Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #19

Kapcsolódó

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A nap képe #1508 – ISS napelemtáblák

A napfelkelte első sugarai, melyek megcsillannak a Nemzetközi Űrállomás...

Ebben a hónapban már biztosan nem térhet vissza a Földre a Starliner

Egy tegnapi közleményben újabb halasztást jelentettek be a NASA...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk előző részét itt találjátok.

Január 10. (hétfő)

Növényekkel, és emberi sejttel kapcsolatos kutatások, űrsétára való felkészülés: ezekkel a feladatokkal kezdték az új hetet a személyzet tagjai.

A NASA űrhajósa, Mark Vande Hei kapta feladatául azokat a tevékenységeket, amik növényekhez köthetőek. Az ún. Veggie növénytermesztő rendszerben nevelt lúdfű hajtásait, és gyökereit gyűjtötte be. Ez a berendezés nagymértékben elősegíti az űrben termesztett növények növekedését, mégpedig azáltal, hogy a fejlődés során a megfelelő mennyiségű fényt és tápanyagot szolgáltatja. Raja Chari a társa által leszedett mintákat elhelyezte az erre a célra kifejlesztett fagyasztóban, hogy azt később tanulmányozni tudják. A űrben történő növénytermesztés létfontosságú a személyzet egészségének megőrzése szempontjából, főleg egy hosszabb távú emberes űrutazás során. Az emberekhez hasonlóan, a növényekre is nagymértékben hatást gyakorolnak az űrbéli körülmények. A tudósok fő célja ezért az, hogy a termesztés folyamatát sikeressé tegyék az űrben, ezzel elérve az űrhajósok számára, hogy a Földről érkező kevesebb támogatás mellett is megfelelő ellátást kapjanak.

Matthias Maurer, az ESA űrhajósa hétfői napját a Kibo laboratóriumi modulban töltötte, ahol a Cytoskeleton emberi sejtekre fókuszáló kísérleten dolgozott. Társa Kayla Barron szintén ebben a modulban végezte feladatát, mégpedig az új Mochii elnevezésű elektronpásztázó mikroszkóp beállításait hajtotta végre. A spektroszkópiára is képes eszköz segítségével olyan részecskék mérését lehet elvégezni, amelyek a berendezések meghibásodását okozhatják, valamint veszélyeztethetik a személyzet egészségét. Thomas Marshburn eközben egereket etetett és megtisztította élőhelyüket, majd az ISS amerikai szegmensében megvizsgálta és megtisztította a zsilipek tömítéseit.

Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov közösen dolgoztak két orosz tanulmányon, amelyek azt vizsgálják, hogy az űr hogyan hat a szívműködésre és a karizmokra. A Roszkoszmosz űrhajósai emellett az orosz Orlan űrruhákat készítették elő a tervek szerint január 19-én kezdődő űrsétához.

Kayla Barron és Matthias Maurer a Canadarm2 robotkarral végeznek gyakorló feladatokat. Forrás: NASA

Január 11. (kedd)

A Nemzetközi Űrállomáson folytatódtak a kutatások, és elkezdődött a felkészülés a következő héten esedékes ledokkolási műveletre.

A SpaceX Cargo Dragonja decemberben érkezett meg az ISS Harmony moduljához. Az űrhajó közel 3000 kg új tudományos kísérletet, ellátmányt, és különböző hardvereket szállított az Űrállomásra. A tervek szerint január 21-én indul vissza a Földre, rakterében befejezett kutatásokkal és régi laboratóriumi felszereléssel. Barron és Chari ennek köszönhetően reggelüket a Dragon belsejében töltötték, ahol főleg pakolási munkákat végeztek. Chari délután kicserélte az űrhajó belsejében található fagyasztó alkatrészeit, amelyekben hamarosan kutatási mintákat helyeznek el a földi tudósok számára. Barron eközben gyökér- és hajtásmintákat gyűjtött az állomáson termesztett lúdfüvekből, amiket előkészített tárolásra, és elemzésre. Vande Hei szintén botanikai vizsgálatokra fordította idejét, aminek során gyapottal foglalkozott. Az ezzel kapcsolatos műveletek célja, hogy megértsék a súlytalanság hogyan hat a növénygenetikára.

Marshburn napja szintén eseménydúsan telt, hiszen humán kutatásokban, és űrbiológiában is feladatokat hajtott végre. Befejezte a Vascular Aging tanulmányhoz szükséges vérnyomásméréseket, aminek adatai hozzájárulnak annak vizsgálatához, hogy miért mutatnak az űrhajósok vénái felgyorsult öregedési jellemzőket egy hosszú távú űrmisszió után. Ezt követően egy viselkedéssel kapcsolatos robotikai kísérlet következett. Ennek során olyan méréseket végeznek, amelyek megbízhatóan értékelik a hosszú távú űrrepülés során a káros kognitív vagy viselkedési állapotokat és a pszichiátriai zavarok kockázatát. Az ESA űrhajósa Maurer pedig mikrobamintákat gyűjtött elemzésre, a Mochii elektronpásztázó mikroszkóp karbantartásán dolgozott, majd kognitív tesztet is elvégzett.

Skaplerov az ISS jelenlegi parancsnoka, és Dubrov folytatták a felkészülést az űrsétára, továbbá Orlan űrruhájuk konfigurálásán is tevékenykedtek, amelyet az EVA során fognak viselni.

A Plant Habitat-5 tanulmány kísérleteit végző Mark Vande Hei. Forrás: NASA

Január 12. (szerda)

Egy hét, és elkezdődhet a 2022-es év első űrsétája. A Roszkoszmosz űrhajósai gőzerővel készültek erre a szerdai napon is. A személyzet többi tagja főleg kutatási és karbantartási munkákra fókuszáltak.

Az orosz duó a szükséges alkatrészek beállításán dolgozott, majd azok rögzítését is végrehajtották űrruhájukhoz. A kozmonuaták munkáját Vande Hei fogja segíteni, aki a délután folyamán csatlakozott a pároshoz, és áttekintették a Poiszk modul légzsilipjéhez kapcsolódó műveleteket.

A személyzet többi tagja eközben űrfizikára, élettudományra és laboratóriumi karbantartásra összpontosított. A Ring Sheared Drop tanulmányhoz használt hardverek karbantartását Chari teljesítette. A kutatás során az amiloidok (fehérjeaggregátumok) kialakulását és áramlását figyelik meg. Az amiloidok összefüggésbe hozhatóak olyan neurodegeneratív betegségekkel, mint az Alzheimer-kór. A vizsgálat hozzájárulhat e betegségek jobb megértéséhez és a lehetséges kezelések kifejlesztéséhez. Barron és Maurer hátralévő feladata mikrobaminták begyűjtése volt az állomás különböző részeiről.

Raja Chari rakományrendezés közben. Forrás: NASA

Január 13. (csütörtök)

Lassan vége a második munkahétnek is, viszont a tennivalóból nem fogynak ki az űrhajósok.

Három NASA asztronauta, Chari, Marshburn és Barron egész nap szolgálatban voltak, hozzájárulva ahhoz a vizsgálathoz, amely megvédheti az űrhajósok látását és javíthatja a földi szemkezelést. Chari emellett a munkaidejének végéhez közeledve a Veggie űrbotanikai létesítményt takarította ki, majd leszerelt és becsomagolt egy légkört vizsgáló monitort a földre való visszatéréshez.

A hét harmadik mikrobagyűjtésére is sor került. Maurer az állomás felületeinek áttörlésével végezte el a mintavételt, majd későbbi elemzés céljából elraktározta azokat. A német űrhajós emellett a Mochii mikrószkópon karbantartási műveleteket hajtott végre, de a Cytoskeleton tanulmányra is maradt ideje. Vande Hei csütörtök délután az amerikai Destiny laboratóriumi modulban teljesített szolgálatot, ahol életfenntartásért felelős rendszerek karbantartására koncentrált. A NASA űrhajósa ezt követően ismét csatlakozott Skaplerov és Dubrov társaságához, és együtt lámpákat, akkumulátorokat, és videós felszereléseket szereltek az Orlan űrruhákra. A kozmonauták emellett fizikai teszteken is átestek, ezzel is garantálva, hogy a jövőheti űrséta zökkenőmentes legyen.

Kayla Barron a Cold Atom Lab berendezés alkatrészeinek cseréje közben. Forrás: NASA

Január 14. (péntek)

A pénteki nap teendői a következőek voltak: űrséta előkészületek, pakolással kapcsolatos munkálatok, szemészeti ellenőrzések.

A Cargo Dragon ismét feladattal látta el az állomáson tartózkodókat. Chari és Marshburn különféle rakományokat szállítottak át a Dragon rakterébe, amihez később Maurer is csatlakozott, ő azonban rendezésben, és rögzítésben segítette társait. Délután a csapat két tagja, Chari és Maurer szemvizsgálatot is tartott. A német űrhajós az első vizsgálatot Vande Hei szemének letapogatásával kezdte, amit az Ultrasound-2 készülékkel bonyolított le. Ezt követően Chari retináját vizsgálta meg az orvosi rendelőkben található, szabványos képalkotó berendezéssel, az optikai koherencia tomográffal. A Crew-3 negyedik tagja Barron az űrállomás amerikai szegmensében egy kísérleti hardverrel foglalkozott. A délutánja hasonló feladatokkal telt. Az ISS több moduljában is megkezdte a tudományos felszerelések beállítását és fényképezését, annak érdekében, hogy felkészüljön a közelgő kutatásokra.

Skaplerov és Dubrov a hét utolsó napját Orlan űrruhájuk felpróbálásával töltötte, ezzel párhuzamosan ellenőrizték, hogy nincs-e nyomásszivárgás, valamint tesztelték a kommunikációs rendszereket is.

Mark Vande Hei folyadékkal való kísérlet közben. Forrás: Mark Vande Hei

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye