Túl van a 14. repülésén is a New Shepard rakéta

Kapcsolódó

Megvan a megállapodás: az Axiom-4 misszióval indul a következő magyar űrhajós

Kapu Tibor kutatóűrhajós egy Crew Dragon űrhajó fedélzetén fog...

A Curiosity elemi kénre bukkant egy marsi kőzetben

A rover számos friss felfedezés mellett tiszta kénből álló kőzeteket is talált, melyre még nem volt példa a Vörös Bolygón.

A nap képe #1538 – Jupiter a 61. elrepülés során

A Juno űrszonda 2024. május 12-én, a 61. megközelítés...

Képgaléria: A BME Suborbitals Prometheus rakétájának első bevetése

A versenycsapat néhány hete végezte el legújabb rakétájának első...

Magánkézbe került az Astra Space

Régóta ismeretes az a tény, miszerint az Astra Space...

A Blue Origin idei első tesztrepülésén egy új első fokozat, az NS-4 mutatkozott be.

A startra az eredeti tervhez képest kb. 50 perccel később került sor a nagy szél miatt, de végül magyar idő szerint 18:19-kor elhagyta az indítóállást a rakéta, és megkezdődött az NS-14 küldetés. Az NS-4-et egy darab BE-3 hajtómű emelte a magasba, mely tengerszinten mintegy 490 kN tolóerővel gyorsította folyamatosan a járművet. A 2,5 perces emelkedés után 105 km-es magasságig jutott. Ekkor levált a szintén vadonatúj, személyzet nélküli Capsule M8 űrkabin, mely új fejlesztéseket tartalmazott: a Blue Origin javított a szigetelésen, emellett a környezetet figyelő rendszert is módosították, ezáltal kényelmesebbé téve a leendő utasok számára a belső hőmérsékletet. A tervek szerint ezzel a kapszulával emberek is fognak már utazni, de ezúttal még csak egy Mannequin Skywalker nevű, szenzorokkal ellátott próbabát helyeztek csak el az egyik ülésben.

Kép

Forrás: Blue Origin

Miután a hordozórakéta levált a kabinról, megkezdte az irányított ereszkedését ballisztikus pályán, és a küldetés nyolcadik percében rendben vissza is tért a kijelölt leszállási zónára. Egy perccel ezután a szintén már ereszkedő kapszula ejtőernyői is kinyíltak, majd újabb egy perccel később földet ért a texasi síkságon. A küldetés teljes időtartama 10 perc 15 másodperc volt.

Kép

Forrás: Blue Origin

Kép

Forrás: Blue Origin

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye