Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #22

Kapcsolódó

Négy darab Peking-3C földmegfigyelő műholdat állított pályára Kína

Az indítást a 90. repülését teljesítő Hosszú Menetelés-2D rakétatípussal...

A nap képe #1474 – A 21. út

A 21. küldetését teljesítő B1062 jelű Falcon-9-es. A fotót...

21 hónap után repültek ismét utasok a New Shepard rakétával

Legutóbb 2022 augusztusában hajtott végre a Blue Origin utasokkal...

Földünk az űrből: Új-Zéland

A Kopernikusz-program Sentinel-2 műholdja 2024. május 7-én készítette az...

A nap képe #1473 – PREFIRE misszió

A PREFIRE misszió orrkúpjai, melyek a NASA sarkvidék kutató...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk előző részét itt találjátok.

Február 28. (hétfő)

A hónap utolsó napján a személyzet elsősorban robotikával, űrruhákkal kapcsolatos munkálatokkal, és kutatási berendezésekkel töltötte idejét.

A NASA és az ESA űrhajósai, név szerint Raja Chari és Matthias Maurer napjukat vérminták gyűjtésével kezdték, melyeket további elemzés céljából el is raktároztak. A páros ezután szétvált és külön végezték el további feladataikat. Chari robotikával foglalkozott, konkrétabban az Astrobee robotrepülőkkel teljesített teszteket. Az ún. Astrobatics tanulmányhoz végezte el ezeket a műveleteket, amiben a robotok „ugráló” manővereket hajtanak végre. Ezek beépíthetők lesznek a jövőbeli robotmissziókba, valamint a fejlett földi robotikai alkalmazásokba egyaránt. Eközben Maurer a PASTA kísérletben tevékenykedett, amihez az FSL (Fluid Science Laboratory) folyadékdinamikai hatások vizsgálatára alkalmas berendezést használta. A projekt célja a cseppek dinamikájának és méretük alakulásának elemzése különböző emulziókban, melyek hatással vannak a kereskedelmi alkalmazásokra, például a gyógyszerekre, az olajra és üzemanyagokra, a festékekre és bevonatokra.

Mivel hamarosan űrsétára is sor kerül, Maurer és Thomas Marshburn az űrruhákhoz kapcsolódó jetpack-eken dolgoztak, valamint ellenőrizték azok megfelelő működését. Marshburn emellett áttekintette az űrsétákhoz kapcsolódó terveket, ideértve a beöltözési eljárásokat, a hardverek és a kommunikációs eszközök ellenőrzését is. A személyzet egyetlen női tagja, Kayla Barron a Kibo laboratóriumi modul külsején elhelyezett, tudományos kísérleteket támogató berendezésen dolgozott, társa Mark Vand Hei pedig a Cygnus teherűrhajó rakományának kicsomagolására fordította idejét.

Tom Marshburn karbantartási munkálatokat végez az ISS fedélzetén. Forrás: NASA

Március 1. (kedd)

A keddi napon számos kísérletet elvégeztek az űrhajósok. A bőr, a hallás és a penészgomba állt a biológiai kutatások középpontjában, de a közelgő űrséták előkészületeiről sem feledkeztek meg az űrállomás lakói.

Marshburn bőrszövetmintákat vizsgált, hogy megértse, miért gyorsítja fel a súlytalanság a bőr öregedését az űrhajósoknál, majd ennek végeztével kitakarította az LSG-t (Life Science Glovebox), valamint vér- és vizeletminták begyűjtésére is maradt ideje. Vande Hei hasonló feladatot teljesített, azonban ő nyálmintákra fókuszált, amiket elraktározott későbbi elemzésre. A földi orvosok megvizsgálják ezeket a biológiai mintákat, hogy betekintést nyerjenek abba, hogyan alkalmazkodik az emberi szervezet a hosszú távú űrutazáshoz. A NASA asztronautája továbbá egy kísérletet is aktivált, ami a Space Biofilms nevet viseli. Ez az érdekes tanulmány azt vizsgálja, hogyan lehet az űrállomáson a penészgombák szaporodását megfékezni az ISS biztonságának és a személyzet egészségének fenntartása érdekében. A tudósok emellett azt is megszeretnék érteni, hogyan hat a súlytalanság, valamint a Nemzetközi Űrállomás környezete az ott élő űrhajósok hallására. Maurer a délután folyamán részt vett az Acoustic Diagnostics vizsgálatban, amely a személyzet tagjainál esetlegesen fellépő átmeneti vagy tartós halláskárosodásokat figyeli. A tervek szerint március 15-én és 23-án űrsétát fognak végrehajtani. Ehhez kapcsolódóan Vande Hei és Chari az amerikai űrruhákon karbantartási műveleteket hajtottak végre.

Barron a Harmony modulban dolgozott, ahol két különböző összecsukható vizelettartály-konstrukció töltési és ürítési ciklusait figyelte meg. Az űrállomás orosz szegmensében eközben Anton Skaplerov az Msz-19 űrhajóban dolgozott, hogy felkészítse azt a hónap végén esedékes ledokkolásra. Pjotr Dubrov pedig a Zvezda modulban végzett vizsgálatokat, majd sejtbiológiával kapcsolatos kutatásokra fordította idejét.

Kayla Barron és az összecsukható vizelettartályok. Forrás: NASA

Március 2. (szerda)

Űrfizikai és humán kutatásokkal foglalkoztak elsősorban az ISS lakói, emellett a korábbi napokhoz hasonlóan űrséta felkészülésre is maradt idő.

A Nemzetközi Űrállomás fedélzete egy új kísérletnek ad otthont, aminek során mesterséges intelligenciát használnak. Barron a szerdai napon kezdett bele ebbe a kutatásba, ami az UNIGLO (Universal Intelligent Glass Optics) nevet kapta. Ennek során a súlytalanság hatásait tesztelik egy olyan üvegoptikai modulon, amely képes különböző típusú „komplex” üvegek feldolgozására. Később csatlakozott Chari és Marshburn duójához, hogy felkészüljenek a közelgő űrsétákra. Áttekintették azokat az eszközöket és eljárásokat, amelyeket Barron és Chari fognak használni, amikor kilépnek az amerikai Quest légzsilipből.

A nap elején Chari segített vér-, nyál- és vizeletminták gyűjtésében is, hogy később az ún. Repository-vizsgálat részeként elemezhessék őket. Ez a tanulmány az űrállomás űrhajósaitól az évek során gyűjtött biológiai mintákat elemzi, hogy képet kapjanak a bekövetkező élettani változásokról. Vande Hei napját a Kibo laboratóriumi modulban töltötte, ahol olyan eszközön dolgozott, amelyet hamarosan az űr zord környezetében fognak elhelyezni. Skaplerov és Dubrov eközben az orosz szegmensben végeztek karbantartási munkálatokat, melynek során a létfenntartó berendezéseket szervizelték.

Raja Chari virtuális valóság szemüveggel gyakorol. Forrás: NASA

Március 3. (csütörtök)

A NASA két űrhajósa szerelési feladatokat látott el, a személyzet többi tagja pedig élettudományokra, űrfizikai felszerelésekre és karbantartásra összpontosított.

Barron és Chari megkezdték azoknak a módosító készleteknek az összeszerelését, melyeket az első űrséta során fognak használni. Erre a hamarosan érkező új, kihúzható napelemtáblák miatt van szükség. A tudományos részre áttérve, Vande Hei és Marshburn a Kibo modulban azt tanulmányozták, hogy milyen változások történnek a szem szerkezetében, valamint a látásfunkciókban súlytalansági körülmények között. A különböző mintákkal kapcsolatos teendők a csütörtöki napon sem maradtak el. Maurer vizeletmintákat gyűjtött, melyeket az erre a célra létrehozott fagyasztószekrényben tárolt el. Munkája ezzel azonban nem ért véget, kicserélte az ún. Electromagnetic Levitator alkatrészeit, ami egy olyan kutatóberendezés, amely lehetővé teszi a fémötvözetek termofizikai tulajdonságainak biztonságos, magas hőmérsékleten történő megfigyelését.

Skaplerov ismét a létfenntartó berendezések karbantartásán dolgozott, Dubrov pedig a számítógépes és videós felszerelésekre fókuszált, majd a Nauka modulban a hőtechnikával kapcsolatos berendezéseket ellenőrizte.

Mark Vande Hei szemvizsgálat közben. Forrás: NASA

Március 4. (péntek)

Az űrhajósok komoly figyelmet szentelnek a közelgő űrsétára. A pénteki napon az amerikai űrruhák alkalmassági ellenőrzését végezték el, továbbá az EVA során használt eszközöket, és szerszámokat is előkészítették.

Vandei Hei és Marshburn ismét közösen dolgoztak azon a kísérleten, ami a szem egészségével és elváltozásaival foglalkozik. Ehhez a művelethez újfent az űrállomás LSG (Life Science Glovebox) berendezését használták. Barron ezúttal nem az űrséta áttekintésében vett részt, hanem számítógépes hardverek szerelését teljesítette a Kibo modulban található égéskutató berendezéssel kapcsolatosan. Ezenfelül segített a fentebb említett két űrhajósnak elpakolni a szem vizsgálatához használt eszközöket.

Skaplerov és Dubrov szervizelési munkálatokra, űrbiológiai kísérlet ellenőrzésére, és különböző elektronikai alkatrészek és számítógépes berendezések karbantartására összpontosítottak.

Pjotr Dubrov és Anton Skaplerov. Forrás: Roszkoszmosz

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye