Array

Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #12

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk múlt heti részét itt találjátok.

Október 12.

Shane Kimbrough, a NASA űrhajósa kedden a Bishop légzsilipben folytatott munkálatokat, ahol többek között kamerák, munkalámpák felszerelését végezte el. Egy technológiai bemutató is szerepet kapott a mai napon, ami a GITAI Japan Inc. által tervezett ún. Nanoracks-GITAI robotkar tesztelését jelentette. Ez az eszköz a CRS-23 teherűrhajóval érkezett, és fő feladata az űrben végzett feladatok megkönnyítése. A demonstráció alkalmával a robotkar képességeinek felmérése került előtérbe. Megan McArthur napját a CIR (Combustion Integrated Rack) karbantartásával töltötte, ez a kb. 100 literes égéskamrával rendelkező készülék ad ugyanis otthont az ún. ACME égéstani vizsgálatoknak, ami miatt indokolt volt az alkatrészek cseréje. Érdekesség, hogy a jelenleg folyó ACME-vizsgálatok egyike a Cool Flames Investigation with Gases (Hűvös lángok vizsgálata gázokkal) elnevezésű kísérlet is. A „hűvös láng” olyan láng, amely körülbelül 600 Celsius-fokon ég. Összehasonlításképp egy gyertya kb. kétszer forróbb égéssel rendelkezik. Az ezzel kapcsolatos eredmények tisztább, hatékonyabb belső égésű motorokhoz vezethetnek.

Akihiko Hoshide szintén egy tanulmányban tevékenykedett: a Standard Measures kísérletben működött közre, ahol egy kognitív tesztet hajtott végre. Ez a vizsgálat a hosszú időtartamú küldetések előtt, alatt és után számos, az emberes űrrepüléssel kapcsolatos kockázatok alapvető méréseit gyűjti össze annak érdekében, hogy jellemezni lehessen az űrbéli élethez való alkalmazkodási reakciókat. Amint végzett ezzel a feladattal, egy Bio-Monitor beállítására helyezte át a figyelmét. Ez a kanadai műszer a személyzet tagjainak fiziológiai paramétereit figyeli, olyan viselhető érzékelőkkel, amelyek csak minimálisan zavarják napi tevekénységeiket. Thomas Pesquet, az ISS jelenlegi parancsnoka főleg laptopok szervizelésével töltötte idejét a Columbus laboratóriumi modulban.

Oleg Novickij tovább folytatta az MSz-18 űrhajó rakterének feltöltését, majd csatlakozott Pjotr Dubrovhoz, hogy további teszteket végezzenek azzal az ún. negatív nyomású ruhával, amely segíthet a Földre való visszatérés után alkalmazkodni a gravitációhoz.

A Zvezda modul hajtóművét kora reggel 39 másodpercre beindították, annak érdekében, hogy az Űrállomás pályáját megemeljék kb. fél mérfölddel, ami nagyjából 800 métert jelent. Ez főleg az MSz-20 közelgő érkezése miatt volt szükséges, ami a tervek szerint decemberben indul két japán, és egy orosz űrhajóssal a fedélzetén.Akihiko Hoshide a Destiny laboratóriumi modulban ellenőrzi a hálózati kapcsolatokat. Forrás: NASA

Október 13.

A szerdai napon előtérbe kerültek a VR (Virtual Reality) eszközök a Nemzetközi Űrállomáson. Ezen belül egy VR headset, amit Pesquet viselt kerékpározás közben. Ez a tevékenység az Immersive Exercise tanulmányhoz kapcsolódik, amely a VR környezet fejlesztésére összpontosít. Lényege, hogy a viselt eszközöket összekapcsolják az adott edzéshez használt géppel. Ez esetben a headset által kiadott hangokat szinkronizáltak a pedálozás sebességével, ezzel növelve az élményt a feladat közben. Pesquet ezután segített Kimbrough-nak, aki egy amerikai űrruhán dolgozott. A duó az űrruha átméretezéséhez szükséges elemek cseréjét hajtotta végre, majd ellenőrizték annak kommunikációs rendszerét. McArthur kamerák elhelyezését végezte el a Harmony modulban, ahová a Crew Dragon is dokkolva van. Vande Hei ezzel szemben a Unity modulban hajtott végre különböző feladatokat, pl. szoftverek, hardverek beállítását. Hoshide füstjelzőket tisztított meg, amik a Kibo laboratóriumi modulban találhatóak, majd botanikai és élettudományi tevékenységekre tért át.

Novickij az MSz-18 űrhajó belsejében készült a hétvégi visszatérésére, akihez Pereszild és Shipenko is csatlakozott. Skaplerov a jövő űrhajóvezetési és robotikai technikáit tanulmányozta, majd társaival együtt filmforgatási tevékenységgel töltötték az idejüket.A Nemzetközi Űrállomás tíz lakója összegyűlt az Unity modulban. Forrás: NASA

Október 14.

Novickij, ahogyan azt előző nap is tette, főleg a visszatérésére koncentrált. Az MSz-18 rakterének bepakolását is folytatta, ahová hardvereket, személyes tárgyakat, és különböző kísérleti mintákat helyezett el. Gyakorolta a különféle manővereket, amik ahhoz szükségesek, hogy a hazaút és a landolás is zökkenőmentes legyen.

McArthur üzemanyagpalackok cseréjét hajtott végre a CIR-ben, majd szimulált robotfeladatokat végzett el egy kognitív teszthez. Kimbrough délelőttje főleg könnyebb feladatokkal telt, azon belül is vízvezetékek karbantartásán dolgozott, majd a Cygnus teherűrhajóban rakományokkal kapcsolatos munkálatok következtek. Vande Hei eközben videót rögzített a földi diákok számára, majd a létfenntartó és hálózati berendezéseken tevékenykedett.

Pesquet és Hoshide nemzetük moduljában töltötték napjukat, előbbi az európai Columbus, utóbbi a japán Kibo laboratóriumi modulban. Az ESA űrhajósa különböző ún. tudományos fagyasztók karbantartását végezte el, a JAXA űrhajósa pedig átrendezte a tárolóhelyeket, hogy helyet csináljon a SpaceX Cargo Dragon következő küldetésével érkező új tudományos felszereléseknek. Skaplerov és Dubrov feladata azonos eszközhöz kapcsolódott, mégpedig az állomáson található sugárzásérzékelőkhöz. Míg előbbi leszerelte azokat, utóbbi ellenőrizte a sugárzási adatokat, majd különböző beállításokat is elvégzett rajtuk.„Kellemes meglepetés volt a bőséges termés látványa és illata.” – Mark T. Vande Hei

Október 15.

Pesquet a délelőtt folyamán egy ultrahangkészülék segítségével megvizsgálta Hoshide láb-, nyak- és szívvénáit. A földi orvosok valós időben segítették a duót a Vascular Aging tanulmányhoz, amely azt vizsgálja, hogy miért mutatnak az űrhajósok vénái felgyorsult öregedési jellemzőket egy hosszú távú űrmisszió után. Kimbrough és Vande Hei napjukat a Tranquility modulban töltötték, ahol az állomás új WC-jének konfigurálásán dolgoztak. Kimbrough emellett szimulált robotfeladatokat is elvégzett egy kognitív teszthez, ahogyan azt korábban társa is tette. Vande Hei egy CubeSat telepítőn dolgozott, majd áttért a Cygnus teherűrhajó rakományának pakolására. McArthur délutánját a Quest légzsilipjében töltötte egy fedélzeti panel felszerelésével.

Skaplerov és Dubrov mikrobiológiai vizsgálatot végeztek az űrállomás orosz szegmensében. A duó további elemzés céljából mintákat gyűjtött és tárolt az állomáson élő mikrobákból. Novickij a pénteki napját is a hazaútra való felkészüléssel töltötte, hiszen a Szojuz MSz-18 fedélzetén két társával együtt a tervek szerint vasárnap térnek vissza a Földre.

A délelőtt folyamán sor került az MSz-18 űrhajó hajtóműtesztjére is, azonban a tesztidőszak lejártát követően sem álltak le a hajtóművek, ami az ISS elforgásához vezetett. Kb. félórán belül a repülésirányítók visszanyerték az űrállomás irányítását, amely ezután stabilan folytatta útját. A személyzet az esemény idején ébren volt, és nem volt veszélyben.Oleg Novickij az ún. negatív nyomású ruha viselése közben. Forrás: Oleg Novickij

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye