Tudomány a Holdon ugrálás mögött

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

A Holdon való sétákról több felvétel is készült, melynek során megfigyelhettük azt is, hogy az ott tartózkodó űrhajósok megpróbálkoznak az ugrálással. A szórakoztatónak tűnő tevékenység mögött azonban rejlik egy kis tudomány is, hiszen a Holdon való ugrálás jót tehet a izmoknak, a csontoknak, valamint a szív- és légzőrendszernek is.

Az ESA tanulmánya, név szerint a „Movement in low gravity environments” (MoLo) ezzel kapcsolatban vizsgálódik. A program lényege, hogy a Földön szimulálja a holdi gravitációt, mely során szemügyre veszik az emberi test alkalmazkodó képességét, valamint azt, hogy az égi kísérőkön való ugrálás miként segíthet az egészséges csontok és izmok megőrzésében, sőt, akár növekedésében.

Maga a szimulációs projekt több fázisból állt. Elsőként említsük meg azt a felújított szellőzőaknát, mely az ESA „Locomotion On Other Planets” létesítményében, Milánóban található. Egy 17 méteres rúdra bungee jumpinghoz használt kötelet szereltek, ami lehetővé tette, hogy az adott személy akár hat méter magasságig hajtson végre ugrásokat a szimulált holdi gravitációban.

A második szakasz egy ún. parabolikus repülést foglal magában, ami a holdi és marsi gravitációt szimulálja, és lehetővé teszi a csapat számára, hogy tanulmányozzák az ilyen mértékű és jellegű gravitáció hatását az emberi egyensúlyra.

Amennyiben a vizsgálat során kiderül, hogy a csökkent gravitáció miatt az egyensúlyérzék károsodik, akkor az eredmények segíthetnek majd olyan ellenintézkedések létrehozásában, amelyek végcélja az esések és egyensúlyzavarok megelőzése a holdi, majd később a marsi terepen.

A jövőbeli tervekben szintén szerepel a videókban és a teszteken látott mozdulatsor, hiszen a kutatók szeretnék tesztelni,  hogy a Nemzetközi Űrállomáson is megoldható-e egy alacsony terheléssel szembeni ugrálás, ami hosszú távon elősegítheti a csont- és izomnövekedést.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye