Array

Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #15

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk múlt heti részét itt találjátok.

November 1. (hétfő)

A személyzet a hét első napját elsősorban kísérletekre fordította, de maradt idejük pakolási feladatokra is. Utóbbit Shane Kimbrough és Megan McArthur végezte, akik az Endeavour űrhajó belsejében tevékenykedtek. Akihiko Hoshide a Kibo laboratóriumi modulban egy mikroba-érzékelő áthelyezésén dolgozott, majd ellenőrzéseket végzett a japán robotkar vezérlőegységén. Thomas Pesquet az ISS jelenlegi parancsnoka egy VR headset viselésével vett részt az ún. Pilote technology demonstrációban. Ez a vizsgálat a távvezérlésre szolgáló újfajta rendszerek hatékonyságát teszteli elsősorban virtuális valóság eszközök segítségével. Továbbá a tanulmány figyelemmel kíséri, hogy a hosszútávú űrrepülés okoz-e bármiféle változást a szenzomotoros koordinációban. Mark Vande Hei tovább folytatta a FIR (Fluids Integrated Rack) berendezéssel kapcsolatos munkálatokat. Ezzel kapcsolatban különböző beállításokat végzett annak érdekében, hogy elősegítse a Flow Boiling and Condensation tanulmány sikerességét.

Térjünk át az Űrállomás orosz szegmensére, ahol Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov a Progressz űrhajók rakományának kicsomagolásán, és átpakolásán dolgoztak. Emellett a Roszkoszmosz űrhajósai a Nauka és a Zvezda modul között húzódó áramköri kapcsolatokat is leellenőrizték.

„Halloween Crew” Forrás: Thomas Pesquet

November 2. (kedd)

Vande Hei, Hoshide és Pesquet közösen végezték el a kutatási felszerelések karbantartását, valamint az Űrállomáson található kábelek elrendezésén is dolgoztak. Ebéd után Vande Hei elpakolta a FIR-ből előző héten kiszerelt alkatrészeket, majd visszatért a kábelekkel kapcsolatos munkálatokhoz, amit Pesquet-vel együtt fejezett be az ISS amerikai szegmensében. Kimbrough eközben szintén karbantartási feladatokkal volt elfoglalva. A kedd nagy részét a CIR-ben (Combustion Integrated Rack) található hardverek átkonfigurálásával, és azok kicserélésével töltötte. McArthur a Harmony és Tranquility modulokban tevékenykedett, ahol egyéni szén-dioxid-monitorokat és USB-töltőket helyezett üzembe.

Dubrov és Skaplerov ismét egyesült erővel vettek részt különböző űrkutatási tevékenységekben. Dubrov az ún. Aseptik nevű tanulmány keretein belül végzett azzal kapcsolatos vizsgálatokat, hogy hogyan lehet biztonságos és steril laboratóriumi körülményeket biztosítani az Űrállomáson. Ehhez a Glovebox-S berendezést használta, ami a Poiszk modulban található. Skaplerov az EarthKAM elnevezésű kamera felszerelését hajtotta végre a Harmony modulban. Ez a fényképezőgép, a Sally Ride EarthKAM program része, aminek segítségével mindenki láthatja a Földet egy űrhajós szemszögéből. Az orosz űrhajós emellett az elmúlt héten végzett Plasma Crystal-4 kísérlet eszközeit is elpakolta.

EarthKAM. Korábbi felvétel. Forrás: NASA

November 3. (szerda)

A szerdai nap reggele vérvétellel, illetve vizeletminta begyűjtésével telt. A mintákat jövőbeli elemzés céljából az ún. tudományos fagyasztókba helyezték el az űrhajósok. Hoshide eközben azokat a vizsgálatokat tekintette át amiket visszatérése után a Földön fog elvégezni. Ide tartoznak többek között a vérhez kapcsolódó elemzések, valamint egy számítógéppel végrehajtott robotszimuláció. Vande Hei és McArthur párosa a CIR karbantartásával volt elfoglalva, egyrészt kicserélték a kísérletekhez használt vezérlőt, másrészt a folyamatos működéshez elengedhetetlen oxigénpalackokat is. Kimbrough a délután folyamán az Endeavour űrhajó üléseit ellenőrizte le, továbbá a tabletek feltöltése is az ő feladata volt. Dubrov és Skaplerov főleg karbantartási feladatokat láttak el, mint az áramköri kapcsolatok ellenőrzése, illetve a kommunikációs és elektronikai berendezések szervizelése.

November 4. (csütörtök)

A Crew-2 személyzete amellett, hogy űrhajójuk felkészítésén is dolgoztak, különböző egyéb, de annál fontosabb műveletekben is részt vettek. Kimbrough egy inkubátor alkatrészeinek leszerelésével kezdte napját, McArthur pedig különféle űrállomáson található eszközöket fényképezett egy felméréshez. Hoshide légszűrőket cserélt ki, Pesquet eközben kábelek elrendezésén, és kameraszenzorok ellenőrzésén tevékenykedett. Kimbrough további feladatai az MSG-hez (Microgravity Science Glovebox) kapcsolódtak. Az eszköz segítségével – ami a vizsgálatokhoz biztosít különböző erőforrásokat – belemélyült egy kísérletbe (röviden SUBSA), ami félvezető kristályokat használ. A félvezetők olyan anyagok, amelyek a vezetők és a szigetelők közé esnek fajlagos ellenállásuk tekintetében. Ezek a nagy méretű kristályok különböző elemek olvadásával és megszilárdulásával jönnek létre, azonban ezt a folyamatot befolyásolhatja a molekulák mozgása a folyékony fázisban. A tanulmány ennek a mozgásnak a megértéséhez, és csökkentéséhez járul hozzá, ezáltal növelve a jobb minőségű félvezető kristályok előállítását. Ennek következtében kisebb méretű és nagyobb teljesítményű elektronikus eszközök készülhetnek.

Shane Kimbrough a SUBSA kísérlet közben egy korábbi felvételen. Forrás: NASA

November 5. (péntek)

A VR eszközök ismét előtérbe kerültek az ISS fedélzetén. A hét elején végzett Pilote technology kísérlet a pénteki napon újra feladatokkal látta el a személyzet két tagját.

A VR headset ezúttal McArthur-t illette meg, aki a Columbus laboratóriumi modulban viselte azt. Egy kontroller segítségével szimulációban végzett űrhajókkal kapcsolatos manővereket, ezen belül befogást és irányítást. Kimbrough a Destiny modulban karbantartási feladatokra fókuszált, Hoshide pedig a Kibo modulban található világítást és a vízvezetékrendszereket ellenőrizte. Vande Hei a pénteki napot gyakorlással töltötte, ugyanis ő fogja felügyelni a hamarosan távozó Crew Dragon űrhajó ledokkolását, és eltávolodását. Dubrov folytatta az Aseptik tanulmányban való vizsgálódást, mialatt Skaplerov az ún. Photobioreactor kísérlet ellenőrzésére alkalmas dokumentációt készítette el. A Photobioreactor célja annak bemutatása, hogy a mikroalgák a meglévő rendszerekkel együtt felhasználhatók-e az erőforrások hatékonyabb újrahasznosítására, egy hibrid létfenntartó rendszer létrehozásával.

Egy fecskendő feltöltése algával és a szükséges közeggel a kísérlet megkezdéséhez.

Korábbi felvétel. Forrás: NASA

Dark mode powered by Night Eye