Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #17

Kapcsolódó

A nap képe #1534 – Mercury-program ételcsomagok

A Mercury-programban használt élelmiszerkészlet; egyes ételekhez vizet kellett adni,...

Bemutatta a SpaceX az űrállomást nyugdíjazó speciális űrhajó terveit

A NASA terve szerint egy jelentősen átalakított Dragon űrhajóval...

Váratlan fordulat: a NASA eláll a VIPER holdi rover felbocsátásától

A projekt lefújását a költségek túlzott megnövekedésével és az...

A nap képe #1533 – Booster 12 hajtóműteszt

Teljes időtartamú hajtóműteszt, melyet a Booster 12-vel hajtottak végre...

A CAPSTONE űreszköz továbbra is szorgoskodik

A 2022-ben indított CAPSTONE kisműhold a viszontagságok ellenére továbbra...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk előző részét itt találjátok.

December 6. (hétfő)

A hét első napján a személyzet tagjai artéria-, szem,- és hallásvizsgálatot végeztek. Az artériákkal kapcsolatos kutatást Thomas Marshburn bonyolította le, aki a jobb lábára elektródákat erősített, majd ezt követően ultrahangos készülékkel letapogatta combartériáját. A földi orvosok a teljes folyamatot nyomon követték, ezáltal tanulmányozva azt, miként hat az űrutazás az erekre, valamint azok öregedésére. A következő vizsgálat során Matthias Maurer egy orvosi képalkotó eszköz segítségével ellenőrizte Raja Chari szemét. A hallással kapcsolatos megfigyelés Kayla Barron feladata volt, majd ennek végeztével csatlakozott Charihoz, aki vér- és nyálmintákat gyűjtött, majd tárolta azokat későbbi elemzésre.

Ahogy azt olvashattátok, a múlt héten két űrhajós, Barron és Marshburn űrsétán vett részt. Ennek okán hátra volt még az ott használt szerszámok elpakolása, amit a hétfői napon meg is tettek, majd Chari segítségével az űrruha hűtőkörének tisztításában is részt vettek. Ez a hűtőkör hivatott kényelmesebbé tenni a súlytalanság okozta extrém körülményeket az EVA során.

Mark Vande Hei az ún. Materials Science Laboratory (MSL) elnevezésű, űrben végzett alapvető anyagkutatásra szolgáló berendezésben cserélt mintákat. Eközben Maurer beüzemelte a CIMON mesterséges intelligenciával ellátott robotot, amivel az ember-gép interakció új lehetőségeit is tesztelik. A CIMON emellett egyben egy kísérleti tanulmány is, amelynek célja, hogy első alkalommal nyerjenek betekintést abba, hogyan tudna a mesterséges intelligencia (AI) a jövőben támogatást nyújtani az űrhajósoknak.

Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov főleg előkészületekkel foglalkoztak. Felkészítették a Poiszk modult az MSz-20 érkezésére, valamint az orosz szegmenst az új vendégek számára.

Thomas Marshburn a Vascular Echo tanulmány eszközeinek beüzemelése közben. Forrás: NASA

December 7. (kedd)

Vande Hei a keddi napon űrfizikai vizsgálatokat folytatott, aminek célja, hogy a termikus rendszerek és a kazánok működését javítsák földi és űrbeli alkalmazáshoz egyaránt. Társa Marshburn az ún. InSPACE-4 keretén belül nanorészecskék hasznosításának módjait elemezte, aminek eredményeként új anyagokat lehet előállítani. A combartériák vizsgálatát ezúttal Maurer végezte, aki szintén jobb lábát vetette alá az ultrahangos analizálásnak. Chari és Barron duója az Endurance belsejében töltötték a napot, ahol az ott található berendezéseket, alkatrészeket ellenőrizték. Emellett a két űrhajós további feladatokat is végrehajtott. Pl.: zajszintmérések, valamint vérminták gyűjtése és elraktározása.

Mark Vande Hei az űrfizikai vizsgálatok előkészítése közben. Forrás: NASA

December 9. (csütörtök)

A vér- és vizeletminták gyűjtésében egyszerre 3 űrhajós is részt vett. Vande Hei, Chari és Barron közösen végezték el az ehhez kapcsolódó feladatokat. Maurer ismét szemvizsgálatot hajtott végre az ún. Ultrasound-2 készülékkel, ezúttal viszont Marshburn volt a soron következő vizsgálandó személy. Vande Hei eközben a FIR (kolloidok, gélek, buborékok megfigyelésére tervezett folyadékfizikai berendezés) beüzemelésén dolgozott. A keddi naphoz hasonlóan erre űrfizikai tanulmány miatt volt szüksége. Skaplerov egy orosz biotechnológiai tanulmányon dolgozott, amely azt vizsgálja, hogyan szaporodnak a mikrobák súlytalansági körülmények között. Dubrov pedig az ún. Microvir vizsgálatához növesztett baktériummintákat dokumentálta.

Kayla Barron alkatrészek ellenőrzése és fényképezése közben. Forrás: NASA

December 10. (péntek)

A párban végzett munkálatok a pénteki napon is előtérbe kerültek. Vandei Hei és Barron a növénybiológiai kutatásokhoz használt Plant Habitat alkatrészeinek cseréjére összpontosított. A rágcsálókutatások tovább folytatódnak az ISS fedélzetén, így az MHU (Mouse Habitat Unit) előkészítése elengedhetetlen ehhez a kísérlethez. Marshburn ennek elvégzésével töltötte napját. Az MHU egy JAXA által kifejlesztett élőhely, amit kifejezetten rágcsálóknak terveztek. Ez a létesítmény 12 egérketrecből áll, ami integrált életfenntartó rendszerrel, környezetszabályozó rendszerrel és megfigyelőrendszerrel van ellátva.

A vérminták gyűjtése ezen a napon sem maradt el. Maurer miután elegendő mennyiségű vért vett szervezetéből, elemzés alá vetette azt az ún. Bio-Analyzer műszerrel. Ez egy Kanadai Űrügynökség által gyártott eszköz, amely nagy mértékben hozzájárul a Nemzetközi Űrállomáson végzett tudományos kísérletekhez. A berendezés a begyűjtött és előkészített minták biológiai molekuláinak és sejtszerkezetének kimutatását végzi el.

Az orosz űrhajósok súlytalansággal kapcsolatos kutatásokon dolgoztak. Azt vizsgálták, hogyan hat az űrben töltött idő a szív- és érrendszerre. Alekszandr Miszurkin egy orosz mikrobiológiai vizsgálathoz szükséges mintákat készített elő, Maezava Juszaku és Hirano Jozo pedig egy olyan tanulmányhoz járult hozzá, amely azt figyeli meg, hogy a súlytalanság hogyan hat a keringési rendszerre.

Anton Skaplerov karbantartási munkálatokon dolgozik. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye