Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #3

Kapcsolódó

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A nap képe #1535 – Két rakéta egy képen

Előtérben a Kennedy Űrközpont 39A indítóállásán várakozó SA-500F jelű...

A Polaris Dawn misszió tagjai vákuumban is tesztelték űrruhájukat

A Polaris Dawn személyzete első alkalommal tesztelte vákuumkörnyezetben azt...

11 hónap után újra bővült a kínai Kaofen földmegfigyelő műholdhálózat

Az egy darab szatellitet az idei első Hosszú Menetelés-4B...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk múlt heti részét itt találjátok.

Augusztus 9. (Hétfő)

Ahogy azt cikkünkben olvashattátok, a Northrop Grumman Cygnus teherszállító űrhajója másnap, azaz kedden indul útjára. Érkezésére augusztus 12-én, csütörtökön került sor. A személyzet nagy része ezt a napot főleg pihenéssel töltötte, némi időt szánva vér-és vizeletgyűjtésre, valamint akkumulátorok cseréjére.

Talán a leginkább összeszokott páros, Megan McArthur és Thomas Pesquet a biológiai minták feldolgozását végezte, majd mielőtt az erre fejlesztett fagyasztóba kerültek volna tárolásra, a centrifugában megpörgetésre kerültek. Hátra volt még az úgynevezett Astrobee (Asztroméh) robotikus eszközök akkumulátorának cseréje, ami McArthur teendője volt. Erre a későbbi tervezett kutatási tevékenységek miatt volt szükség. Az Astrobee egy szabadon repülő kocka alakú robot, melynek fő feladata, hogy a személyzet segítségére legyen a rutinfeladatok elvégzésében. Ezek az autonóm robotok ventilátorokkal és látásalapú navigációval mozognak. További feladatuk az űrállomáson tartózkodók megfigyelése, de a mintavételekben, logisztikai tevékenységekben is hatékonyak. A vezérlésüket a földi irányítók végzik, ezzel is hasznos információkat kapva az ember-robot interakció fejlesztéséhez.

A két kozmonauta délelőtt tovább folytatta a Nauka tudományos modulban található rakomány átpakolását. Délután különválva a létfenntartásért és energiaellátásért felelős eszközök karbantartását végezték el.

Akihiko Hoshide és az Astrobee robotok egyike. Forrás:NASA

Augusztus 10. (Kedd)

A személyzet tagjai felkészültek az ezen a napon induló Cygnus teherűrhajó fogadására, amely majd csütörtökön közelíti meg az Űrállomást. McArthur és Pesquet űrhajósok ezért tovább gyakorolták az elfogás lépéseit.

Délután megbeszélések következtek, így a fent említett páros csatlakozott Shane Kimbrough, Mark Vande Hei és Akihiko Hoshide társaságához, és áttekintették a Cygnus által érkező rakomány listáját, valamint annak kicsomagolási terveit. Az űrhajó több mint 3.700 kg utánpótlást és tudományhoz kapcsolódó felszerelést szállít az ISS-re. Vande Hei és Hoshide még a megbeszélést megelőzően folytatta a Quest légzsilip felkészítését a jövőbeli űrsétákra. Erre a SpaceX közelgő küldetése miatt van szükség, hiszen a Cargo Dragon rakterében érkeznek a felszerelésre váró újabb napelemtáblák.

A folyamatban lévő ún. „Plant Habitat-4” űrbotanikai tanulmányban nevelkedő chili paprikák ellenőrzését Kimbrough végezte, aki egyben a kísérlet elindítója is volt. A magok júniusban érkeztek a SpaceX – CRS-22 küldetése során. A paprika növekedése körülbelül négy hónapot fog igénybe venni. A teljes érettséget a piros színük fogja jelezni, azonban zölden is ehetőek. Ez lesz az első alkalom, hogy a teljes érési folyamat lezajlik az ISS fedélzetén. A tervek szerint a személyzet a chili egy részét elfogyasztja, a többit pedig visszaküldik a Földre elemzés céljából. Érdekesség, hogy a kutatók közel két éven át több mint két tucatnyi paprikafajtát értékeltek a világ minden tájáról,míg a megfelelőt megtalálták.

Shane Kimbrough a növekvő paprikák ellenőrzése közben. Forrás:NASA

Vande Hei feladata is a tudományos eszközökhöz kapcsolódott, azonban ő a karbantartásra fókuszált. A CIR-ben (Combustion Integrated Rack) vált szükségessé az üzemanyagpalackok cseréje. Ez az eszköz nagy vonalakban egy kamra, melyben az égés folyamatát vizsgálják mikrogravitációban. A berendezés öt különböző kamerát is tartalmaz a megfigyeléshez. A CIR 100 literes égéskamrával rendelkezik, melyben különböző tüzelőanyagok (szilárd, folyékony és gáznemű) elemzése is elvégezhető a megfelelő kamrabetét használatával.

Akihiko Hoshide, Mark Vande Hei és a Destiny modulban található CIR. Forrás:NASA

Az orosz kozmonauták szintén karbantartási munkákat végeztek, többek között porszűrők cseréjét, videóberendezések ellenőrzését. Dubrov ezenfelül folytatta az orosz tudományos kísérletekhez szükséges fotódokumentációt.

Augusztus 11. (Szerda)

Megan McArthur és Thomas Pesquet a délelőtt folyamán kutatómunkákat végeztek, majd délután ismét a Cygnus teherűrhajó befogásához szükséges mozzanatokat gyakorolták. Azonban a szerdai nap időrendjét követve, McArthur első feladata azokhoz a mintakazettákhoz kapcsolódott melyekben a medveállatkák élnek. Egy fecskendő segítségével táplálékot, azaz algát juttatott a kazetta belsejébe. Ezeket az állatkákat a szélsőséges körülményekhez való alkalmazkodásuk miatt figyelik meg. Ezalatt Pesquet egy olyan tanulmányra fókuszált, amiben európai diákoknak számítógépes kódok írására van lehetőségük.

Oleg Novickij és Pjotr Dubrov összegyűjtött minden olyan felesleges eszközt, amit a Cygnus megérkezése után annak fedélzetre fognak áthelyezni.

Az űrruhák karbantartását Hoshide és Vande Hei folytatta, hiszen a közelgő űrséta előtt mindennek tökéletesen kell működnie. Kimbrough eközben a Unity modulban és a Quest légzsilipben munkálkodott. A karbantartás középpontjában a szellőzőventilátorok ellenőrzése és tisztítása állt.

Augusztus 12. (Csütörtök)

Sikeresen megérkezett a Nemzetközi Űrállomásra a Cygnus NG-16 S.S. Ellison Onizuka teherűrhajó, amit a Canadarm2 robotkarral fogtak be. Megan McArthur és Thomas Pesquet remek párost alkotva, magyar idő szerint 12:07-kor hibátlan elkapást hajtott végre. A zsilipajtó nyitására a délutáni órákban került sor, amely mögött kb. 3,700 kilogrammnyi rakomány fogadta a személyzet tagjait.

A Canadarm2 robotkar és a Cygnus teherűrhajó. Forrás:Thomas Pesquet

Augusztus 13. (Péntek)

A Cygnus raktere nyitva, így megkezdődhetett a közel 4 tonnányi hasznos teher kipakolása. McArthur és Pesquet kezdésként átszállítottak az ISS fedélzetére azokat a fagyasztott tudományos mintákat, melyek a későbbiekben megfigyelés alá kerülnek. Shane Kimbrough a párost felváltva, délután folytatta az ellátmány, illetve a tudományos felszerelések pakolását. Az űrruhák karbantartása a mai napon sem maradt el, Vande Hei a ruhában található hűtési rendszer tisztítását hajtotta végre.

A Roszkoszmosz duója a délutánt a nemrégiben dokkolt Nauka tudományos modul konfigurálásával töltötte. Novickij és Dubrov a tervek szerint szeptemberben két űrsétát is végre fog hajtani, ezzel felkészítve a Nauka modul integrációját az űrállomással.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye