Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #2

Kapcsolódó

A nap képe #1446 – Armstrong felkészülése

Neil Armstrong szimulációs gyakorlaton vesz részt 1969. április 18-án.

5 évesek lettünk!

2019. április 20-án írtuk első cikkünket az akkor még...

Hétzáró indítás a Hszicsang Űrközpontból

Kína keretbe zárta a hetet, hiszen hétfőn, valamint vasárnap,...

A nap képe #1445 – Csodálatos Föld

Michael López-Alegria szavaival élve: "Semmilyen szintű oktatás vagy felkészülés...

Új rovatunkban hetente összefoglaljuk a Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket. Az előző heti tudományos összefoglalónkat itt olvashatjátok.

Augusztus 2.

A Nemzetközi Űrállomás személyzete ezen a napon elsősorban a fizikai kutatásokra, az űrruhák és az állomás karbantartására fókuszált. Thomas Pesquet űrhajóshoz ezúttal Megan McArthur csatlakozott az InSPACE-4 tanulmány kísérleteinek lefolytatása során. A nanorészecskék vizsgálatát az MSG-ben (Microgravity Science Glovebox) végezték. A tanulmány eredményei nagy jelentőséggel bírnak, hiszen a mikrogravitációban létrehozott fejlett anyagokkal erősíteni és korszerűsíteni lehet az űrhajókat, valamint a földi rendszereket. Pl.: hővédő pajzsok, hangcsillapító eszközök, álcázáshoz használt anyagok. A duó emellett szimulátoron is gyakorolt az augusztus 12-én érkező Cygnus CRS2 NG-16 (S.S. Ellison Onizuka) utánpótlást szállító teherűrhajó érkezésére.

Pesquet ezután Akihiko Hoshide parancsnokhoz csatlakozott, aki a Quest légzsilipben az amerikai űrruhák karbantartását végezte. Erre a közelgő űrséták miatt van szükség. Shane Kimbrough és Mark Vande Hei főként a kommunikációs hardvereken és az életfenntartásért felelős eszközökön dolgoztak.

Oleg Novickij és Pjotr Dubrov feladata az újonnan érkező Nauka tudományos modulhoz kapcsolódott. A Nauka fedélzetén érkezett felszerelés kicsomagolása és konfigurálása volt a páros teendője.

Ezenfelül Novickij aktivizált egy régóta tartó orosz Föld megfigyelési kísérletet. Ennek célja azon területek megfigyelése, ahol természeti és ember okozta katasztrófák várhatóak. Egyidejűleg Dubrov a Zvezda modulban található futópad állapotának dokumentálását is elvégezte.

Megan McArthur az MSG tisztítása közben. Forrás:NASA

Augusztus 4.

A szerdai napon a személyzet űrfizikával kapcsolatos kutatásokat végzett el, valamint az új orosz tudományos modulban (Nauka) található rakomány egy részét szállították át az ISS fedélzetére.

Az InSPACE-4 tanulmány kísérleteit ezen a napon Megan McArthur, Mark Vande Hei és Thomas Pesquet felváltva végezték az MSG segítségével. Shane Kimbrough a NASA űrhajósa a Quest légzsilipjében végzett karbantartási munkát, pontosabban az ott található füstérzékelő tisztítására volt szükség. Akihiko Hoshide a Kibo laboratóriumi modul fényforrásait cserélte ki, majd áttért a csőhálózat szerelésére a Tranquility modul hulladéktároló és higiéniai részlegében.

A Nauka modulban található rakomány átpakolásáért újra Oleg Novickij és Pjotr Dubrov volt a felelős. Emellett egymást váltva kutatták azokat az űrhajó irányítási technikákat (beleértve a robotpilótát is), melyek a jövőbeli bolygómissziókhoz adnak majd segítséget.

A kísérlet (Pilot-T) eredményei segítenek megválaszolni, hogy az űrhajós szakmai tevékenységének megbízhatósága hogyan alakul hosszú távon mikrogravitációs környezetben. A kapott adatok továbbá olyan segédeszközök, módszerek kifejlesztésében nyújtanak segítséget, amik növelhetik a megbízhatóságot.

Augusztus 5.

A csütörtöki nap vegyes munkákkal telt. Kutatások, űrruhák vizsgálata, rakomány átpakolása a Nauka modulból. Tovább folytatódtak az InSPACE-4 tanulmány kísérletei, amit ismét Thomas Pesquet és Megan McArthur végzett. Mint kiderült az előző napokban végzett gyakorlásból, ez a páros lesz felelős a Cygnus teherűrhajó elkapásáért. Megan kezeli majd a Canadarm2 robotkart, Pesquet pedig folyamatosan figyelni fogja az űrhajó mozgását.

Cygnus teherűrhajó és a Canadarm2 robotkar. Forrás:NASA

Akihiko Hoshide és Mark Vande Hei az űrsétákhoz használt eszközöket gyűjtötték össze, valamint ellenőrizték a szkafandereken található pányvákat. Fontos, hogy ezek sérülésmentesek legyenek, hiszen az űrhajósok ezzel rögzítik magukat az Űrállomáshoz miközben annak karbantartását végzik.

Akihiko Hoshide és Mark Vande Hei. Forrás:NASA

Shane Kimbrough a NASA űrhajósa három különböző úgynevezett „EXPRESS Rack” kutatóeszközön is munkálatokat végzett. Ezek szám szerint az EXPRESS-3, EXPRESS-8, EXPRESS-11. Ez a hűtőszekrény méretű készülék bármilyen tudományos kísérletet képes támogatni pl. áramellátás, hűtés, víz és egyéb elemek biztosításával. Sokoldalúságát bizonyítja, hogy mind fizikai, kémiai és biológiai kutatásokban is segítséget tud nyújtani.

Az orosz kozmonauták tovább folytatták a Nauka modulban szállított felszerelés kicsomagolását.

Novickij ezenfelül az ISS-ről a Progressz MSz-17-re történő vízátviteli rendszeren is dolgozott, eközben Dubrov egy orosz tudományos kísérletben növekvő mikrobák fotódokumentációját végezte.

Dark mode powered by Night Eye