Tudomány a Holdon ugrálás mögött

Kapcsolódó

A Webb szemügyre veszi a Szaturnusz holdjáról előtörő vízgőzt

A James Webb űrtávcső kutatói egy több mint 9600...

Oleg Kononyenko és Nyikolaj Csub egy évig az ISS-en fog tartózkodni

A jövő évben kisebb látogatásra indul az ISS-re egy...

Rövid hír: Búcsút intett az Ax-2 személyzete az ISS-nek

Az Axiom Mission-2 személyzetének Freedom névre hallgató Crew Dragonja...

Úton a váltás: elindult a Sencsou-16 személyzete a Tienkungra

Frissítés 05.30.: A 3 fős személyzet biztonságban megérkezett, és dokkolt...

A nap képe #1120 – Neptunusz és Triton

A külső Naprendszeren keresztül utazó Voyager-2 űrszonda visszatekintett Napunk...

A Holdon való sétákról több felvétel is készült, melynek során megfigyelhettük azt is, hogy az ott tartózkodó űrhajósok megpróbálkoznak az ugrálással. A szórakoztatónak tűnő tevékenység mögött azonban rejlik egy kis tudomány is, hiszen a Holdon való ugrálás jót tehet a izmoknak, a csontoknak, valamint a szív- és légzőrendszernek is.

Az ESA tanulmánya, név szerint a „Movement in low gravity environments” (MoLo) ezzel kapcsolatban vizsgálódik. A program lényege, hogy a Földön szimulálja a holdi gravitációt, mely során szemügyre veszik az emberi test alkalmazkodó képességét, valamint azt, hogy az égi kísérőkön való ugrálás miként segíthet az egészséges csontok és izmok megőrzésében, sőt, akár növekedésében.

Maga a szimulációs projekt több fázisból állt. Elsőként említsük meg azt a felújított szellőzőaknát, mely az ESA „Locomotion On Other Planets” létesítményében, Milánóban található. Egy 17 méteres rúdra bungee jumpinghoz használt kötelet szereltek, ami lehetővé tette, hogy az adott személy akár hat méter magasságig hajtson végre ugrásokat a szimulált holdi gravitációban.

A második szakasz egy ún. parabolikus repülést foglal magában, ami a holdi és marsi gravitációt szimulálja, és lehetővé teszi a csapat számára, hogy tanulmányozzák az ilyen mértékű és jellegű gravitáció hatását az emberi egyensúlyra.

Amennyiben a vizsgálat során kiderül, hogy a csökkent gravitáció miatt az egyensúlyérzék károsodik, akkor az eredmények segíthetnek majd olyan ellenintézkedések létrehozásában, amelyek végcélja az esések és egyensúlyzavarok megelőzése a holdi, majd később a marsi terepen.

A jövőbeli tervekben szintén szerepel a videókban és a teszteken látott mozdulatsor, hiszen a kutatók szeretnék tesztelni,  hogy a Nemzetközi Űrállomáson is megoldható-e egy alacsony terheléssel szembeni ugrálás, ami hosszú távon elősegítheti a csont- és izomnövekedést.

Dark mode powered by Night Eye