Array

Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #10

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk múlt heti részét itt találjátok.

Szeptember 27.

A személyzet számára a hétfői nap elsősorban felkészüléssel, és a Cargo Dragon rakterének feltöltésével telt. Az MSz-18 triója, Oleg Novickij, Pjotr Dubrov (Roszkoszmosz), illetve Mark Vande Hei (NASA) másnap, azaz kedden dokkol át űrhajójukkal a Raszvet modul portjáról a Nauka modul dokkolóportjára. Erre az MSz-19 érkezése miatt van szükség, akik az előbb említett Raszvet modulhoz fognak dokkolni. Az előkészületekkel kapcsolatos munkák két asztronautát is érintettek. Megan McArthur és Shane Kimbrough a Dragon belsejében dolgozott, akik kutatási mintákat és egyéb felszereléseket pakoltak át az ISS fedélzetéről, hogy azok visszakerüljenek a Földre. Akihiko Hoshide és Thomas Pesquet ezalatt űrbiológiával kapcsolatos tudományos munkát végeztek. A duó később szintén mintákat rakodott át a SpaceX űrhajójába, pontosabban annak, erre a célra kialakított fagyasztóiba.

Szeptember 28.

Az MSz-18 személyzete sikeres átdokkolást hajtott végre, ami kb. 45 percet vett igénybe. Érdekessége, hogy ez volt az első alkalom, hogy a Nauka tudományos modulhoz egy űrhajó dokkolt, valamint ez volt az Űrállomás életében a 20. átdokkolás, amit Szojuz űrhajóval végeztek el.

További érdekesség, hogy a Nemzetközi Űrállomáson immáron több, mint 20 éve folyamatosan élnek és dolgoznak emberek, amely során olyan tudományos ismeretekre tettek és tesznek szert, valamint olyan kutatási áttöréseket érnek el, amik a Földön nem lehetségesek. Világméretű törekvésként összesen 19 országból 244 ember látogatott már el az ISS fedélzetére, ami 3000-nél is több kutatási vizsgálatnak adott eddig otthont.

A képen az MSz-18 űrhajó látható átdokkolási manőver közben. Forrás: NASA

Szeptember 29.

Tovább folytatódott a Cargo Dragon teherűrhajó felkészítése, ami másnap fogja elhagyni a Harmony modul dokkolóportját. McArthur és Kimbrough gondoskodtak a rakomány megfelelő rögzítéséről, Pesquet és Hoshide pedig további ún. tudományos fagyasztókat szereltek a raktér belsejébe. A parancsnok emellett ismét a japán és amerikai diákok robotikai versenyéhez üzemelte be az Astrobee robotrepülőket. Ennek célja, hogy a tudósok és mérnökök következő generációját inspirálják az űrbe telepített és a Földhöz kötött technológiák fejlesztésére.

Pesquet és Vande Hei, szerda reggel közösen egy űrgyakorlathoz kapcsolódó tanulmányban vettek részt az amerikai Destiny laboratóriumi modulban. A duó egy-egy órát töltött a Destiny edzésciklusán, ahol szenzorokat és légzőkészüléket viseltek, hogy megmérjék, hogyan hat az edzés a tüdőfunkcióra súlytalanságban. A roszkoszmosz űrhajósai létfenntartó berendezések, és elektronikai eszközök karbantartásával kezdték a napot, majd egy szívvizsgálat várt rájuk. A kozmonauták a vizsgálat során ún. elektrokardiogram-érzékelőket használtak, amit pihenőidejük alatt viseltek. Dubrov ezután eltávolította a Szojuz MSz-18 űrhajóról a kamerafelszerelést, és letöltötte az átdokkolási manőver során rögzített felvételeket.

Szeptember 30.

A Cargo Dragon sikeresen levált a Harmony modul elülső dokkolóportjáról, és megkezdte a visszatéréséhez szükséges manővereket. A teljesen automatikus lecsatlakozást a NASA űrhajósa, Kimbrough felügyelte.

Az Űrállomáson folytatódtak a tudománnyal kapcsolatos tevékenységek. Pesquet, az ESA űrhajósa mintákat cserélt az ún. Fluids Science Laboratoryban, hogy a szemcsés anyagok dinamikáját tanulmányozza súlytalanságban. A laboratóriumot az Európai Űrügynökség tervezte folyadékfizikai kutatások elvégzésére, és ami teljesen automatikus vagy félautomata üzemmódban is működtethető.

Az FSL lehetővé teszi az olyan folyadékdinamikai hatások vizsgálatát, amelyeket a gravitáció általában elfed, mint például a diffúzió (anyagi részecskék áramlása) által vezérelt hő- és tömegátadás. Négy fő komponens alkotja: a központi elem tartalmazza a kísérletek megfigyeléséhez használt optikai berendezéseket, valamint a két központi kísérleti modult, a tudományos műszerek közé tartoznak a digitális kamerák, az infravörös kamerák és a részecske-megfigyelésekhez szükséges berendezések, a videokezelő egység feldolgozza, szétosztja és rögzíti az FSL által készített összes képet, valamint a vezérlő és támogató berendezések biztosítják többek között az energiaellátást.

McArthur és Vande Hei botanikai és biológiai tanulmányokkal töltötték a napot. Előbbi az űrben növekvő chilipaprikák élőhelyét tisztította meg, utóbbi pedig vérminták feldolgozásán dolgozott, majd biológiai mintákat készített elő az ún. Food Physiology kísérlethez. A vizsgálat egyik fő célja, hogy meghatározza az űrbéli étrend hatásait az immunfunkciókra, a bélmikrobiomra és a tápláltsági állapot mutatóira. A Roszkoszmosz duója szintén érdekes feladatokra fókuszált. Novickij egy olyan negatív nyomású ruhát viselt, amely kompenzálja a súlytalanságnak azon hatását, ami a folyadékokat az emberi fej felé préseli. Dubrov pedig felvételeket készített az állomás felületéről vett mikrobamintákról, hogy megértse milyen kockázatot jelentenek az űrhajókra és a jövőbeli emberi küldetésekre.

Az Endeavour ablakából fotózott Cargo Dragon. Forrás: Shane Kimbrough

Október 1.

Péntek reggel kigördítették a Szojuz MSz-19 rakétáját az indítóállásra, amely a jövő héten indul a Nemzetközi Űrállomásra egy 12 napos küldetés erejéig.

Eközben az ISS fedélzetén McArthur és Kimbrough egészségügyi feladatokat hajtott végre. Ennek során egymás nyak-, váll- és lábvénáit vizsgálták meg az ún. Ultrasound 2 készülékkel. Ez tulajdonképpen egy módosított, kereskedelmi forgalomban is kapható eszköz, amely nagy felbontású ultrahangképeket készít az emberi test célterületeiről. A délután folyamán hasonló tennivalók következtek, Kimbrough ezúttal Vande Hei szemét és retináját vizsgálta meg egy infravörös képalkotó készülékkel. Érdekesség, hogy a földi orvosok valós időben segítették az űrhajósokat a vénaszkennelés és a szemvizsgálat során.

Kimbrough és McArthur a délután folyamán a Crew Dragon Endeavour űrhajó belsejében lévő létfenntartó rendszerek vizsgálatában is társultak. A novemberben esedékes dokkolóportról való leválás miatt az ellenőrzések fókuszba kerültek, hiszen a Crew-2 személyzete hamarosan elhagyja az Űrállomást. Novickij szintén a hazaútjára készül, ugyanis október 18-án az MSz-18 fedélzetén Shipenkóval és Pereszilddel visszatér a Földre.

Akihiko Hoshide egy korábbi képen, miközben lábvénáit vizsgálja. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye