Array

Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #14

Kapcsolódó

44 éve indult első magyarként az űrbe Farkas Bertalan

1980. május 26-án kezdődött Farkas Bertalan űrrepülése a Szojuz-36...

Eddig jól muzsikálnak a Psyche űrszonda ionhajtóművei

A NASA a napokban számolt be arról a remek...

A nap képe #1480 – C3PO az IM-2 fedélzetén

Az Intuitive Machines IM-2 küldetésével C3PO is "elindul" a...

Az ESA két céget jelölt ki a kereskedelmi teherszállítási programjához

Az Európai Űrügynökség május 22-én jelentette be, hogy egyenként...

A Rocket Lab hajtotta végre az idei év 100. rakétaindítását

Az Electron ismét a NASA megbízásából indult, és két...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk múlt heti részét itt találjátok.

Október 25. (hétfő)

A mai nap első feladata Megan McArthur és Thomas Pesquet űrhajósokhoz kapcsolódik. A páros a Colombus laboratóriumban végzett izomvizsgálatokat, melyek a Myotones tanulmány részét képezik. Ehhez ultrahangkészüléket használtak, amivel egymás nyak-, hát- és lábizmainak letapogatását hajtották végre. Ezenfelül izomtónussal, izommerevséggel kapcsolatos mérésekre is fókuszáltak, melynek eredményei javíthatják az izmok rehabilitációját a Földön és az űrben egyaránt. A közelgő űrséta eszközeinek felkészítése Shane Kimbrough és Mark Vande Hei teendője volt, amit a Quest légzsilipben bonyolítottak le. Kimbrough emellett vérminták gyűjtésében és raktározásában is részt vett, majd áttért vízvezeték-szerelési munkálatokra. Társa Vande Hei ellenőrizte a szén-dioxid monitorokat, majd frissítéseket végzett az állomás leltározással kapcsolatos rendszerein. Mivel a Crew-2 személyzete hamarosan visszatér a Földre, Hoshide és McArthur tovább folytatta az Endeavour névre hallgató Crew Dragon űrhajójuk rakterének feltöltését.

Pjotr Dubrov és Anton Skaplerov az október 28-án induló Progressz MSz-18 teherűrhajó érkezésére készültek. Arra az esetre gyakoroltak, ha az űrhajó dokkolási rendszere meghibásodna, és kézi irányítással kellene elvégezniük a műveletet a TORU rendszer segítségével.

Pjotr Dubrov a Zvezda modulban gyakorolja a kézi irányítást. Forrás: NASA

Október 26. (kedd)

A Crew-2 tagjai közösen végeztek számítógépes szimulációkat annak érdekében, hogy gyakorolják az Űrállomásról való ledokkolást, valamint az indulással kapcsolatos műveleteket. A csapat ezt követően megbeszéléseket folytatott a NASA és a SpaceX küldetésirányítóival, aminek során átvették a hazatérésük részleteit.

Ahogyan azt megszokhattuk, a tudományos kísérletek is folyamatosan zajlanak az ISS fedélzetén. Vande Hei miután végrehajtotta a CIR-ben (Combustion Integrated Rack) az üzemanyagpalackok cseréjét, áttért az ún. Flow Boiling and Condensation (a továbbiakban: FBCE) tanulmányra. Ehhez szüksége volt egy speciális mikroszkópra, ami a Fluids Integrated Rack (röviden: FIR) nevű létesítményhez kapcsolódik. A FIR egy olyan folyadékfizikai berendezés, amit kolloidok, gélek, buborékok vizsgálatára terveztek. Emellett képes a nedvesedés és kapilláris hatás (hajszálcsövesség), valamint a fázisváltozások analizálására is. Visszatérve az FBCE kísérletre, ez tulajdonképpen egy forrással és kondenzációval kapcsolatos vizsgálat, melynek eredményei támogathatják a súlytalanságban is működő kazánok és hőcserélők fejlesztését. Hoshide szintén kutatási feladatokra fordította idejét. A magas olvadáspontú anyagok megolvasztására használt ELF-be (Electrostatic Levitation Furnace) helyezett el mintákat, amik a súlytalanságnak köszönhetően olvadt állapotukban lebegnek. Mivel ezáltal nem szükséges semmiféle tartály, ami könnyedén beszennyezheti az adott anyagot, pontosabb adatokat kaphatnak róla.

A kozmonauták feladatai ma az orosz szegmenshez kapcsolódtak. A karbantartási munkák mellett, Skaplerov plazmapor-szerkezetek viselkedését is tanulmányozta neon és argon gázok felhasználásával. Dubrov fizikai alkalmassági vizsgálatot végzett, majd ellenőrizte a Zvezda és a Nauka modul közötti elektromos csatlakozásokat.

Shane Kimbrough a FIR használata közben. Forrás: Thomas Pesquet

Október 27. (szerda)

A vérminták gyűjtésével és azoknak tárolásával ezúttal Pesquet és McArthur foglalkozott. A mintákat az erre a célra kifejlesztett ún. tudományos fagyasztókba helyezték el. A páros ezután csatlakozott Kimbrough és Hoshide társaságához, és tovább folytatták személyes tárgyaik bepakolását űrhajójuk belsejébe. Emellett maradt még idejük számítógép-karbantartásra és űrruhák alkatrészeinek vizsgálatára is. Vande Hei eközben ismét az FBCE kísérletre összpontosított, Dubrov pedig folytatta azon módszerek kutatását amivel hatékonyabbá tehetőek az űrben végzett gyakorlatok.

Október 28. (csütörtök)

A csütörtöki nap első feladata szintén vérmintákhoz kapcsolódott. McArthur, Kimbrough és Hoshide régóta folyó humán kutatásokhoz gyűjtöttek és tároltak el mintákat. Az egyik ilyen tanulmány azt vizsgálja, hogy az űrhajósok szervezete hogyan alkalmazkodik a súlytalansághoz, a másik pedig figyelemmel kíséri a hosszú távú űrutazás szívre- és az érrendszerre gyakorolt negatív hatásait. Utóbbi adatai alapján kiderült, hogy az ISS személyzeténél az öregedési folyamatok felgyorsultak, különösen az artériák tekintetében. Pesquet és Vande Hei szintén hasonló feladatokat láttak el. Ők a Columbus laboratóriumi modulban különböző tudományos és karbantartási feladatokon dolgoztak. Előbbi a HRF-1 (Human Research Facility-1) létesítményt töltötte fel elektródákkal, tűkkel és biológiai mintakészletekkel. Ez a berendezés lehetővé teszi a tudósok számára az űrrepülés által kiváltott fiziológiai, viselkedési és kémiai változások értékelését. Utóbbi pedig újra üzembe helyezte a LIDAL (The Light Ions Detector for ALTEA) névre hallgató sugárzásérzékelő eszközt, mely adatokat szolgáltat arról, hogy az űrhajósok milyen egészségre káros hatásoknak vannak kitéve.

Mark Vande Hei a chilipaprikák betakarítása közben. Forrás: NASA

A betakarítás eredménye. Forrás: Megan McArthur

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye