Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #6

Kapcsolódó

Kettős elrepülésre készül a JUICE űrszonda

Az Európai Űrügynökség űrszondája egy 2023. november 17-én abszolvált...

A Maxar következő generációs műholdjainak felvételei magasra tették a mércét

A Maxar Intelligence legújabb, nagy felbontású, képalkotó műholdakból álló...

A nap képe #1536 – Hőpajzs tisztítás

A Mercury űrhajón használandó hőpajzs tisztítása. A felvétel 1963-ban...

55 éve lépett először ember a Hold felszínére

1969. július 20. minden szempontból történelmi nap az egész...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk múlt heti részét itt találjátok.

Augusztus 30.

Sikeresen megérkezett az előző nap indított Cargo Dragon teherűrhajó a Nemzetközi Űrállomásra. A megközelítés és a dokkolás zökkenőmentesen és teljesen automata módon zajlott, a folyamatot Megan McArthur és Shane Kimbrough felügyelte. A Dragon megközelítőleg összesen 2 tonnányi utánpótlás szállítmányt és újabb tudományos kísérletekhez szükséges eszközöket szállított az ISS-re. 2 órával a sikeres összekapcsolódás után megkezdődhetett a zsilipajtó kinyitása, amit McArthur végzett el, majd a sikeres művelet után be is lépett az űrhajó belsejébe. Röviddel ezután csatlakozott hozzá Thomas Pesquet, és indulhatott a hasznos teher kipakolása.A Cargo Dragon teherűrhajó amint megközelíti a Nemzetközi Űrállomást. Forrás:NASA

Augusztus 31.

Az előző nap sikeresen dokkolt Dragon űrhajó újabb feladatokat adott a személyzet számára. Tovább folytatódott a rakomány átszállítása az ISS fedélzetére, ahol a tudománnyal kapcsolatos felszerelések élveztek elsőbbséget. Shane Kimbrough és Mark Vande Hei így megkezdte a kutatási eszközök, és a tartósított minták átpakolását az űrhajóból az erre a célra kifejlesztett fagyasztókba, és egyéb helyekre. A CRS-23 által szállított kutatásokról részéletesebben korábbi cikkünkben olvashattok.

A pakolásban továbbá Akihiko Hoshide is segédkezett, aki szeptember 12-én űrsétán is részt fog venni, melynek során Thomas Pesquet lesz a társa. Az űrsétára a korábbi tervek szerint augusztus 24-én került volna sor, amiben eredetileg Hoshide partnere Vande Hei lett volna, ő azonban kisebb egészségügyi problémákkal küzdött, így módosult az időpont és a partner személye is.

A parancsnok továbbá elkezdte feltölteni az űrruhák víztartályait is, illetve egy 360 fokos VR (Virtual Reality) kamera beállításán is dolgozott, amely az űrséta felvételéért lesz felelős. A kamerának további fontos szerepe még, hogy az Űrállomás fedélzetén zajló eseményeket, kutatásokat is rögzítse. Ennek egyik célja, hogy a nézők úgy érezzék magukat, mint a személyzet tagjai egy-egy küldetés során.

A kozmonauták is a felkészülésre összpontosítottak: Oleg Novickij és Pjotr Dubrov pénteken fogják elhagyni az Űrállomás fedélzetét a Poiszk modul légzsilipjén keresztül. Fő feladatuk a Nauka modul energia- és adattovábbító kábeleinek elvezetése és bekötése lesz, továbbá kapaszkodókat is felszerelnek. A következő űrsétára szeptember 9-én fog sor kerülni, ahol szintén kapaszkodókat fognak telepíteni, valamint befejezik a kábelezési munkálatokat.Thomas Pesquet a VR (Virtual Reality) kamera beállítása közben. Forrás:NASA

Szeptember 1.

A szerdai nap ismét a teherűrhajó rakományának kipakolásával telt. Azonban ma nem csak eszközök kerültek át az Űrállomásra, hanem élőlények is.

Kimbrough és Pesquet rágcsálókat helyeztek át a Dragonból a Destiny laboratóriumi modulban található élőhelyükre. Az állatokra az ún. Rodent Research Demonstration-1 (RR-D1) tanulmány keretein belül van szükség. Ezen vizsgálat során egerek segítségével azt figyelik meg, hogy a mikrogravitáció hogyan hat a sebgyógyulásra. A kutatócsoport dokumentálja a gyógyulási folyamatot és a regenerálódó szövetek minőségét, valamint azonosítja azokat a géneket, génhálózatokat és sejtfunkciókat, amelyek különböznek a földi környezetben tapasztaltaktól. A mikrogravitáció által befolyásolt biológiai mechanizmusok megértése új sebkezelési módszerek kidolgozását segítheti elő.Megan McArthur és a virágzó chili paprikák. Forrás: Megan McArthur twitter oldala

A Dragon által érkezett APEX-08 tanulmány is kezdetét vette, amivel kapcsolatban Kimbrough első teendője a petri-csészék előkészítése volt. Röviden ezen kísérlet arra fókuszál, hogy a növények stressz mérséklésére való képességét növeljék. A vizsgálat során a poliamin néven ismert vegyületet elemzik, amiről ugyanis kimutatták, hogy nagymértékben elősegítheti a növény stressztűrését.

Az ISS parancsnoka, Hoshide ismét az űrruhák karbantartásán dolgozott, melyben Vande Hei is segédkezett. A művelet során a ruhákban található hűtőrendszer tisztítását hajtották végre a közelgő űrsétára való felkészülés jegyében.

Szeptember 2.

Egy nappal az orosz űrséta előtt tartunk, így a kozmonauták még inkább a felkészülésre fókuszáltak. A személyzet többi tagja pedig főleg a kísérletekre összpontosított.

McArthur a mai napon indította el a Genes In Space-8 tanulmányt. Ebben a kísérletben próbálják megfejteni, hogy a mikrogravitációs környezetben a gyógyszerek hatásai miként módosulnak. Ugyanis a kutatások jelenlegi állása szerint, az űrben az egészség fenntartására használt gyógyszerek kevésbé fejtik ki hatásukat. A Genes In Space-8 a probléma megközelítését a májenzimekre fókuszálja, amelyek együttesen a klinikailag használt gyógyszerek mintegy 90%-át metabolizálják. Különösen az nem ismert ezzel kapcsolatban, hogy az űrrepülés a kulcsfontosságú májenzimek növekedését segíti-e elő, ami felgyorsítja az anyagcserét és csökkenti a terápiás hatást, vagy pedig ezen enzimek csökkenéséhez vezet, ami meghosszabbítja a forgalomban lévő gyógyszerek élettartamát és növeli a mellékhatások kockázatát. A tanulmány céljaként azt tűzték ki, hogy olyan munkafolyamatot dolgozzanak ki, ami lehetővé teszi a májenzimek jelenlétének mérését.

Kimbrough szintén egy újabb kísérletet indított el a mai nap folyamán. Erről a tanulmányról érdemes tudni, hogy diákok által jött létre, és a medveállatkák párzási szokásait vizsgálják ezáltal.

Hoshide az ELF-ben (Electrostatic Levitation Furnace) található mintapatronok tisztítását és eltávolítását végezte el. Az ELF-ről rövid ismertetőt korábbi cikkünkben olvashattok. Vande Hei a Kibo laboratóriumi moduljában töltötte idejét, ahol egy új inkubátort helyezett működésbe, amely számos biológiai és fizikai kutatásban nyújt támogatást. A SALI (Space Automated Lab Incubator) névre hallgató eszköz 24 literes kamrával rendelkezik, ahol -20°C és +48,0°C közötti hőmérsékletet lehet beállítani.Az orosz űrsétára való felkészülés közben. Forrás: Thomas Pesquet twitter oldala

Szeptember 3.

Elérkezett a nap, amire az orosz űrhajósok régóta készülnek. Oleg Novickij és Pjotr Dubrov magyar idő szerint 16:41-kor kinyitották a Nemzetközi Űrállomás Poiszk moduljának légzsilipjét, így a kozmonauták kiléptek a világűrbe. Az űrsétát Novickij vezette, akinek űrruháján ezt a piros csíkok jelezték. A teljes űrséta hossza 7 óra 54 percet vett igénybe, ahol teljesítették az energiaellátásért felelős kábelrendszer kiépítését, valamint ellenőrzését. Részben egy új kapaszkodót is sikerült felszerelniük.

A következő űrséta alkalmával két további kapaszkodó telepítését tervezik, valamint a részben elhelyezett adattovábbító kábelek végső csatlakoztatását is elvégzik. Végül a feladatok teljesítése után képeket is fognak készíteni az orosz szegmensről.

Érdekesség, hogy a 2021-es évben ez volt a 10. űrséta, összességében a 242., ami az Űrállomás összeszerelését, karbantartását és fejlesztését szolgálta. Az űrhajósok eddig összesen 63 napot, 15 órát és 35 percet dolgoztak az űrállomáson kívül. Mindkét űrhajósnak ez volt a második űrsétája, mindketten összesen 15 órát és 13 percet töltöttek űrsétával.Oleg Novickij és Pjotr Dubrov űrsétájuk közben. Forrás:NASA

EVA (Extravehicular Activity) infografika. Forrás:NASA

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye