Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #16

Kapcsolódó

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A nap képe #1497 – Csendes-óceán

Az alábbi összetett felvételen a felhőkbe burkolózó Csendes-óceánt láthatjuk,...

A nap képe #1496 – A „Szahara szeme”

A "Szahara szeme", mely egy különleges, ősi geológiai képződmény...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk előző részét itt találjátok.

November 22. (hétfő)

A hétfő reggel felkészüléssel indult Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov számára. A kozmonauták a Pricsal kikötőmodul fogadásához végeztek el különböző szimulációs feladatokat. A dokkoláshoz szükséges manővereket a Zvezda modulban található TORU rendszer segítségével gyakorolták.

A nemrégiben érkezett űrhajósok, Raja Chari és Kayla Barron humán kutatásokba ásta bele magát, akik azt vizsgálták, hogy a központi idegrendszer hogyan tud alkalmazkodni a súlytalansághoz. A kísérlet ideje alatt felváltva VR headsetet viseltek. A vizsgálat során megfigyelték, ahogy az adott személyzeti tag virtuális tárgyakat próbál elkapni, annak érdekében, hogy összehasonlítsák a kéz-szem koordinációt és a vesztibuláris (egyensúlyi) változásokat a küldetés előtt, alatt és után. Ez a tanulmány a GRASP (Gravitational References for Sensimotor Performance) nevet viseli.

Mark Vande Hei napja két űrfizikai kísérlettel telt. Az első az ELF-hez kapcsolódik, amibe újabb mintákat helyezett el. Az ELF lehetővé teszi a nagyon magas olvadáspontú anyagok termofizikai tulajdonságainak biztonságos kutatását súlytalanságban. Miután ezzel végzett, áttért következő feladatára, ami az MSG-hez (Microgravity Science Glovebox) kapcsolódik. A berendezésben található megfigyelésre szánt hardvert távolította el, ami a félvezető kristályok növekedési folyamatát dokumentálta. Thomas Marshburn és Matthias Maurer egész nap különböző robotikai és karbantartási tevékenységeken dolgoztak. Marshburn vízvezeték-szerelési feladatokat látott el, valamint robotikai teszteket hajtott végre az ún. Behavioral Core Measures tanulmány keretein belül. Lényegét tekintve ez a kutatás mérési sorozatok összessége, amely megbízhatóan értékeli a hosszú távú űrrepülés során a káros kognitív vagy viselkedési állapotok és pszichiátriai zavarok kockázatát. Maurer eközben a következő űrséta manővereit gyakorolta, amik a Canadarm2 robotkarhoz kapcsolódnak.

Hálaadás az ISS fedélzetén. Forrás: Matthias Maurer

November 23. (kedd)

A tervek szerint november 30-án egy közel 6 és fél órás űrsétára fog sor kerülni, melyre Marshburn és Barron elkezdte a gyakorlást. A duó ellenőrizte azt a felszerelést, amit az EVA során fognak használni, valamint megvizsgálta az őket rögzítő pányvákat is. Marshburn vérmintákat gyűjtött a Food Physiology tanulmányhoz, amely az étrend hatásait elemzi egy hosszútávú űrutazás során. Maurer eközben az Astrobee robotrepülőket aktivizálta, melyek segítségével különböző manővereket tesztelt. Vande Hei szintén kutatással kapcsolatos feladaton dolgozott, pontosabban az InSpace-4 keretein belül vizsgálódott. Annak megtanulására fordította idejét, hogy hogyan lehet a nanorészecskéket felhasználni új anyagok előállításához és gyártásához.

Térjünk át a Roszkoszmosz űrhajósaira, akik fittségüket tesztelték az Űrállomáson található kerékpár segítségével. Az edzés közben különféle szenzorokat viseltek, amik a szív- és érrendszeri funkciók mérésére szolgálnak.

Matthias Maurer és a tömegmérésre használt orosz berendezés. Forrás: Matthias Maurer

November 24. (szerda)

Az ISS jelenlegi parancsnoka, Skaplerov, valamint Dubrov pénteki szolgálatukra készültek, ugyanis a Pricsal modul érkezését ők fogják figyelemmel kísérni. A NASA két űrhajósa Marshburn és Barron társaikhoz hasonlóan az előkészületekre fókuszáltak. Ezúttal az űrséta eszközein túl, a vészhelyzetben használt jetpack-ek ellenőrzését is elvégezték. A Crew-3 további tagjai, Chari és Maurer edzéssel kapcsolatos kutatásra összpontosítottak. Előbbi aerob kapacitásának mérése érdekében hajtott végre gyakorlatokat, utóbbi pedig maszkot és egy szívmonitort viselt kerékpározás közben, amivel prezentálta a szív- és tüdő vizsgálatát az ISS fedélzetén. Vande Hei az ún. COLBERT futópad karbantartásán dolgozott. Ezt az eszközt a csontok, az izmok és a szív- és érrendszer kondíciójának fenntartására használják a személyzet tagjai. Ezenfelül érzékelők is találhatóak rajta, így kutatási célú adatok gyűjtésére is szolgál.

Mark Vande Hei és a COLBERT futópad. Korábbi felvétel. Forrás: NASA

November 26. (péntek)

A Pricsal modul magyar idő szerint 16:19-kor sikeresen csatlakozott a Nemzetközi Űrállomáshoz. A dokkolási folyamatot Skaplerov és Dubrov felügyelte. A megérkezésről valamint a küldetésről itt és itt tudtok bővebben olvasni.

A közeledő Pricsal modul. Forrás: Anton Skaplerov

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye