Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #7

Kapcsolódó

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

A SpaceX új felderítő műhold-konstelláció első tagját állította pályára az NRO számára

A hattagú hálózatot a Northrop Grumman-nel együtt valósítják meg...

A nap képe #1476 – Gibraltári-szoros

A Gibraltári-szoros, melyet a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről örökítettek meg...

Július első két hetére szűkítette az ESA az Ariane-6 debütálásának időpontját

Jól halad az első repülésre szánt rakéta felkészítése, de...

A négyes szám jegyében zajlanak ezen a héten a kínai indítások

Ezúttal egy Kuajcsou-11 állított pályára négy műholdat, csakúgy, mint...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk múlt heti részét itt találjátok.

Szeptember 7.

Mivel a múlt heti űrséta alkalmával nem sikerült a Nauka modul teljes konfigurációja, így a kozmonauták pár nap múlva ismételten kilépnek a világűrbe. A keddi napot ennek okán űrruhájuk karbantartásával töltötték, valamint előkészítették a szükséges eszközöket, és a Poiszk modul légzsilipjét az újabb EVA-ra.

Az előkészületek azonban nem csak az orosz űrhajósokat érintették, hanem az ISS másik két tagját is. Szeptember 12-én Akihiko Hoshide és Thomas Pesquet is űrsétát fognak végrehajtani. Ők szintén a szerszámok áttekintésére fókuszáltak, továbbá a telepítendő módosító készletet is felülvizsgálták. Dolguk végeztével szemügyre vették számítógép segítségével azokat a robotikai manővereket, melyek az EVA során fognak felmerülni.

A személyzet többi tagja főleg kutató-és karbantartási munkákat végzett. Megan McArthur főleg az előbbiben tevékenykedett. Az előző héten elindított Genes In Space-8 tanulmányt folytatta, amely során genetikai mintákat vett ki egy tudományos fagyasztóból elemzés céljából. A kísérletnek továbbra is az a fő mozgatója, hogy megértsék a biológiai változásokat az űrben, valamint, hogy a mikrogravitációs környezet miként módosítja a gyógyszerek hatásait.

A karbantartási műveletekben Mark Vande Hei és Shane Kimbrough vett részt. A páros főleg olyan létfenntartó alkatrészek szervizelését végezte el, melyek a szén-dioxid eltávolításáért felelősek.

Megan McArthur a Genes In Space tanulmány közben. Forrás: Megan McArthur twitter oldala

Szeptember 8.

Novickij és Dubrov délelőtt befejezték a felkészülést és az Orlan űrruhájuk felülvizsgálatát is. Kijelenthető, hogy a duó készen áll a csütörtöki, azaz másnap esedékes űrsétára. Megközelítőleg 6 és fél órát fognak az űr vákuumában eltölteni, tovább folytatva a kábelek csatlakoztatását, és az újabb két kapaszkodó felszerelését.

Folytatódtak a tudományos munkák, amiből Pesquet is kivette a részét. Egy érdekes kísérletet végzett el, amiben azt vizsgálta, hogy az űrhajósok hogyan fogják meg a különböző tárgyakat, és hogyan mozgatják végtagjaikat mikrogravitációs környezetben. Ezt a GRIP elnevezésű tanulmány fejtegeti, ami kifejezetten a hosszú időtartamú űrutazás hatásait figyeli emberi alanyokon. Főleg a fogóerőt, és a végtagok mozgatása során leírt „ívet” vizsgálják, miközben az űrhajós tárgyakat mozgat. A mikrogravitáció ugyanis egyedülálló környezetet biztosít a kézügyesség tanulmányozásához.

Thomas Pesquet a GRIP kísérlethez szükséges eszközök előkészítése közben. Forrás: NASA

Hoshide és Vande Hei égéstani vizsgálatokon dolgozott. A parancsnok az égéskutatáshoz használt eszközeit távolította el a Kibo laboratóriumi modul többcélú teherállványáról (MSPR). Az MSPR kettő munkaterülettel és egy munkaasztallal rendelkezik. Röviden áttekintve a Work Volume (WV) vízi élőhellyel és égési kísérletekkel kapcsolatban nyújt segítséget. A Small Experiment Area (SEA) kis méretű tanulmányokhoz használatos, amik nem igényelnek sok erőforrást. Ilyen pl. a kristályosítási kísérletek. A Workbench (WB) pedig a felhasználói berendezések karbantartására, a minták cseréjére és az adatok áttekintésére szolgál.

Vande Hei a CIR (Combustion Integrated Rack) gyújtószerkezetének cseréjét végezte el, az ACME sorozatú űrbeli égéstani vizsgálatok miatt. Az ACME tanulmány elsődleges és másodlagos céljai a következők: a Földön az égés során az üzemanyag hatékonyságának növelése, egyúttal a szennyezőanyagok termelődésének csökkentése. Továbbá az űrhajók fedélzetén keletkező tüzek megelőzése, az anyagok gyúlékonyságára összpontosító innovatív kutatások révén.

McArthur a szerdai napon a karbantartási munkákra fókuszált. Főleg vízvezetékek javításán dolgozott, valamint a levegő utánpótlásáért felelős tartályok leszerelését is elvégezte. Ebéd után a Cargo Dragon rakományának pakolására fordította figyelmét, majd csatlakozott Vande Hei-hez, hogy a vasárnapi űrsétához kapcsolódó eljárásokat felülvizsgálják.

Akihiko Hoshide és az űrsétájukhoz használt 360 fokos kamera. Forrás: Thomas Pesquet twitter oldala

Szeptember 9.

A kozmonauták ismét a Poiszk modul légzsilipjét használták arra, hogy elhagyják az ISS fedélzetét, és tovább folytassák a munkálatokat. Az űrsétát a múlt hetihez hasonlóan Novickij vezette, amit a piros csíkokkal ellátott űrruhája jelzett. Ez volt a második űrséta a 11-ből, amiben a Nauka modult készítik fel a teljes körű működésre.

A duó végül 7 óra 25 percet töltött el az űrben, ahol sikeresen befejezték a kábelek csatlakoztatását, valamint a kapaszkodók felszerelését is. Továbbá elhelyeztek a Poiszk modulon található, erre a célra kialakított helyre egy biológiai kísérletet is. Novickij és Dubrov így összesen 22 órát és 38 percet töltöttek eddig űrsétával.

Oleg Novickij és Orlan űrruhája. Forrás: Roszkoszmosz

Pjotr Dubrov űrséta közben. Forrás: Roszkoszmosz

Szeptember 10.

A pénteki nap vegyes feladatokkal telt, Hoshide és Pesquet tovább készült a vasárnap esedékes űrsétájára, a személyzet többi tagja pedig különféle biológiai és botanikai kutatásokat végzett el.

Az űrséta a tervek szerint megközelítőleg 6 és fél órát fog igénybe venni. Az ISS fedélzetének elhagyása a Quest légzsilipen keresztül fog megtörténni. Feladatuk a Port-4 tartószerkezetéhez kapcsolódik, amin módosításokat fognak elvégezni, hogy a hamarosan érkező újabb napelemtáblákat biztonságosan tudják rögzíteni.

Pesquet és Hoshide azonban nem csak az űrsétára koncentrált, hanem mikrogravitációs kutatásokhoz is hozzálátott. A parancsnok kriokonzervált 2 sejtes egérembrió-mintákkal végzett kísérleteket, hogy megtudja, hogyan befolyásolja az űrkörnyezet a szaporodás kulcsfontosságú fázisait. Érdekessége a tanulmánynak, hogy eddig csak hal-vagy kétéltű fajokat használtak ennek megértésére. A vizsgálat fontossága abban rejlik, hogy ha a Földtől távol akarunk életet fenntartani, meg kell értenünk, milyen hatásai vannak a mikrogravitációnak az emlősök szaporodására és a fejlődésére. Pesquet feladata szintén a súlytalanság hatásaihoz kapcsolódott, ő a központi idegrendszer űrbéli környezethez való alkalmazkodását vizsgálta meg.

Kimbrough és McArthur ma inkább az űrbotanikai kísérletekben vállalt szerepet. A NASA űrhajósai megosztották egymást között a feladatokat, míg egyikük az APEX-08 tanulmányban fejlődő növényeket takarította be egy genetikai expressziós vizsgálathoz, a társ közben a növekvő chilipaprikák ellenőrzését, és gondozását végezte el.

Vande Hei a CIR alkatrészeinek cseréjén dolgozott, majd áthelyezte azt a berendezést, ami a sugárzás spektrumát vizsgálja az Űrállomás fedélzetén. A kozmonauták az előző napi űrsétájuk miatt főleg pihentek, de ezenfelül gondoskodtak az űrruhájuk és felszerelésük elpakolásáról is.

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye