Tudomány a Nemzetközi Űrállomáson – Heti összefoglaló #8

Kapcsolódó

Zöld utat kapott a NASA Dragonfly küldetése

Ezzel az utolsó tervezési szakaszba léphet a Szaturnusz Titan...

Lezajlott az Ariane-6 bemutatkozása előtti utolsó földi teszt

A rakéta felső fokozatának tesztjét a Német Űrkutatási Szervezet...

Svédország 38. országként csatlakozott az Artemis Egyezményhez

Gyorsan sor került egy újabb aláírásra, már ami az...

A nap képe #1441 – Apollo-13 „mentőcsónak”

Az Apollo-13 misszió felvétele a Holdról, melyet a holdkompból...

A Nemzetközi Űrállomáson történő tudományos kísérleteket és karbantartási műveleteket tartalmazó heti összefoglalónkat olvashatjátok. Rovatunk múlt heti részét itt találjátok.

Szeptember 13.

Akihiko Hoshide és Thomas Pesquet számára a hétfő reggel főleg pihenéssel telt, ugyanis az előző nap közel 7 órás űrsétát hajtottak végre. A szieszta után következhetett az egészségügyi vizsgálat, amin az űrhajósoknak át kell esnie az űrséták után. A páros ezt követően mikrobaminták begyűjtésével és megfigyelésével töltötte idejét.

Megan McArthur és Mark Vande Hei szintén pihenéssel kezdték a napot, hiszen ők voltak azok, akik segítették az űrsétát végzők munkáját. A napjuk további részében különböző tanulmányokban végeztek elsősorban karbantartási feladatokat. Ide soroljuk az Űrállomáson növekvő chilipaprikák élőhelyéül szolgáló Plant Habitat tisztítását, valamint az ACE-T-11 fizikai tanulmányhoz használt eszköz alkatrészeinek cseréjét. Ez a kísérlet az űrbeli gyártási technikákat vizsgálja, ami kiterjed a kolloidokból álló komplex háromdimenziós (3D) szerkezetek tervezésére és összeállítására. Az ilyen struktúrák létfontosságúak a fejlett optikai anyagok tervezéséhez, és fontosak a 3D nyomtatásban is.

Shane Kimbrough tevékenysége a társaihoz hasonlóan ugyancsak a kutatásokhoz kapcsolódott. Munkáját a Kibo laboratóriumi modul belsejében végezte, ahol megkezdte a legújabb rágcsáló-kutatási kísérlethez (RR-D1) szükséges hardverek beállítását. A Cargo Dragon által érkezett egereket az ún. Life Science Glovebox-ban fogják megfigyelni, hogy megértsék, miként hat a mikrogravitáció a gyógyulási folyamatokra. A Roszkoszmosz duója eközben tovább folytatta az orosz modul takarítását, miután az elmúlt hetekben két űrsétát is végrehajtottak. Továbbá maradt idejük a létfenntartó rendszerek karbantartására is.Megan McArthur a Plant Habitat tisztítása közben. Forrás: NASA

A virágzó chilipaprika. Forrás: NASA

Szeptember 14.

A keddi napon érkezett a bejelentés, miszerint a személyzet két tagja, Mark Vande Hei és Pjotr Dubrov 2022 márciusáig maradnak az ISS fedélzetén. A NASA számára a hosszabbítás egyik előnye az lehet, hogy mélyebb betekintést nyerhetnek abba, hogyan alkalmazkodik az emberi szervezet a hosszabb távú mikrogravitációs környezethez. Továbbá segíthet felkészülni a Holdra irányuló Artemis, és a jövőbeli marsi küldetésekre is.

Mivel a rágcsálókkal kapcsolatos kísérletek (RR-D1) hamarosan elkezdődnek, az űrhajósok ennek okán felkészüléseket végeztek. A tanulmányban többen is részt fognak venni, név szerint McArthur, Kimbrough, Hoshide és Pesquet. Az egerek a JAXA ún. Mouse Habitat egységében fognak élni, a megfigyeléseket pedig a fentebb említett Life Science Glovebox segítségével tervezik elvégezni.

Dubrov és Novickij tovább folytatták az orosz szegmens újrakonfigurálását, valamint előbbi megkezdte egy laptop, és az európai robotkar vezérlőjének beállítását is a Nauka laboratóriumi modulban.Akihiko Hoshide az egérembrió-minták előkészítése közben. Forrás: NASA

Szeptember 15.

Az ISS fedélzete ma többek között a robotikának, és a rágcsálókkal kapcsolatos kísérleteknek adott otthont.

Hoshide a Kibo laboratóriumi modulban kezdte el napját, ahol japán és amerikai diákok által írt programok segítségével konfigurálta az ún. Astrobee robotrepülőket, hogy különböző manővereket hajtsanak végre. Ennek fő célja, hogy a tudósok és mérnökök következő generációját inspirálják az űrbe telepített és a földi technológiák fejlesztésére. A parancsnok ezenfelül egy vizsgálaton is átesett, ahol Vande Hei egy ultrahangos készülék segítségével letapogatta a JAXA űrhajósának nyakát, kulcscsontját, vállát és lábvénáit.

McArthur és Kimbrough, a NASA repülőmérnökei ma az űrbiológiai vizsgálatban működtek közre, ahol megfigyelték a rágcsálókat, majd miután megetették őket visszahelyezték az egereket űrbéli élőhelyükre. Pesquet eközben a vasárnapi űrséta alatt használt eszközöket, és egy ESA inkubátort is elpakolt, továbbá egy mikrobiológiai kísérlet telepítését is elvégezte.Megan McArthur és Thomas Pesquet a Myotones vizsgálat közben. Forrás: NASA

Szeptember 16.

Visszakerült az ISS fedélzetére az a 3D virtuális kamera, amivel a vasárnapi űrsétát dokumentálták.

A felvételek egy kutatási program részét képezik, ami a „The ISS Experience” nevet viseli. A több hónapon keresztül forgatott VR-sorozat a személyzet különböző tevékenységeit örökíti meg. A sorozat célja, hogy a nézőket úgymond az űrbe repítse, akik ezáltal úgy érezhetik magukat, mint a fedélzeten tartózkodók egy küldetés során. Ezen túlmenően ez a vizsgálat az űrbeli élethez való alkalmazkodás kihívásait, a munkát és a tudományt, valamint az űrhajósok közötti emberi interakciókat teszi kézzelfoghatóbbá a földi közönség számára. 

Vande Hei ma ismét a személyzet egészségére figyelt, ezúttal Dubrov szemének vizsgálatát végezte el ultrahangos készülékkel. Ezenfelül egy optikai koherencia tomográfiás (OCT) vizsgálat is következett, aminek során az űrhajós retináját is leképezte. A szem egészsége ugyanis kulcsfontosságú tényező a hosszú távú űrmissziók során. 

Hoshide a délelőtt folyamán elsősorban számítógépes beállításokat végzett, hogy zökkenőmentes legyen a CBEF (Cell Biology Experiment Facility) segítségével végzett sejtbiológiai kísérlet. A CBEF, ahogyan azt korábbi cikkünkben is megemlítettük, egy inkubátor, ami alkalmas a gravitáció szabályozására. Délután következhetett egy kisebb szerelési művelet, aminek során fényforrást helyezett el egy űrruha sisakján. 

Az életfenntartó berendezéseken ezúttal McArthur és Kimbrough dolgozott. Új szén-dioxid eltávolító eszköz került az amerikai Destiny modulba, valamint a Tranquility modul oxigéngenerátorában lévő alkatrészek is kicserélésre kerültek. A kozmonauták a már megszokott feladatokra koncentráltak a Nauka modullal kapcsolatban, azaz folytatták a konfigurálási műveleteket.Akihiko Hoshide a CBEF beállítása közben. Forrás: Thomas Pesquet

Szeptember 17.

A nap nagy részében a személyzet két tagja, Hoshide és Pesquet a BEAM modul kinyitása után, az azzal kapcsolatos pakolási munkákra fókuszált. Az ott elraktározott hardverek egy részét átrakták a Cargo Dragon fedélzetére. A BEAM modul egy bővíthető lakóegység-technológiának a demonstrációja. Az ilyen lakóegységek nagymértékben csökkentik a jövőbeli űrmissziók szállítási térfogatát, mivel minimális helyet igényelnek. Emellett különböző mértékben védelmet is nyújtanak pl. a kozmikus és az ultraibolya sugárzás, valamint az űrszemét ellen. 

McArthur és Kimbrough ma egy teherűrhajó befogását gyakorolták számítógépen a Canadarm2 robotkar virtuális verziójának segítségével. Továbbá az Astrobee robotrepülők hangérzékelőinek ellenőrzéséhez is hozzáláttak. Kimbrough feladatai azonban nem értek véget, a cikkünkben már említett szén-dioxid eltávolító berendezés csatlakoztatásának véglegesítését is ő végezte el. A Four Bed CO2 Scrubber elnevezésű új életfenntartó berendezés célja, hogy olyan fejlett technológiát mutasson be, amely a jövőbeni, hosszabb és távolabbi űrbe tartó emberi küldetéseket is képes lesz támogatni. 

A szemvizsgálat a mai napon sem maradhatott el, most Oleg Novickij a Roszkoszmosz űrhajósa következett a sorban. Vande Hei ismét az ultrahangos készüléket használta, majd az előző napról ismert OCT vizsgálatot is elvégezte a retina állapotának felméréséhez.

Dark mode powered by Night Eye