Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #23

Kapcsolódó

A nap képe #1501 – OneWeb ST-31

A Szojuz-2.1b rakéta, mely 36 db OneWeb műholdat szállított...

A SpaceX és a ULA mellett immár a Blue Origin is fontos nemzetbiztonsági megbízást nyert el a Pentagontól

Az Amerikai Űrhaderő 5,6 milliárd dollár összértékben köt szerződést...

A nap képe #1500 – Apollo hőpajzs

Az Apollo űrhajó hőpajzsának, pontosabban a 350 000 különálló...

A Voyager-1 összes műszere használható tudományos adatokat szolgáltat!

Úgy tűnik a NASA sikerrel járt, és helyreállt a...

Újabb Artemis Egyezmény aláíró: Örményország

Immáron 43 országot számlál az Artemis Egyezmény, ugyanis június...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk előző részét itt találjátok.

Március 7. (hétfő)

Az űrben való élet bizonyítottan hatással van az űrhajósok látására, még a Földre való visszatérés után is. Raja Chari és Kayla Barron ezért egész nap azt tanulmányozták, hogyan hat a súlytalanság a szem szerkezetére és a látásfunkciókra. A páros kutatási erőfeszítései segíthetik a tudósokat abban, hogy az űrben és a Földön is kezelési módokat fejlesszenek ki a szembetegségek kezelésére. A személyzet tagjai ezenfelül arra is keresik a választ, hogyan lehet hatékonyabban edzeni az űrben. A gravitáció hiánya izom- és csontvesztéshez vezet, amit az űrhajósok napi kétórás edzésekkel igyekeznek elkerülni.

Matthias Maurer a délelőtt folyamán a Tranquility modulban található edzőkészülékét használta, és olyan gyakorlatokat végzett, mint a fekvenyomás, a guggolás és a súlyemelés. Az EasyMotion tanulmány miatt speciális ruhát is viselt, amely az edzés során stimulálta az izmait, ami javíthatja, egyben csökkentheti az edzésmunkák időtartamát.

A lángok és a különböző anyagok hosszabb ideig és másképp égnek a súlytalanságban, mint a Földön. Mark Vande Hei ma beüzemelte a Combustion Integrated Rack-et (CIR), és beállította a kutatóeszközben lévő alkatrészeket. Erre az ún. Solid Fuel Ignition and Extinction kutatás miatt volt szükség, ami az űrben való égési folyamatot tanulmányozza azáltal, hogy méri a fűtőanyag-mintában bekövetkező felmelegedés mértékét. A kapott eredmények javíthatják a tűzoltási technikákat, így növelve a biztonságot.

Thomas Marshburn napját társához hasonlóan a Tranquility modulban töltötte, és az oxigéntermelő egység alkatrészeit szervizelte. Emellett mintákat is gyűjtött a létfenntartó berendezésből, hogy később elemezhessék azokat.

Az orosz szegmensben Anton Skaplerov két orosz kísérletre összpontosított. Azt vizsgálta, hogyan lehet steril kutatási környezetet teremteni az ISS fedélzetén, majd azt kutatta, hogyan alkalmazkodik az emberi szív a súlytalansághoz. Pjotr Dubrov eközben orvosi készletek kicsomagolására fókuszált.

Matthias Maurer és a kedvenc készüléke, az Electromagnetic Levitator. Forrás: Matthias Maurer

Március 8. (kedd)

A keddi nap főleg szemészeti kutatással és futógép karbantartással telt. Vande Hei és Dubrov március végén visszatérnek a Földre, így ők kevesebb munkát végeztek.

Három űrhajós, Barron, Chari és Maurer közösen folytatták a szem szerkezetét és a látás működését vizsgáló kutatást. Társuk Marshburn inkább a karbantartási műveleteket látta el a keddi napon. A Tranquility modulban töltötte idejét, ahol a COLBERT futópad karbantartását végezte el. Szemrevételezéssel kezdte, majd a tréningeszköz alkatrészeit hangolta össze, ezzel biztosítva pozícióját a modulban. Érdekesség, hogy COLBERT több mint 12 évvel ezelőtt érkezett az ISS fedélzetére, amit a Discovery űrsikló szállított.

Mint azt fentebb említettük, két űrhajósnak minimális feladatai voltak, mivel küldetésük végéhez közelednek. Vande Hei és Dubrov a tervek szerint március 30-án térnek vissza a Földre. Előbbi egy folyamatban lévő régészeti kísérlethez állított be egy kamerát, míg utóbbi ellenőrzéseket végzett az orosz szegmensben.

Az Intelligent Glass Optics kísérlet közben Kayla Barron. Forrás: NASA

Március 9. (szerda)

Szerdán két főbb kutatás volt fókuszban. Az első, hogy hogyan lehet hatékonyan mozogni a súlytalanságban, valamint miként lehet az űrhajósokat egészségesen és fitten tartani ilyen körülmények között. A második a már említett EasyMotion. Ezúttal is Maurer végezte az ezzel kapcsolatos edzéseket, miközben az izmok stimulációjára alkalmas ruhát viselte. Skaplerov hasonlóan járt el, azonban a parancsnok szenzorokat erősített magára, és így kocogott a Zvezda modulban található futópadon. A szenzorok mérték az űrhajós szív- és légzésszámát, így nagyobb betekintést nyújtva a személyzet tagjainak fiziológiájába az űrben végzett fizikai terhelés során. Dubrov segített Skaplerov edzéssel kapcsolatos kutatásában, majd befejezte az orosz modulok ellenőrzési munkálatait.

Barron délután az űrséta vészhelyzeti forgatókönyveit gyakorolta. Virtuális valóság szemüveget viselt, és így szimulálta az űrruha jetpackjének, más néven a SAFER-nek a használatát. Így felkészülve arra a valószínűtlen esetre, ha elszakadna a pányva, és távolodni kezdene az állomástól. Továbbá a szkafander figyelmeztető rendszerével kapcsolatban is végzett gyakorlatok, majd átnézte azt a biztonsági ellenőrzőlistát, melyet űrruhájának mandzsettájára fog erősíteni.

Chari és Marshburn közösen fejlesztették képességeiket, mégpedig számítógépen tekintették át azokat az eljárásokat, melyeket akkor fognak alkalmazni, amikor a jövő hónapban visszatérnek a Földre a Crew Dragon Endurance fedélzetén. Chari lesz a küldetés parancsnoka, Marshburn pedig a jármű pilótája. A tervek szerint április végén Barronnal és Maurerrel együtt elhagyják a Nemzetközi Űrállomást, ezzel befejezve a SpaceX Crew-3 küldetését.

Egy valós idejű kockázatértékelő eszköz, amit a kozmikus sugárzás mérésére használnak. Forrás: Matthias Maurer

Március 10. (csütörtök)

Az személyzet tagjai ma folytatták a felkészülést az első űrsétára, ami március 15-én esedékes. A napirenden szerepeltek még vénavizsgálatok is.

Barron és Chari duójához csatlakozott Marshburn, valamint Maurer is, és közösen tekintették át az űrsétával kapcsolatos eljárásokat, ezenfelül megbeszélést is tartottak a földi irányítással. Marshburn és Maurer fogja segíteni a párost, többek között az űrruhájuk fel- és levételében, kezelni fogják a Canadarm2 robotkart, és felügyelik a külső tevékenységeket egyaránt.

A négy űrhajós az ellenőrzések végeztével áttértek egymás nyak-, váll- és lábvénáinak vizsgálatára, amihez az Ultrasound-2 készüléket használták. A földi orvosok mint mindig, most is figyelemmel kísérték ezt a tevékenységet. Vande Hei egész napját a kutatási felszerelések és a kommunikációs hardverek szervizelése töltötte ki. Ezenfelül egy vezeték nélküli rendszert is telepített a Nauka modul belsejében.

Skaplerov és Dubrov egy olyan ruhát értékelt ki, amely ellensúlyozza a folyadékok összegyűlését a személyzet felsőtestében. A ruha lényege, hogy az alsó test vénáit és ereit kitágítja ún. „negatív” nyomás segítségével, ami megakadályozhatja pl.: a látásban bekövetkező káros változásokat.

Pjotr Dubrov és Tom Marshburn a Unity modulban, miközben a fotófelszerelést ellenőrzik. Forrás: NASA

Március 11. (péntek)

Barron és Chari ismét az űrséta teendőinek részletes áttekintésére, és az arra való felkészülésre fordította napját. Elsősorban az űrruhához kapcsolódó eszközöket, felszereléseket vizsgálták át, köztük a világítást, a kamerákat és az adatrögzítőket is ellenőrizték. A Quest légzsilipen belül számos olyan eszköz konfigurálását is végrehajtották, amelyeket a külső karbantartási munkájuk során fognak használni.

Vande Hei és Maurer a hét utolsó munkanapján felváltva végeztek különböző szerelési munkálatokat az égéstudománnyal kapcsolatos hardvereken. Továbbá a Space Biofilms tanulmányhoz is gyűjtöttek mintákat, amelynek célja, hogy megakadályozzák a penészgombák elszaporodását az állomáson, ezzel megőrizve a személyzet egészségét.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye