Túl van az első nagyobb teszten a Starship SN8

Kapcsolódó

Két frissen végzett űrhajóst nevezett ki az ESA a Nemzetközi Űrállomás féléves küldetéseire

A francia és belga asztronauta kiválasztását tegnap jelentette be...

Ismét 23 Starlink műhold állt Föld körüli pályára

A SpaceX a héten két házon belüli küldetést tervez...

A nap képe #1477 – Flight 4 előtti tankolási teszt

Teljes tankolási teszt a júniusra tervezett Flight 4 előtt.

USA: Oroszország műholdellenes fegyvert bocsátott az alacsony Föld körüli pályára

Az Egyesült Államok attól tart, hogy a Kozmosz-2576 feltehetően...

Ma reggél és délelőtt került sor az első komolyabb tesztre az SN8 prototípussal. Két napja már elvégeztek rajta egy kisebb tesztet a szivárgások ellenőrzésére, amikor is a külső hőmérséklettel megegyező gázt juttattak az üzemanyagtartályokba. Tegnap pedig megkezdődött a kriogenikus nyomásteszt-sorozat, azonban egy nem túl hosszú tankolási folyamat után végül befejezték a tesztet. Ma viszont az első teljes tankolásnak lehettünk szemtanúi LabPadre és a NASASpaceflight csapat jóvoltából. Több órán keresztül emelték a nyomást mélyhűtött folyékony nitrogén segítségével, először az alsó oxigéntartályban, majd a felső metántankban is. A teszt látszólag sikeres volt, hiszen kívülről semmilyen repedés vagy szivárgás nem látszott. Azonban Elon pár órája megerősítette, hogy apró szivárgást fedeztek fel a hajtóművek rögzítési pontjainál, de remélhetőleg ezt a kis hibát még a mai nap folyamán ki is javítják, és sor kerülhet egy következő tesztre is.
Összességében jól vette az első megmérettetést az SN8, és így még egy lépéssel közelebb kerülhettünk ahhoz, hogy az első teljes Starship prototípust megcsodálhassuk az orrkúppal és minden aero-elemmel együtt.

Kép
A majdnem teljesen feltankolt SN8, oldalán elég masszív jégképződéssel
Fotó: NASASpaceflight.com
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Kérjük engedélyezd a reklámokat

Így tudod a Spacejunkie csapatát támogatni, hogy minél több friss hírt hozhassunk Nektek az űrutazás, űrkutatás világából!
Dark mode powered by Night Eye