Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #21

Kapcsolódó

A Starlink-hálózat tizedik rétege után gyorsan bővült a kilencedik is

Mondhatni hamar sor került az újabb Starlink küldetésre, ugyanis...

A nap képe #1509 – Légzsilip teszt

A Langley Kutatóközpont tudósai egy légzsilip modelljén tesztelik, hogy...

Egy rakétacsere után került sor a hét utolsó Starlink indítására

A Starlink 10-2 küldetés másfél hét csúszás után indulhatott...

Kína első alkalommal hajtott végre 12 km-es függőleges fel- és leszállást egy rakétafokozattal

Ez újabb jelentős lépés az újrahasználható rakétakoncepció fejlesztésében! Meglepetésszerűen végzett...

Földünk az űrből: Ádám hídja

A Sentinel-2 felvételén szemügyre vehetjük Dél-India egyik csúcsát Srí...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk előző részét itt találjátok.

Január 31. (hétfő)

Elérkezett a hónap utolsó munkanapja, aminek során a legkülönfélébb munkákat végezték el az Űrállomás lakói. Biológiai, fizikai tanulmányokra, űrsétaszerszámokkal kapcsolatos teendőkre és látásvizsgálatokra került sor a hétfői napon.

Kayla Barron és Thomas Marshburn tudományhoz köthető alkatrészek, repülési hardverek és létfenntartó berendezések szervizelésével kezdték a hétfői napot. Barron a Kibo laboratóriumi modul belsejében kezdte napját, ahol egy kis műhold pályára állító berendezést szerelt fel egy kísérleti platformra, melyet hamarosan az űr vákuumába helyeznek el. Marshburn szintén a Kibo belsejében dolgozott, ahol jégtéglákat helyezett el a tudományos célra kialakított fagyasztók belsejébe, kondicionálás céljából.

Társuk Matthias Maurer ismét viselte a szívritmusát és légzésfunkcióját egyaránt mérő orvosi készüléket, miközben az ISS edzőkerékpárján tekert. Az edzést a Metabolic Space tanulmányhoz végezte. A német űrhajós emellett dolgozott a Mochii elektronpásztázó mikroszkópon is, majd újratöltötte a vezeték nélküli műszereket támogató firmware-t. A firmware alatt többnyire kis méretű programokat értünk, melyek különböző elektronikai eszközök vezérlését végzik el. Raja Chari eközben pisztolymarkolatú szerszámokon dolgozott, amelyeket űrséták alatt használnak csavar eltávolításra, vagy épp az azok becsavarására. Barron és Marshburn mellett ő is részt vett látásvizsgálatokon, amelyek során a látásélességet ellenőrizték egy szabványos szemtábla segítségével.

Mark Vande Hei délelőtt szabadnapot vett ki, délutánját pedig kábelcsatlakozások ellenőrzésével töltötte, majd a kozmonautáknak segített hardverekkel kapcsolatban. Anton Skaplerov továbbá tanulmányozta a jövőbeli űrhajók és robotok bolygóközi küldetéseken való irányításának módjait, majd csatlakozott Pjotr Dubrovhoz aki egy technológiai tanulmányban végzett feladatokat. A kutatás során a Föld fotózásához szükséges tájékozódási pontok meghatározásának fejlett módszereit vizsgálta.

Kayla Barron ellenőrzi a Veggie botanikai kutatóhelyen belül a Veggie PONDS kísérletben fejlődő növényeket. Forrás: NASA

Február 1. (kedd)

Különféle vizsgálatokra, CubeSat telepítésre, és űrépítési technikákra is fókuszáltak a személyzet tagjai a hónap első napján.

Az ISS fedélzetén rendszeresek az orvosi vizsgálatok, annak érdekében, hogy a tudósok megfigyelhessék, hogyan hat a súlytalanság az emberi szervezetre. Az űrhajósok testének különböző, egyben alapos vizsgálataiból származó adatok segítenek az orvosoknak olyan módszerek és kezelések kidolgozásában, amelyekkel a személyzet egészségét megőrizhetik a hosszú távú űrmissziók során.

Barron és Maurer közösen vettek részt abban a vizsgálatban, melynek során felváltva tanulmányozták egymás ágyéki gerincszakaszát az ún. Ultrahang 2 készülékkel egy földi orvos távoli irányításával. Az űrhajósnő ezt követően Chari szemének szkennelését végezte el, szintén az Ultrahang 2 eszközzel.

Az űrben végzett kutatások többek között azt is vizsgálják, hogyan lehet a más bolygók felszínén található erőforrások felhasználásával szerkezeteket építeni. Az egyik ilyen kísérlet, amelyen Maurer dolgozott, azt elemzi, hogyan keményedik meg a beton a gravitáció hiányában. Ennek során a Harmony modulban különböző cementkeverékekkel dolgozott, megfigyelve, hogyan alakulnak ki pórusok, buborékok és kristályok a minták megszilárdulásával.

Vande Hei az életfenntartással kapcsolatos eszközök karbantartási feladataival foglalatoskodott, majd Chari társaként olyan alkatrészeket szervizelt, amelyek a termikus környezetet és a folyadékok továbbítását szabályozzák az Űrállomáson. A kis műhold pályára állító berendezés telepítésének előkészületeit ezúttal Marshburn végezte, majd délután az amerikai űrruhák felszereléseire összpontosított. Pl.: akkumulátorok, nagy felbontású kamerák.

Az orosz szegmensben Skaplerov lefényképezte a Zvezda modul belsejét, hogy a földi mérnökök megvizsgálhassák. Társa Dubrov pedig ellenőrzött egy kommunikációs hardvert, majd a Nauka modul belsejében a szellőzőrendszert szervizelte.

Raja Chari a Plant Habitat-05 kísérlet végzése közben, aminek során a gyapot genetikáját tanulmányozzák. Forrás: NASA

Február 2. (szerda)

A szerdai napon folytatódtak a szemészeti ellenőrzések. Marsburn egy orvosi képalkotó berendezéssel vizsgálta meg Barron és Chari szemét, valamint retináját. Emellett más feladatra is szakított időt, pontosabban a BioNutrients-1 tanulmányra. A BioNutrients olyan technológiát mutat be, amely lehetővé teszi a tápanyagok igény szerinti előállítását hosszú távú űrmissziók során. Az eljárás mesterséges mikrobákat, például élesztőt használ, hogy emberi fogyasztásra alkalmas közegből karotinoidokat állítson elő a nagyon hosszú ideig tárolt élelmiszerek esetleges vitaminveszteségének pótlására. A speciálisan kialakított tároló/növesztő csomagokat az űrhajósok öt éven keresztül időszakosan aktiválják, majd lefagyasztják és vizsgálat céljából visszaszállítják a Földre. A vizsgálatok után Barron és Chari szintén folytatta a munkát, előbbi a CBEF (Cell Biology Experiment Facility) tisztítását teljesítette, utóbbi pedig egy pár amerikai űrruha belsejében lévő kommunikációs alkatrészeken dolgozott.

Vande Hei sem tétlenkedett. A NASA űrhajósa az Astrobee robotrepülőket üzemelte be a ROAM technológiai demonstrációhoz. A ROAM (Relative Operations for Autonomous Maneuvers) olyan eljárásokat mutat be, aminek során egy robotrepülő „randevúzni” tud egy kiszámíthatatlanul mozgó űrszeméttel. A Nemzetközi Űrállomás Astrobee robotjait használják arra a célra, hogy megfigyeljék, hogyan bukdácsolnak ezek a célpontok, majd ezt az információt felhasználva megtervezhessék a biztonságos elérésük módját.

A Roszkoszmosz űrhajósai leginkább egy adott feladatra koncentráltak, mégpedig a Zvezda modul ablaküvegeinek állapotfelmérésére. A folyamatot dokumentálták is földi ellenőrzés céljából.

Az Astrobee robotrepülők működés közben. Forrás: NASA

Február 3. (csütörtök)

Különlegesen indult a nap Vande Hei és Dubrov számára, hiszen mindketten 300 napja tartózkodnak megszakítás nélkül az Űrállomás fedélzetén. A CAPCOM gratulációját ide kattintva hallgathatjátok meg.

Chari és Maurer szerda délután közösen dolgoztak a Kibo laboratóriumi modul belsejében, ahol vizuális funkciókkal kapcsolatban vizsgálódtak. Ennek során azt kutatták, hogy a súlytalanság hogyan befolyásolja a szem érrendszeri működését, és annak szöveti változásait. Továbbá Chari Marshburn szemét is megvizsgálta az orvosi képalkotó berendezéssel. Társuk Barron egy másik látásvizsgálatban vett részt, amely azt figyeli, hogy egy űrhajós hogyan értelmezi vizuálisan a mozgást, a tájékozódást, és a távolságot az űrben. Maurer pedig napját VR (virtuális valóság) felszerelések beállításával töltötte a Nemzetközi Űrállomás Columbus moduljában.

Skaplerov a csütörtöki napját videós felszerelések karbantartásával, és a Föld-megfigyelő hardverek beállításával töltötte. Dubrov és Vande Hei eközben vezeték nélküli berendezéseket szereltek fel az állomás orosz szegmensében.

Kayla Barron munka közben. Forrás: NASA

Február 4. (péntek)

Az űrhajósok a hét utolsó munkanapját főleg pihenéssel töltötték. A szolgálaton kívüli idő általában olyan tevékenységekből áll, mint a filmnézés, a családjukkal való beszélgetés, valamint az Űrállomás kupolájában relaxálás, ahonnan csodálatos kilátás nyílik otthonunkra, a Földre.

Ahogyan az űrhajósok nevezik: „ablakunk a világra”. Forrás: Matthias Maurer

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye