Array

Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #11

Kapcsolódó

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

A Nemzetközi Űrállomáson történt tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk múlt heti részét itt találjátok.

Október 4.

Az újabb munkahét kezdetével újabb feladatok elvégzése várt a személyzet számára. A különböző tennivalók mellett sort került a parancsnokváltásra is, amikor Akihiko Hoshide adta át a címet Thomas Pesquet francia űrhajósnak. Pesquet kb. november közepéig fogja ellátni ezt a felelősségteljes szerepet, ugyanis társaival hamarosan visszatér a Földre az Endeavour fedélzetén.

A mai feladatok emellett a következőek voltak. Kimbrough kitakarította az ún. LSG-t (Life Science Glovebox), ami a kéthetes rágcsálókutatási tevékenység miatt vált szükségessé. Mark Vande Hei üzemanyagpalackok cseréjét hajtotta végre a CIR-ben (Combustion Integrated Rack), Megan McArthur pedig az élelmiszerek elrendezésében nyújtott segítséget. Hoshide a Kibo laboratóriumi modulban tevékenykedett, ahol a TELLAS (TELe-Luminescence Analysis System) elnevezésű berendezés beállításait végezte el. A gép lumineszcenciát (nem termikus eredetű fénykibocsátás) és egy képalkotót használ a szövetek/gének megfigyelésére kisebb élő állatokban. Ezek a megfigyelések megkönnyítik az öregedéssel kapcsolatos mechanizmusok tanulmányozását. Pesquet szintén beállítási feladatokat látott el, azonban ő az ún. Fluidics kísérlettel kapcsolatosan. A tanulmány lényege, hogy jobban megértsük hogyan viselkednek az üzemanyagok az űrhajók üzemanyagtartályaiban. Röviden összefoglalva a kísérlet három darab átlátszó gömbből áll, amelyekben egy centrifuga mozgatja a folyadékokat. Az első gömb desztillált vizet tartalmaz, amit a hullámturbulencia elemzésére használnak. A másik két gömb alacsony viszkozitású, kis felületi feszültséggel rendelkező speciális folyadékkal van feltöltve, ami pedig a lötyögés analizálására alkalmas. Az eredményeket megvizsgálják és összehasonlítják a szimulációs modellekkel.A Szojuz MSz-19 miközben megközelíti az Nemzetközi Űrállomást. Forrás: NASA

Október 5.

Magyar idő szerint 14:22-kor sikeresen dokkolt a Szojuz MSz-19 a Nemzetközi Űrállomáshoz. Anton Skaplerov, Klim Shipenko és Julia Pereszild csatlakozott az ISS személyzetéhez, így jelenleg 10 főre módosult az ott tartózkodók száma. A 12 napos küldetés célja az orosz „Kihívás” című film jeleneteinek felvétele lesz. Pereszild és Shipenko a tervek szerint október 16-én tér vissza a Földre Oleg Novickij kozmonautával együtt. Skaplerov küldetése viszont ennél hosszabbra nyúlik, hiszen ő a jövő év márciusáig marad az Űrállomás fedélzetén.Anton Skaplerov a Roszkoszmosz űrhajósa. Forrás: Roszkoszmosz

Október 6.

Vandei Hei és Pesquet a nap első felét a Destiny modulban töltötték, ahol egy újonnan beszerelt router kábeleinek csatlakoztatását és konfigurálását végezték el. A nap második felében a duó kettévált: Vande Hei a Cygnus teherűrhajó rakományának átpakolásán dolgozott, míg Pesquet az amerikai űrruhák kesztyűinek vizsgálatán tevékenykedett. McArthur feladatai a karbantartási munkálatokhoz kapcsolódtak, ezen belül javításokat végzett egy vezeték nélküli porszívón, izzókat cserélt, valamint egy szén-dioxid monitort is szervizelt.

Hoshide a napját a kupolában kezdte, ahol azokat az apró műholdakat fényképezte le, amik a Kibo laboratóriumi modulon kívül lettek elhelyezve. A dokumentálás befejeztével csatlakozott McArthur-hoz, akinek vákuumozási munkálatokban segített. Az újonnan érkezett Skaplerov is munkához látott, aki kicsomagolta az MSz-19 fedélzetén szállított rakományt, majd egy orosz tudományos kísérletben is részt vett. Novickij ma megkezdte az MSz-18 belsejében azoknak a felszereléseknek az összegyűjtését, amik a Földre való visszatéréshez szükségek. Dubrov eközben a Raszvet modulban lévő különböző hardverek ellenőrzésére fókuszált, majd Pereszildnek és Shipenkónak segített az Űrállomáson zajló élethez alkalmazkodni.Thomas Pesquet a JSL (Joint Station Local Area Network) routerének telepítése közben. Forrás: NASA

Október 7.

A csütörtöki nap első teendője vizsgálatokhoz kapcsolódott, pontosabban szemvizsgálat várt a személyzet tagjaira. Vande Hei vállalta reggel az orvosi szerepet, és egy ultrahangos készülék segítségével ellenőrizte társai szemét. Délután Kimbrough vette át ezt a feladatot, azonban ő egy infravörös képalkotó berendezést használt, ami a retinák állapotát méri fel.

Pesquet a napját azzal kezdte, hogy a CBEF sejtbiológiai kísérleti berendezésben elektromos alkatrészeket cserélt ki, Hoshide pedig egy olyan kutatási eszközt szerelt fel, amely lehetővé teszi a folyadékfizikai és anyagtudományi kísérletek magas hőmérsékleten történő megfigyelését. Novickij, Dubrov és Skaplerov feladatai az MSz-18 és MSz-19 űrhajókhoz kapcsolódtak. Számítógépek és különböző elektronikai berendezések működését ellenőrizték le. Miután ezzel végeztek, Dubrov csatlakozott Pereszild és Shipenko társaságához, és segített nekik a mai filmforgatásban.

Délután a teljes személyzet egy egyórás megbeszélésen vett részt, hogy áttekintsék szerepüket és feladataikat egy esetleges vészhelyzet esetén az állomáson. Elhelyezték a biztonsági felszereléseket, valamint megbizonyosodtak arról, hogy a személyzet űrhajói készen állnak az evakuálásra. Emellett gyakorolták pl. a kommunikációt is a küldetésirányító központokkal.

Október 8.

A személyzet tagjai számára a pénteki nap a legkülönbözőbb feladatokkal telt. Elektronikai berendezések, takarítás, vízvezeték-szerelés, valamint ideiglenes szállások kialakítását is elvégezték.

Kimbrough számítógépes hálózati eszközöket szerelt fel és kábeleket csatlakoztatott a Unity modul belsejében, Vande Hei és McArthur eközben a Tranquality modulban tevékenykedett. A duó az ott tárolt tárgyakat rendezte át, hogy helyet biztosítsanak a Bishop légzsilipben a közelgő munkálatokhoz. Pesquet a Kibo laboratóriumi modulban található vízvisszanyerő rendszer alkatrészeinek karbantartásán dolgozott, ezalatt Hoshide a Colombus modul számítógépéinek ellenőrzését fejezte be.

Az Astrobee robotrepülőkkel kapcsolatos manőverezési képességek tesztelése McArthur feladata volt, Kimbrough ez idő alatt a Cygnus teherűrhajóban tartózkodott, és eltávolított egy ott található ún. tudományos fagyasztót, amit később a Kibo modulban helyezett el. Novickij és Dubrov az MSz-18 belsejében gyakorolták azokat a technikákat, amik a Földre való visszatéréshez szükségesek, Skaplerov pedig az MSz-19 űrhajóban ellenőrizte a létfenntartó és számítógépes alkatrészeket.Akihiko Hoshide a JAXA vízvisszanyerő rendszerén dolgozik. Forrás: Thomas Pesquet

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye