Tudományos kísérletek mintáival tért haza a CRS-24

Kapcsolódó

SpaceX | Transport & Tracking Layer (Tranche 0, Flight 1) küldetésprofil

A SpaceX kilencedik márciusi küldetése az Egyesült Államok Védelmi...

Továbbra is problémákkal küzd a Lunar Flashlight műhold

Egy hónapja maradt a NASA-nak és a JPL-nek, hogy...

A nap képe #1059 – A HAKUTO-R misszió felvétele a Holdról

A múlt héten sikeresen Hold körüli pályára álló HAKUTO-R...

Személyi változás a NASA egyik igazgatóságának élén

Kathie Lueders 31 év után befejezi karrierjét az űrhivatalnál. Újabb...

Ferenc pápa üzenete is az űrbe repül a Falcon-9 segítségével

A Vatikán az Olasz Űrügynökséggel együttműködve Föld körüli pályára...

Ahogy arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, a SpaceX Cargo Dragon teherűrhajója ejtőernyők segítségével sikeresen landolt a Mexikói-öbölben. A Dragon 2021. december 22-én érkezett meg a Nemzetközi Űrállomásra, rakterében megannyi tudományos kísérlettel, és az azokhoz szükséges hardverekkel. Visszatérése ebből a szempontból hasonló volt, hiszen közel 2200 kg tudományos mintát hozott vissza elemzés céljából bolygónkra, valamint már nem használt eszközöket. A NASA a minap közzé is tett ezekről egy kisebb válogatást, amit most mi is megosztunk veletek.

LMM (Light Microscopy Module)

A fénymikroszkóppal ellátott modul 2009-ben érkezett meg a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére. Tulajdonképpen ez egy kereskedelmi forgalomban is kapható, de módosításokkal ellátott, korszerű fénymikroszkópos berendezés. Az LMM lehetővé tette a személyzet számára a mikroszkopikus jelenségek súlytalanságban történő kutatását, és lehetőséget biztosított képek és videók távoli felvételére valamint letöltésére számos nagyítási szinten. Ezt az eszközt a kolloidok – folyadékban lebegő apró részecskék – súlytalanságban történő vizsgálatára alkalmazták, ami hozzájárult az olyan fogyasztói termékek összetételének és szavatosságának javításához, mint pl. a fogkrémek és a samponok. Emellett a 3D nyomtatás fejlesztéséhez is hasznos információkkal szolgált. A modul továbbá hozzájárult növények elemzéséhez, és támogatta a termofizikával kapcsolatos kutatásokat is.

Az LMM a Destiny kutatómodulban. Forrás: ESA

InSPACE-4

Ez a tanulmány röviden a kolloidokból álló apró struktúrákat vizsgálja. A kolloid szerkezetek ugyanis megváltoztatják az adott anyag tulajdonságait, például a fényre és a hőre adott mechanikai válaszát vagy kölcsönhatását. A kapott eredmények által betekintést nyerhetünk abba, hogyan lehet a nanorészecskéket új anyagok előállítására és gyártására felhasználni. Emellett fejlettebb anyagok előállításában is segíthet a tanulmány. Ide sorolhatóak a modernebb hőpajzsok, a hangcsillapító eszközök, az álcázás, valamint a mikrometeoritok ellen használt védőeszközök is. A technológia olyan nagyobb léptékű alkalmazásokat is támogathat, mint például az épületek alapjának stabilizátorai, azokon a helyeken ahol gyakran fordulnak elő földrengések.

Mark Vande Hei az InSpace-4 kísérlet közben. Forrás: NASA

Cytoskeleton

Az űrbiológiai vizsgálat során azt elemzik, hogyan hatnak az űrbéli körülmények az emlősök sejtjeire. Az ESA által végzett kísérlet nagymértékben hozzájárulhat annak megértéséhez, hogy az emberi szervezet hogyan reagál a súlytalanságra, és elősegítheti olyan ellenintézkedések kifejlesztését, amelyek által a személyzet tagjainak egészségi állapota a megfelelő szinten tartható. Továbbá a tanulmány által kapott információk bővíthetik a földi sejtműködéssel kapcsolatos ismereteket, illetve az orvosi kutatásokat is.

Matthias Maurer miközben a Cytoskeleton tanulmány vizsgálatait végzi. Forrás: ESA

Dark mode powered by Night Eye