Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #5

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk múlt heti részét itt találjátok.

Augusztus 23.

A másnapra, azaz 24-re tervezett űrsétát elhalasztották egy apróbb egészségügyi probléma miatt. Az űrállomáson azonban nem állt meg az élet, tovább folytatódtak az egyéb munkálatok. A személyzet felméréseket végzett, hogy az augusztus 28-án induló CRS-23 utánpótlást szállító teherűrhajó érkezése, és az orosz űrséta után mikor lesz ismét alkalmas időpontjuk a fentebb említett tevékenységre.

Augusztus 24.

A személyzet figyelme főleg a közelgő orosz űrsétára, és a SpaceX Cargo Dragonja által szállított utánpótlás érkezésére irányult. A teherűrhajó a tervek szerint szombaton (augusztus 28.) indul, és vasárnap érkezik meg a Nemzetközi Űrállomásra, ahol önállóan fog dokkolni a Harmony modulhoz.

A Dragon előtt érkezett Cygnus űrhajóban található rakomány kipakolása még mindig folyamatban van, amit ezen a napon Akihiko Hoshide és Thomas Pesquet hajtott végre.

A kozmonauták eközben a közelgő űrsétákra készítették fel Orlan elnevezésű űrruhájukat, amit a Poiszk modulban végeztek el.

Mivel a mára tervezett Vande Hei és Hoshide páros űrsétáját elhalasztották, így közösen a Quest légzsilipben elpakolták űrruhájukat, valamint a sétához használt eszközeiket.

Oleg Novickij (balra) és Pjotr Dubrov Orlan űrruhájukban. Forrás:NASA

Augusztus 25.

A szerdai nap feladatai inkább a tudományos kísérletekhez és a karbantartási munkálatokhoz kapcsolódtak.

A Nemzetközi Űrállomás fedélzete már évek óta ad otthont a növényeknek, és a hozzájuk fűződő tanulmányoknak. Megan McArthur mai napra jutó tevékenységei is hasonló témában zajlottak. Az ún. Veggie növénytermesztő rendszer telepítésén dolgozott, a Colombus laboratóriumi modulban. A Veggie tulajdonképpen egy olyan egység, amiben saláta típusú növényeket lehet termeszteni, ezzel friss élelmiszert biztosítva a személyzet számára. A termesztés során a berendezés szolgáltatja a fényt és a tápanyagot a megfelelő eredmény eléréséhez. Leginkább az APEX sorozat tudományos kísérleteit végzik a segítségével. Itt jön képbe a SpaceX CRS-23 küldetése által érkező APEX-08 tanulmány, aminek célja az űr okozta stressz és a növények genetikai változásainak vizsgálata lesz.

Mark Vande Hei az APEX-07 botanikai vizsgálat közben. Forrás:NASA

Shane Kimbrough egy új hordozható ultrahangkészüléket tesztelt, ami a Butterfly IQ Ultrasound nevet viseli. Használatához szükséges egy számítástechnikai eszköz, ami lehet pl. mobiltelefon, tablet. A vizsgálat 60-120 percet vesz igénybe, ami kb. 2-3 szakaszból áll. Kimbrough a készülék segítségével letapogatta többek között a vénáit és a veséjét is. A teszt végeztével egy kérdőív kitöltése várt rá, ami segít meghatározni, hogy az ultrahang mennyire használható azonnali földi támogatás nélkül.

A Northrop Grumman Cygnus teherűrhajójának kipakolását a mai napon Vande Hei folytatta, ugyanis Pesquet francia diákok számára tudományos videóanyag rögzítésén dolgozott, majd ennek végeztével növényeinek dokumentálásán tevékenykedett, ami az Eklosion botanikai tanulmányához kapcsolódik. Erről az érdekes tanulmányról előző heti összefoglalónkban olvashattok.

Hoshide szerdai napját főleg karbantartással töltötte, ezen belül elsősorban vízvezeték szereléssel foglalatoskodott. A nap végére azonban egy tesztelési feladat is várt rá, ami az Astrobee robotokhoz fűződött. A robotok mobilitási technikáit vizsgálta, mégpedig olyan módon, hogy egy markolóval ellátott kart szerelt rájuk. A fő cél ezzel a kísérlettel, hogy egyre összetettebb manővereket tudjanak végrehajtani velük, így a jövőbeli robotmissziókba és robotikai alkalmazásokba is beépíthetőek legyenek ezek a mozdulatok.

Dubrov és Novickij a napot főleg az orosz szegmensben töltötték, és különböző elektronikai, valamint létfenntartási munkálatokat végeztek.Megan McArthur az Astrobee robotok felügyelete közben. Forrás:NASA

Augusztus 26.

A személyzet nagyobbik része elsősorban a robotikai kísérletekre és a biológiai tanulmányokra fókuszált, miközben az orosz duó a közelgő űrsétájukra készült.

Megan Mcarthur és Thomas Pesquet a csütörtök délelőttjét tudományos munkával töltötték. A páros a Myotones tanulmányon dolgozott, amiben az izmok biokémiai tulajdonságainak változását vizsgálják a hosszú távú űrutazás során. Ilyenek pl.: az izomtónus, izommerevség, valamint rugalmasság). Az eredmények hozzájárulnak a nyugalmi izomtónus alapelveinek megértéséhez, ezáltal új eljárások kidolgozásához vezethet a rehabilitációhoz kapcsolódó kezelési módszerekben. Ez azért is fontos, mert a tudósok a meglévő adatok alapján arra a következtetésre jutottak, hogy az űrrepülés során csökken az izmok merevsége, főleg azokban, amik a testtartáshoz és a mozgáshoz kapcsolódnak.

Az Astrobee robotokhoz fűződő mobilitási kísérletek is folytatódtak Hoshide jóvoltából. A parancsnok azt vizsgálta, hogy a robotok képesek-e egymásnak tárgyakat átadni lehetőleg lendületesen. Ennek fontossága abban rejlik, hogy az Astrobee eszközök a személyzet számára óriási segítséget nyújtanak akár egy-egy rakomány pakolásában is.

Kimbrough a napját a Quest légzsilipben töltötte, ahol egy új tárolóegységet szerelt össze, amit el is helyezett a modulban.

A kozmonauták a héten leggyakoribb tevékenységüket végezték, azaz tovább készültek az űrsétákra, mellyel a Nauka modult készítik fel az Űrállomással való összekapcsolásra.

Augusztus 27.

A péntek délután a személyzet számára részben azzal telt, hogy átnézzék a Cargo Dragon rakományjegyzékét.

Az áttekintés végeztével tovább folytatódtak a tudományos kutatások, pontosabban az ESA egyik tanulmányában vizsgálódtak. A résztvevők Pesquet és Hoshide voltak, akik a kísérlet során egy trackballt használtak, annak feltárására, hogy a hosszú távú űrutazás hogyan hat az időérzékelésre és a kognitív teljesítményre. A művelet alatt VR (Virtual Reality) szemüveget viseltek, és méréseket végeztek reakcióidejükkel kapcsolatban. Az elsődleges hipotézis, ami megszületett ezzel összefüggésben az, hogy a gravitációs referencia hiányában megváltozik az időbeli események mentális leképzése, ennek pedig köze van a relatív idő alulbecsüléséhez. Valószínűleg ez felelős a személyzet azon érzéséért, hogy az Űrállomáson gyorsabban telik az idő.

Novickij és Dubrov a közelgő űrséták miatt, szív, – és érrendszeri vizsgálaton vettek részt alkalmasságuk ellenőrzése okán, ezt követően Vande Hei társaságában lámpákat és kamerákat szereltek fel az űrruhájuk sisakjára.

Dark mode powered by Night Eye