h-ás sebességgel haladt. A folyamat hibátlan lezajlásának köszönhetően a második fokozat 1 db vákuum-optimalizált Rutherford hajtóműve átvette a főszerepet, és tovább gyorsította a  2 db 3U méretű CubeSat-ot. A következő kritikusnak tekinthető pillanat az akkumulátorok leválasztása volt a repülés 7. percében, de ennek végrehajtása sem okozott semmiféle gondot.

A küldetés 10. percében ismét fontos mérföldkőhöz érkezett a Rocket Like A Hurricane fantázianévre keresztelt megbízatás, hiszen ekkor került sor a kick stage leválasztására. Mindezek után egy hosszabb „üresjárat” következett, amit a Curie hajtómű beindítása szakított meg, majd pár perc múlva bekövetkezett a hasznos terhek útjára bocsátása is. Utóbbi sikerességét a Rocket Lab is megerősítette Twitter posztjában, mely egyúttal a cég idei negyedik indítását is lezárta.

Dark mode powered by Night Eye