Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #18

Kapcsolódó

Újabb sikeres hajtóműteszt a Stoke Space neve mellett

Ismét fontos mérföldkövet ért el a Stoke Space, ugyanis...

A nap képe #1498 – Az ISS csapat

A Nemzetközi Űrállomás 9 tagú csapata, köztük a nemrégiben...

19-re húzott lapot a Virgin Galactic jelenlegi járművük nyugdíjazásával

Mindössze 7 darab üzemszerű repülés után fejezi be pályafutását...

Űrtávcsövet szállít az RS1 rakéta

A virginiai székhellyel rendelkező Scout Space június 10-én jelentette...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk előző részét itt találjátok.

Január 3. (hétfő)

Elkezdődött a 2022-es év első munkahete a személyzet számára. Az űrhajósok különböző súlytalanságban végzett kísérletekre, és a következő űrséta teendőire fókuszáltak. Emellett a Crew Dragonhoz kapcsolódó vészhelyzeti eljárásokat is áttekintették.

A hétfői napon baktériumminták begyűjtését végezte el Raja Chari, és az ún. BioMole berendezéssel elkezdte a bennük található DNS vizsgálatát. A BioMole-ról azt érdemes tudni, hogy a fedélzetén lévő mikrobiális környezet megfigyelésére szolgál. Továbbá ez a technológia támogathatná az olyan küldetéseket, amelyekben nincs lehetőség a mintákat elemzés céljából visszaküldeni a Földre. Thomas Marshburn eközben a Plant Habitat-05 kísérlet műveleteit dokumentálta, amiben a gyapot genetikáját tanulmányozzák. Társuk Kayla Barron az Astrobee robotrepülőkkel végzett hangérzékelőkhöz kötődő teszteket. A folyamat során az akusztikus környezetet figyelik meg a robotok. Érdekessége és fontossága abban rejlik, hogy ezáltal képesek észlelni a berendezésekben lévő alkatrészek hangjának rendellenességeit, ennek köszönhetően a hardverhibák korai jeleit is.

Miután a három űrhajós végzett feladataival, csatlakoztak Matthias Maurerhez, aki a Crew Dragon űrhajóban tartózkodott. Ott áttekintették a különböző vészhelyzeti forgatókönyvekre vonatkozó eljárásokat. Olyan eseményeket szimuláltak számítógép segítségével, mint a fedélzeten kialakuló tűz, a nyomáscsökkenés, valamint a vészhelyzeti ledokkolás az Űrállomásról.

Mark Vande Hei munkanapja csak délután kezdődött el, amikor is az űrruhákhoz kapcsolódó felszereléseken dolgozott. A következő űrsétára a tervek szerint január 19-én kerülhet sor. Pjotr Dubrov és Anton Sklaplerov ennek okán elkezdte az EVA során használt eszközök ellenőrzését.

Kayla Barron és az Astrobee robotrepülők. Forrás: NASA

Január 4. (kedd)

Újabb nap, újabb teendők. Egészségügyi ellenőrzésekre, űrbiológiai kutatásokra és a következő űrséta előkészületeire fordították idejüket az űrhajósok.

A kedd reggel vénaszkenneléssel indult, ahol Chari az ún. Ultrasound-2 készülék segítségével vizsgálta meg Barron nyakában, vállában és lábában található vénákat. Ezt követően Marshburn szemét, illetve retináját tekintette meg az erre a célra tervezett orvosi képalkotó berendezéssel. Mint mindig a földi orvosok valós időben figyelték meg ezeket a vizsgálatokat.

Vande Hei napját dokumentálással töltötte. Elsősorban étkezését jegyezte fel, annak érdekében, hogy megértse milyen hatással van a táplálkozás az űrbeli egészségre. Maurer folytatta a Cytoskeleton űrbiológiai vizsgálatot, ami azt elemzi, hogy az emberi sejtek belső szerkezete hogyan alkalmazkodik a súlytalanság körülményeihez. A tudósok számára ez olyan információkat adhat, amellyel bővíthetik az űrben és a Földön zajló sejtműködéssel kapcsolatos ismereteiket.

A Roszkoszmosz űrhajósai tovább haladtak az űrséta előkészületeivel, azaz összegyűjtötték és rendszerezték azokat az eszközöket, amiket a Nauka konfigurálásához használnak majd.

Raja Chari a BioMole berendezés segítségével DNS mintákat vizsgál. Forrás: NASA

Január 5. (szerda)

Tovább folytatódtak az űrbiológiai munkálatok, emellett a tudományos hardverek karbantartására és létfenntartó berendezések ellenőrzésére is sor került a szerdai napon.

Barron, Vandei Hei, és Marshburn közösen tevékenykedtek a Kibo laboratóriumi modulban, ahol külső kutatási összetevők beállítását végezték el. Ilyen összetevő pl.: az MPEP, ami egy többcélú kísérleti platform. Ez a későbbiekben az Űrállomáson kívül lesz elhelyezve. Barron és Marshburn ezenfelül CubeSatok Föld körüli pályára állítását is végrehajtotta.

A vizsgálatok a mai napon sem maradtak el. Marshburn és Chari a Columbus laboratóriumi modulban végeztek újfent vénaszkennelést. Előbbi nyak-, váll- és lábvénáinak vizsgálatára került sor az Ultrasound-2 eszközzel. Barron eközben az oxigéntermelésért felelős rendszer karbantartását végezte el, majd a BEAM belsejéből gyűjtött mikrobaminták elemzésére is maradt ideje. Maurer szerelési feladatokat látott el, aminek során az ún. ANITA-2 kabinlevegő-elemzőt helyezte el a fedélzeten. Az ANITA-2 egy olyan kompakt készülék, ami képes automatikusan elemezni az lSS levegőjében lévő szennyezőanyagokat, valamint annak mennyiségét. Továbbá ismeretlen anyagok jelenlétét is képes kimutatni, amelyeket később a földi tudósok ki tudnak értékelni.

Az orosz szegmensben Skaplerov elektronikai karbantartáson dolgozott, valamint egy tanulmányt is készített arról, hogyan viszonyulnak egymáshoz a nemzetközi személyzet tagjai és a küldetésirányítók egy hosszú időtartamú űrrepülés során.

Mark Vande Hei és Anton Skaplerov vészhelyzeti evakuálási eljárásokat gyakorol számítógépen. Forrás: NASA

Január 6. (csütörtök)

Egerekkel kapcsolatos tanulmány, űrbiológia, vizsgálatok. A személyzet tagjai ezeket a feladatok teljesítették csütörtökön.

Chari és Barron párosa foglalkozott a Rodent Research-18 tanulmánnyal, amiben egerek vizsgálatára került sor. A kísérlet azt figyeli meg, hogy a súlytalanság hogyan hat a látásfunkciókra és hogyan változtatja meg a retinát. Barron emellett az egerek élőhelyére is fókuszált, aminek során élelmiszerrel töltötte fel azt. Maurer szintén kutatásokkal töltötte napját. Az űrhajós akusztikai elemzéshez szükséges hallásvizsgálatra fordította figyelmét, annak megértése érdekében, hogy az űrállomás zajszintje hogyan hat a személyzet tagjaira. Ezt követően az AstroPi elnevezésű számítógépes hardver következett teendői listáján. Az AstroPi lényege, hogy elősegítse a kódolást és a mérnöki oktatást a Földön. A Plant Habitat-05 vizsgálat műveleteinek dokumentálása ezúttal Vande Hei feladata volt. Az űrben végzett botanikai kísérletek azért is fontosak, hogy a későbbiekben egy Holdra illetve Marsra tartó űrutazás során a személyzet a lehető leginkább egészségesebb maradjon.

Érdekesség, hogy Mark Vande Hei immáron 273 napja tartózkodik megszakítás nélkül az űrben, ezzel felülmúlva Andrew Morgan NASA űrhajós 272 napos rekordját. Ezt a csúcsot Morgan 2020. április 17-én állította fel. Vande Hei a tervek szerint március végén tér vissza a Földre, és a 355 napig tartó küldetésével újabb három NASA rekordot fog megdönteni.

Thomas Marshburn a Tranquility modul szellőzőrendszerét tisztítja. Forrás: NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye