Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #20

Kapcsolódó

Kiválasztotta új űrhajósait a Roszkoszmosz

Köztük van Oroszország második leendő aktív női kozmonautája is. A...

Pakisztáni műhold indult kínai rakétán

Az ázsiai ország legújabb távközlési műholdját egy kínai hordozórakétával...

Úton van a Progressz MSz-27

Az idei év második Progressz teherűrhajója indult el a...

A nap képe #1484 – A Csilin-1 konstelláció felvétele

A Csilin-1 konstelláció április 28-i felvétele a Kujcsouban található...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk előző részét itt találjátok.

Január 24. (hétfő)

A személyzet számára folytatódott az űrkutatás. Főleg űrbéli mezőgazdasággal, és fizikával foglalkoztak a hétfői napon.

Kayla Barron és Raja Chari, a Crew-3 két tagja botanikai kutatással töltötték idejüket, azon belül azt vizsgálták, hogyan lehet növényeket termeszteni az űrben, és hogyan hat a súlytalanság a gyapot genetikájára. A gyapotról érdemes tudni, hogy nagyon ellenálló a regenerációs folyamattal szemben, ez pedig megnehezíti a stabil, szaporodó növények létrehozását, amelyek specifikus tulajdonságokkal rendelkeznek, mint például a szárazságtűrés. A kutatás segíthet jobban megérteni ezt a problémát, egyben hozzájárulhat annak leküzdéséhez is. Matthias Maurer eközben az ún. Fluidics kísérlethez szükséges hardvereket installálta, hogy tanulmányozza, miként lehet optimalizálni az űrhajók üzemanyagrendszereit.

Ahogyan a kutatások, úgy a karbantartások is rendszeresek az Űrállomás fedélzetén. Mark Vande Hei napját használaton kívüli létfenntartó berendezések leszerelésével és elpakolásával kezdte, majd fényképeket készített a rakományok tárolására használt állványokról. Thomas Marshburn egész napját egyetlen feladat töltötte ki, melynek során az amerikai űrruhák akkumulátorain és töltőin dolgozott.

Az orosz páros, Anton Skaplerov és Pjotr Dubrov a nap folyamán tudományos és karbantartási feladatokat végeztek. Előbbi egy miográf (az izom-összehúzódás hatásfokát mérő készülék) segítségével izomerejét mérte meg, majd a Progressz teherűrhajóban légcsatornákon dolgozott. Utóbbinak az űrséta utáni kisebb tisztítási munkálatokat kellett elvégeznie, mielőtt kicserélte volna az üzemanyagpalackokat a CIR (Combustion Integrated Rack) berendezésben.

Anton Skaplerov (balra) és Pjotr Dubrov (jobbra) Orlan szkafanderükben. Forrás: NASA

Január 25. (kedd)

A hét második napja két különböző vizsgálattal kezdődött, ami halláshoz kapcsolódott. Maurer az Audio Diagnostics tanulmánnyal összefüggésben tevékenykedett, aminek célja annak mérése, hogy az űrállomás zajszintje hogyan hat az űrhajósok hallására. A kutatás összehasonlítja a belső fülben természetesen keletkező hangok észlelése és a zajos környezetnek kitett halláskárosodás szintje közötti kapcsolatot. Emellett a nap végén Vande Hei és Chari hallásvizsgálaton vettek részt.

Barron a NASA űrhajósa, a keddi napon több feladatot is teljesített. Víztartályokat töltött fel, űrruhák akkumulátorain dolgozott, majd kitakarította a Quest légzsilipet. Társa Marshburn ez idő alatt kábelek rendezését hajtotta végre a Destiny laboratóriumi modulban.

Az orosz szegmensre áttérve, Skaplerov egy humán kutatásban vett részt, amelynek célja a súlytalanságban végzett testmozgás hatékonyságának meghatározása. Dubrov segített az ISS parancsnokának a gyakorlatok elvégzésében, majd a Nauka modulban az Európai Robotkar (ERA) számítógépes rendszereire fordította figyelmét.

Kayla Barron űrbotanikai kísérlet közben, ami a lúdfű hajtás- és gyökérfejlődését figyeli. Forrás: NASA

Január 26. (szerda)

Elsősorban az űrben végzett mezőgazdasági kísérletek domináltak, annak érdekében, hogy megértsék hogyan lehet hosszú távon fenntartani a személyzet egészségét egy hosszabb idejű űrutazás során.

Barron és Chari akárcsak a hétfői napon, ismét űrbotanikai tanulmányban vettek részt. A Plant Habitat-5 elnevezésű kutatás során az ISS-en található gyapot sejtmintáit elemezték a fentebb említett indok miatt. Vande Hei napja hasonlóan telt, azonban ő a petri-csészéken nevelt lúdfüvek gondozásával foglalatoskodott.

Marshburn és Maurer a szerdai napon együttes erővel dolgoztak olyan kutatási hardvereken, amelyek támogatják a súlytalanság biológiára gyakorolt hatásának elemzését. Ezt követően Maurer még elpakolt egy látásfunkció vizsgálatához használt tudományos felszerelést is.

Skaplerov folytatta az edzéssel kapcsolatos kutatását, aminek során azt vizsgálta, hogyan lehet a személyzet tagjainak fizikai kondícióját fenntartani a súlytalanságban. Dubrov újfent segített az edzéstanulmány során, majd ismét üzemanyagpalackokat cserélt a CIR-ben.

Matthias Maurer az ISS belső felületeiről vett minták vizsgálata közben. Forrás: Matthias Maurer

Január 27. (csütörtök)

A csütörtöki nap fő feladatai közé tartoztak az űrbotanika valamint az élettudománnyal kapcsolatos kísérletek.

Marshburn azzal kezdte napját, hogy a Veggie PONDS tanulmányhoz termesztett növényeket megöntözte. A kutatás fő célkitűzése, hogy a zöldségtermesztés az űrben minél megbízhatóbbá váljon. A Veggie PONDS egy újonnan kifejlesztett passzív tápanyagszállító rendszert és az Űrállomás fedélzetén található Veggie növénytermesztő létesítményt használja saláta és mizuna termesztésére, amelyeket később betakarítanak és elfogyasztanak, a mintákat pedig elemzés céljából visszaküldik a Földre. Ezt követően az űrhajós ellenőrizte a Canadarm2 robotkar vezérlését végző két robotikai munkaállomást, amelyek a Destiny modulban és a kupolában találhatóak.

Maurer egy kézi bionyomtató segítségével mintákat állított elő, amiket majd a Földön fognak elemezni. A tanulmány lényege, hogy az adott személy saját bőrsejtjeiből készít a készülék segítségével szövetképző tapaszokat a seb fedésére, és a gyógyulási folyamat felgyorsítására. Hasznosságát nem csak a Holdra és a Marsra irányuló jövőbeli küldetések során kamatoztathatja az emberiség, hanem akár a Földön is potenciális előnyöket biztosíthat a technológia.

Barron, Chari, és Vandei Hei triója egész nap különböző létfenntartási és karbantartási feladatokon dolgozott. Chari az állomás tartályaiban lévő folyadékokat ellenőrizte, miközben Barron kicserélte az alkatrészeket a hulladék- és higiéniai rekeszekben, melyek az ISS mosdójához tartoznak. Vande Hei pedig DNS-mintákat dolgozott fel a Food Physiology kísérlethez, amely azt dokumentálja, hogy a táplálkozás hogyan befolyásolja a személyzet egészségét egy hosszú távú űrmisszió során.

A kozmonauták szintén nem unatkoztak a nap folyamán. Dubrov megtisztította a Zvezda és a Poiszk modulokat, Skaplerov pedig ismét edzéskutatással foglalkozott.

Raja Chari a CIR karbantartása közben. Forrás: Mark Vande Hei

Január 28. (péntek)

A humán kutatások alapvető fontosságúak annak megértéséhez, hogy a szervezet hogyan alkalmazkodik a súlytalansághoz. Ennek okán a személyzet tagjai elsősorban erre koncentráltak a hét utolsó munkanapján.

Vandei Hei és Marshburn a délután folyamán felváltva vizsgálták egymás gerincoszlopát az ún. Ultrahang 2 készülékkel. A páros a hát alsó részére fókuszált, és a földi orvosok valós idejű útmutatásával tapogatták le a gerincoszlop lumbális (ágyéki) szakaszát. Egy másik kutatásban olyan hordozható, egyben viselhető felszerelést használnak, amely a szívritmust és a légzésfunkciót méri. Maurer péntek délelőtt felvette ezt a mellényszerű orvosi megfigyelő eszközt, és különböző edzéseket végzett el a Metabolic Space tanulmányhoz.

A Crew-3 két tagja, Barron és Chari főleg karbantartási műveleteket hajtottak végre. Barron a Quest légzsilipben dolgozott, ahol az amerikai űrruhákban lévő hűtőköröket tisztította meg. Ez a hűtőkör hivatott kényelmesebbé tenni a súlytalanság okozta extrém körülményeket az űrséta során. Chari ezzel szemben a Destiny modulban tevékenykedett, ahol egy belső hőszabályozó rendszert állított be.

A kozmonauták hasonlóan társaikhoz, karbantartással töltötték idejüket. Vízvezetékek, és szellőzőrendszerek tisztítási feladatain dolgoztak, valamint a Nauka modulban a kábelcsatlakozásokat ellenőrizték le. A nap hátralévő részében laptopokat és egyéb alkatrészeket vizsgáltak felül.

Anton Skaplerov a fogágy és a fogak állapotának vizsgálatára használt eszközt mutatja be. Forrás: Anton Skaplerov

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye