Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #4

Kapcsolódó

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk múlt heti részét itt találjátok.

Augusztus 16.

Az érintett űrhajósok a felkészülésüket végezték a közelgő három űrsétára. A személyzet többi tagja pedig a Cygnus teherűrhajóból való kipakoláson dolgozott.

Az első űrsétára a tervek szerint augusztus 24-én kerül sor. Két űrhajós fog benne részt venni, név szerint Akihiko Hoshide és Mark Vande Hei. A Quest légzsilip elhagyása után feladatuk a SpaceX Cargo Dragon által érkező új napelemtáblák munkaterületének előkészítése lesz. A hétfő délutánt így a páros az űrséta manővereinek áttekintésével töltötte.

A ISS kozmonautái szintén a közelgő űrsétákra koncentráltak, hiszen szeptember elején kettőt is végre fognak hajtani. Feladatuk a Nauka modul felkészítése lesz az Űrállomással való integrációhoz. Novickij és Dubrov a tervezett lépéseket vették át társaikhoz hasonlóan.

Megan McArthur és Shane Kimbrough csatlakozott Thomas Pesquet-hez, így felváltva pakolták át a teherűrhajó rakományát az ISS fedélzetére. A Cygnus a múlthéten közel összesen 4 tonnányi ellátmánnyal, tudományos felszereléssel és különböző eszközökkel érkezett meg az űrállomásra. A Northrop Grumman űrhajója kb. három hónapig marad a Unity modulhoz dokkolva.

A tudománnyal kapcsolatos események sem maradtak el ezen a napon. Vande Hei ismét üzemanyagtartályokat cserélt a CIR-ben. (Combustion Integrated Rack) Erre egy folyadékfizikai vizsgálat miatt volt szükség, ami a Ring Sheared Drop nevet viseli. A tanulmányban az amiloidok (fehérjeaggregátumok) kialakulását, áramlását figyelik meg. Az amiloidok összefüggésbe hozhatóak olyan neurodegeneratív betegségekkel, mint az Alzheimer-kór. A vizsgálat hozzájárulhat e betegségek jobb megértéséhez és a lehetséges kezelések kifejlesztéséhez.

Hoshide mikroszkópos mintákat szolgáltatott a Cell Gravisensing elnevezésű tanulmányhoz, amely azt hivatott vizsgálni, hogy a sejtek miként érzékelik a gravitációt. Érdekesség, hogy a közelmúltban végzett kutatások kimutatták, hogy az egyes állati sejtek képesek a gravitáció érzékelésére, viszont a mögöttes mechanizmus nagy részben még ismeretlen.Megan McArthur és egy friss élelmiszert tartalmazó csomag. Forrás:NASA

Augusztus 17.

A személyzet egy része a keddi napot biológiai kísérletekkel töltötte, azon belül a mikrogravitáció hatását vizsgálták az emberi izomrendszerre. Az érintett űrhajósok fokozták a felkészülést a közelgő űrsétákra.

McArthur és Pesquet a japán Kibo modulban tevékenykedtek, idejüket az ún. Cardinal Muscle tanulmányra fordítottak. A Földön a szarkopénia nevű kóros állapot miatt a kor előrehaladtával csökken az emberi izomtömeg, melyet az űrhajósok is elszenvednek, azonban ők elsősorban a mikrogravitáció káros hatása miatt. A Cardinal Muscle tanulmány azt vizsgálja, hogy a mikrogravitációban mesterségesen előállított izomsejtek alkalmasak-e az izomvesztés tanulmányozására. Ha igen, az lehetővé tenné az izomvesztés kezelésére szolgáló terápiák gyors értékelését. Emellett ebben a vizsgálatban a kezelésre szánt gyógyszereket is tesztelik. A fő cél egy olyan funkcionális modell létrehozása, amely a klinikai vizsgálatok előtt gyorsan validálja a terápiás szereket. A tanulmányban folytatott munkákat reggel McArthur, délután pedig Pesquet végezte.

Ez a felosztás azért volt lényeges, mert az ESA űrhajósa reggel Hoshide parancsnoknak segített, szintén egy izmokkal kapcsolatos megfigyelésben. A vizsgálathoz sejtmintákat helyeztek a Kibo modulban található sejtbiológiai kísérleti berendezésbe (CBEF), ami lényegében egy inkubátor, ami alkalmas a gravitáció szabályozására. A kísérlet során olyan sejteket vizsgálnak, melyeket bioanyagokkal vagy anélkül tenyésztettek. A cél, olyan bioanyagok feltérképezése, amik az űrben és a Földön is megakadályozhatják az izomvesztést. Hoshide ezenfelül folytatta a Cell Gravisensing izomsorvadást vizsgáló tanulmánnyal kapcsolatos munkákat. A nap hátralévő részében csatlakozott Mark Vande Hei űrhajóshoz, hogy felkészüléseket végezzenek a jövőhéten esedékes űrsétára. McArthur is csatlakozott hozzájuk, akinek segítségével beöltöztek, így ellenőrizve az űrruha megfelelő illeszkedését.

Dubrov és Novickij megkezdték az űrsétához használt eszközök összegyűjtését. A kozmonauták mindkét alkalommal a Poiszk modulból fogják elhagyni az ISS fedélzetét.Mark Vande Hei és Akihiko Hoshide űrhajósok ellenőrzik amerikai űrruhájukat. Forrás:NASAMegan McArthur a Cardinal Muscle tanulmányon dolgozik. Háttérben Akihiko Hoshide parancsnok. Forrás:NASAThomas Pesquet szintén a Cardinal Muscle tanulmány közben. Forrás:NASA

Augusztus 18.

A jövőbeni űrsétákra való felkészülés továbbra is a személyzet fontos teendői közé tartozik.

Az augusztus 24-i első űrsétán Akihiko Hoshide és Mark Vande Hei megközelítőleg 6 óra 50 percet fog eltölteni, melyben a Port-4 tartószerkezetet fogják előkészíteni az új napelemtáblák felszerelésére.

McArthur és Pesquet ismét együtt fognak dolgozni, azonban most az űrsétát végzők támogatása lesz a feladatuk. Ideértve a Canadarm2 robotkar irányítását, valamint az űrruhák fel, -és levételében való segítséget. Kimbrough is több órát töltött ezen a napon a napelemtáblák felszereléséhez kapcsolódó módosító készlet összeszerelésével.

Az orosz szegmensben is folytatódtak a munkálatok a szeptemberi űrsétára való felkészülésben.

Augusztus 19.

Az ISS fedélzetén tovább folytatódtak a kísérletek az izomkutatásban és más tudományos tanulmányokban. Bekapcsolták az Astrobee nevű robotokat, valamint tovább készülődött a személyzet a közelgő űrsétákra.

McArthur a csütörtök reggelét a Kibo laboratóriumi modulban kezdte, ahol ő végezte el az Astrobee robotok bekapcsolását. Az üzembe helyezés az ún. ReSWARM tanulmány miatt volt szükséges. A vizsgálatban több robot is részt vesz, ami a koordinációjukat teszteli a környezettel és rakománnyal kapcsolatban. A ReSWARM olyan kihívásokkal foglalkozik, mint pl. a megragadott célpont megismerése vagy az ütközésmentes mozgásterv létrehozása. A NASA számára fontos információkat adhat ez a kísérlet a jövőbeli autonóm dokkolási, valamint javítási küldetésekben használt algoritmusokhoz.

Hoshide szintén a Kibo modulban dolgozott, folytatva a már megkezdett izomsorvadással kapcsolatos vizsgálatokat. Délután csatlakozott Vande Hei társaságához, és együtt vizsgálták át az űrruhákat, és a rajtuk található vészhelyzetben használatos jetpack-et.

Novickij és Dubrov a mai nap folyamán számítógépen nézték át a munkaterületek megközelítésének útvonalát, majd a Poiszk modulban ellenőrizték az Orlan űrruhákat, és az űrsétához használt felszereléseket.Akihiko Hoshide és a sejtbiológiai kísérleti berendezés. (CBEF) Forrás:NASA

Pesquet a Colombus laboratóriumi modulban űrbiológiai kutatásokat végzett az Eklosion keretein belül. Az Eklosion tanulmányban egy olyan kapszulát használnak, ami kifejezetten mikrogravitációs körülményekre lett tervezve. A kapszula mondhatni külön az ESA űrhajósának készült, ami különleges funkciókkal rendelkezik. A burkolat LED-es megvilágítással rendelkezik, belsejében pedig Pesquet növényt termeszt, azon belül büdöskét. Ezt főleg szabadidejében végzi. Érdekessége még a kapszulának, hogy az alsó részét papíron található kis üzenetekkel töltötték fel, amiket különböző földi illattokkal láttak el, ezzel is megkönnyítve az ISS-en tartózkodásának idejét.Eklosion tanulmányban használt kapszula. Forrás:CNES

Augusztus 20.

A pénteki nap szintén az űrséta előkészületeivel telt, valamint mikrogravitációs kísérletekkel.

Vande Hei és Hoshide kevesebb mint egy hét múlva kilépnek a Quest légzsilipből. Fontos, hogy minden megfelelően működjön, így a mai nap is főleg a felszerelések, űrruhák vizsgálatával telt. A földi szakértőkkel való konferenciához az űrsétát végzők mellett McArthur és Pesquet is csatlakozott.

Vande Hei ötödik űrsétájára való felkészülése mellett még biológiai kutatásra is maradt ideje. Mikroszkopikus felvételeket készített mesterséges szövetmintákról, melyek az izomvesztés kezelésében nyújthatnak segítséget.

Kimbrough napját is a kutatások töltötték ki. Először is összegyűjtötte a vizeletmintáit, és a későbbi elemzés céljából elhelyezte az erre a célra kifejlesztett fagyasztóba a Repository tanulmány részeként. A Repository tulajdonképpen egy adattár, amely támogatja azokat a tudományos felfedezéseket, amik hozzájárulnak az alapvető ismereteinkhez az emberi élettani változások és a mikrogravitációs környezethez való alkalmazkodás területén. Érdekesség, hogy ebben az adatbankban tárolják azokat a biológiai mintákat, amelyeket az ISS legénységének több tucat tagjától vettek hosszabb időn keresztül, az űrrepülés előtt, alatt és után.

Kimbrough emellett a CIR-ben kicserélte az üzemanyagtartályokat, végül a Plant Habitat-04 tanulmányban növekvő chili paprikák gondozását is elvégezte.

A kozmonauták pedig a Nauka és a Zvezda modul közti kábelcsatlakozások tesztjével töltötték a pénteki napot.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye